Μετά τις πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, που έλαβαν οι εταιρείες «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.» και «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.» στις εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Κοπελούζος, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίησή τους.

Οι έρευνες που θα γίνουν περιλαμβάνουν έρευνες βυθού και αιολικού δυναμικού, για να εντοπιστεί το ιδανικό σημείο στην περιοχή των ερευνών για να υλοποιηθεί η επένδυση. Οι τεχνικές γεωφυσικές μελέτες θα είναι τόσο γραφείου όσο και επιτόπιες και με βάση τα δεδομένα τους θα υλοποιηθεί η μελέτη βιωσιμότητας. Σημαντικό στάδιο είναι και η μελέτη περιβαλλοντικών όρων που πρέπει να εγκριθεί για να προχωρήσει η επένδυση.

1

Στη μελέτη βιωσιμότητας θα βασιστεί το επιχειρηματικό σχέδιο τα κόστη και η αποδοτικότητα της επένδυσης ώστε να υπάρξει εικόνα για το ποσό της ενίσχυσης που απαιτείται για να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Μετά, θα πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργείου Ενέργειας και DG Com για να εγκριθεί το ποσό της ενίσχυσης για τα πλωτά αιολικά και στο μεταξύ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και η έγκριση της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ώστε να ληφθεί η επενδυτική απόφαση.

Τέλος,  θα πρέπει να λάβουν άδεια λειτουργίας και να ξεκινήσει η κατασκευή που χρειάζεται 2-3 χρόνια με στόχο να έχει ολοκληρωθεί και να μπουν σε λειτουργία μέχρι το 2030.

Σημειώνεται ότι οι δύο άδειες ερευνών που δόθηκαν αφορούν τη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται νοτίως της ακτογραμμής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και βορείως- βορειοανατολικώς της Σαμοθράκης και ορίζεται ως περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών Έργων ΥΑΠ, συνολικής ισχύος έως 600MW. Οι περιοχές ερευνών εντάσσονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών (ΕΠΑ-ΥΑΠ), και θα συνδράμουν στην επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως αυτός ορίζεται στο υπό οριστικοποίηση, Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης: Από το 2007 στοχεύουμε στα υπεράκτια

Στην «ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΕΩΣ Μ.Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, χορηγήθηκε άδεια έρευνας, με διάρκεια 3 έτη.

Ο κ. Εμμανουήλ Μαραγκουδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, δήλωσε: «Η έναρξη ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών με τη χορήγηση των πρώτων Αδειών Έρευνας, μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι αύξησης του μεριδίου των ΑΠΕ στο Εθνικό Ενεργειακό Σύστημα χρειάζεται να επενδύουμε σε έργα μεγάλης ισχύος και απόδοσης με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία, ενώ το υψηλό αιολικό δυναμικό των ελληνικών θαλασσών, μας είχε οδηγήσει ήδη από το 2007 στην αναζήτηση ευκαιριών για ανάπτυξη υπεράκτιων έργων.

Σήμερα, ευελπιστώντας ότι δε θα υπάρξουν πλέον καθυστερήσεις από πλευράς αδειοδότησης και εγκρίσεων, στοχεύουμε σε έναρξη Λειτουργίας του Έργου εντός της τρέχουσας 10ετίας».

Γιάννης Καρύδας: Έχουμε από το 2012 άδεια παραγωγής

Η 2η άδεια έρευνας, με διάρκεια επίσης τα 3 έτη, χορηγήθηκε στην εταιρεία «ΘΡΑΚΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ 1 Α.Ε.», θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Κοπελούζου, και αφορά στην ίδια περιοχή ανάπτυξης πιλοτικών έργων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας του Ομίλου Κοπελούζου, κ. Γιάννης Καρύδας, παρευρέθηκε στη συνάντηση και στο πλαίσιο ενημέρωσης του Υπουργού, δήλωσε: «Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα στην προσπάθεια της χώρας μας να εισάγει στο ενεργειακό της μίγμα την ηλεκτρική ενέργεια από θαλάσσια αιολικά πάρκα. Ο Όμιλος Κοπελούζου, έχοντας λάβει ήδη από το 2012 τη μόνη σήμερα υφιστάμενη Άδεια Παραγωγής για θαλάσσιο αιολικό πάρκο, πρωτοστατεί και σε αυτόν τον ενεργειακό τομέα και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επίτευξη αυτού του σημαντικού βήματος με τη καθοριστική συμβολή του Υπουργείου Περιβάλλοντος και
Ενέργειας.

Η χορήγηση Άδειας Έρευνας αποτελεί ένα πρώτο αλλά ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια υλοποίησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην χώρα μας, για τη δημιουργία μιας νέας αγοράς με πολύ σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά, κοινωνικά, αλλά και οικονομικά οφέλη, που θα συμβάλει στην ταχύτερη ενεργειακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία και στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την ΕΔΕΥΕΠ και φυσικά και με το Υπουργείο για την ταχύτερη υλοποίηση των επομένων βημάτων, που θα φέρουν νωρίτερα την έναρξη κατασκευής και λειτουργίας αυτών
των θαλάσσιων αιολικών πάρκων».

Αριστοφάνης Στεφάτος: Θέλουμε να προσελκύσουμε τις βέλτιστες επενδύσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ΕΔΕΥΕΠ, καθώς τόσο η παρουσία του Υπουργείου, όσο και των εκπροσώπων των εταιρειών, αποτελούν τιμή αλλά και επισφράγιση του ενδιαφέροντος της πολιτείας και της επιχειρηματικής κοινότητας για την ταχεία ανάπτυξη του εγχώριου τομέα Υπεράκτιων Αιολικών. Η χώρα μας διαθέτει ένα πολύ ισχυρό υπεράκτιο αιολικό δυναμικό που μπορεί να ξεκλειδώσει νέες, καθαρές πηγές ενέργειας στις ελληνικές θάλασσες, και να ενισχύσει έτσι την ενεργειακή ασφάλεια, να προσφέρει πράσινες θέσεις εργασίας, και να συμβάλλει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης. Ως ο φορέας, που εκπόνησε το σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ και στοχεύει να προσελκύσει τις  βέλτιστες επενδύσεις, θεωρούμε πως η ανταπόκριση των ελληνικών εταιρειών στα πιλοτικά πολύγωνα αποτελεί σαφή ένδειξη της αναμενόμενης ζήτησης για τον πρώτο κύκλο δημοπράτησης αδειών ΥΑΠ».

Διαβάστε επίσης

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Όμιλος Κοπελούζου: Και επίσημα οι πρώτες άδειες για πιλοτικά υπεράκτια αιολικά πάρκα

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Έκδοση άδειας έρευνας για πιλοτικά έργα υπεράκτιων αιολικών πάρκων

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Χαράτσι 25 εκατ. τον χρόνο από ΑΑΔΕ για τον ΦΠΑ που υπολόγιζε ο ΑΔΜΗΕ