ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποιος ήταν ο μοναδικός Ελληνας επιχειρηματίας που συνάντησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα; Σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο ιδιοκτήτης της PeopleCert, Βύρων Νικολαΐδης.
Η συνάντηση ανακοινώθηκε από την Τουρκική Δημοκρατία και είχε προγραμματιστεί για τις 15.30. Να θυμίσουμε ο κ. Νικολαΐδης έχει διατελέσει για χρόνια Πρόεδρος των Ευρωπαίων Πληροφορικών (CEPIS), αποτελεί μέλος της Ελληνικής Κοινότητας της Πόλης και σημαίνον επιχειρηματικό μέγεθος, με την PeopleCert να είναι αναγνωρισμένη διεθνώς ως ο πρώτος ελληνικός μονόκερος με την αξία της να έχει εκτοξευτεί στα τρία δις.
Ενδεχομένως η συνάντηση Ερντογάν – Νικολαϊδη να συνδέεται και με το όραμα του Ελληνα επιχειρηματία, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, να συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάδειξη της Πόλης και την ενίσχυση του ελληνικού στοιχείου.
Οπως έχει τονίσει πρόσφατα ο κ. Νικολαϊδης, υποτροφίες σε αριστούχους, παιδικός σταθμός για τα παιδιά της κοινότητας και η αναστήλωση της βυζαντινής εκκλησίας Παναγίας του Μπαλίνου είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες του για τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Όνειρό του να γεμίσουν και πάλι τα ελληνικά σχολεία της Πόλης και να ζωντανέψει η ελληνική κοινότητα, κάνοντας την Κωνσταντινούπολη πόλο έλξης για Έλληνες εργαζόμενους και είναι έτοιμος να κινητοποιήσει κεφάλαια 5 δισ. για το σκοπό αυτό.
Το όραμά του
«Η Πολίτικη Ρωμιοσύνη σήμερα είναι 2.500 άτομα εκ των οποίων το 70% είναι πάνω από 70 ετών, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Τη δεκαετία του ’70, οι Έλληνες ήταν πάνω από 20.000 στην Κωνσταντινούπολη και από τα δεκάδες δημοτικά αποφοιτούσαν εκατοντάδες παιδιά.
Υπήρχαν τρία αρρεναγωγεία και τρία παρθεναγωγεία στην Πόλη το Ζωγράφειο, η Μεγάλη του Γένους Σχολή και η Θεολογική Σχολή αλλά και το Ζάππειο το Κεντρικό και το Ιωακείμιο ενώ σε όλα τα σχολεία μαζί ήταν 2.000 παιδιά. Σήμερα όλα τα παιδιά είναι 250 πολλά από τα οποία δεν ξέρουν ελληνικά καθώς είναι Χριστιανοί από την Αντιόχεια (Συροχαλδαίοι).
Ο πληθυσμός της Πόλης το 1970 ήταν 3 εκ. άνθρωποι και διπλασιάστηκαν το 1976 ενώ το 1981 ήταν 10 εκ. ενώ σήμερα ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης είναι 20-25 εκ. Μπορούμε να ξαναγίνουμε 20.000 οι Έλληνες, εδώ. Γίνεται. Αυτός είναι ο στόχος, και πρέπει να βρούμε τις κινήσεις, τον σωστό τρόπο», τόνισε σε πρόσφατη εκδήλωση στην Πόλη.
Βεβαίως, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει δείξει διαθέσεις για να βοηθήσει το ελληνικό στοιχείο στην Πόλη, ενώ ακόμη και το παγκόσμιο πολιτιστικό σύμβολο, η Αγία Σοφία, έχει απαξιωθεί και καταρρέει με την τουρκική κυβέρνηση να αδιαφορεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης θα συναντούσε τον τούρκο επιχειρηματία Ατζούν Ιλίτζαλι, γνωστό για τις τηλεοπτικές παραγωγές του.
Διαβάστε επίσης:
PeopleCert: Η μυστική εξαγορά, το AI και το σχέδιο για τη δημιουργία του Amazon στην εκπαίδευση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών