ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χρηματική συνεισφορά του Υπερταμείου συνιστά αναγκαία προϋπόθεση, προκειμένου το Δημόσιο να διατηρήσει ποσοστό καταστατικής μειοψηφίας 34,123%, μετά από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ. Όπου πλέον η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ( όπως είναι το πλήρες όνομα του Υπερταμείου) θα κατέχει το 23,798% και το ΤΑΙΠΕΔ 10,325%. Το τελευταίο δεν θα εμπλακεί στην αύξηση κεφαλαίου, θα παραμείνει με τον ίδιο αριθμό μετοχών και θα ποσοστό του στη ΔΕΗ να υποχωρεί από το 17% που είναι τώρα. Αντίθετα το Υπερταμείο που κατέχει αυτήν τη στιγμή το 34,123% θα έχει μερική συμμετοχή στην ΑΜΚ, απόρροια της οποίας θα είναι και η δική του σμίκρυνση του ποσοστού.
Όλα αυτά στο πλαίσιο της διεύρυνσης της μετοχικής βάσης της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας, που θα αποκτήσει πλέον ιδιωτικοοικονομικά χαρακτηριστικά και συνάμα μεγαλύτερη ευελιξία για τα βήματα προς το μέλλον. Με βάση τη στρατηγική που έχει χαράξει η Διοίκηση του Γιώργου Στάσση για την «καθαρή» ενεργειακή αυτονομία.
Τα φιλόδοξα σχέδια της ΔΕΗ έχουν γίνει ισχυρός πόλος έλξης για τα διεθνή funds, αλλά για τα εγχώρια επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Γεγονός που κάνει την αγορά να προεξοφλεί, ότι η ΑΜΚ θα κινηθεί στο άνω άκρο του εύρους που έχει προσδιοριστεί. Δηλαδή στην περιοχή των 1,35 δισ. ευρώ και όχι στο χαμηλό των 1,105 δισ. ευρώ. Γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί στην έκδοση 150 εκατ. νέων μετοχών ( από 130 εκατ. «κομμάτια» που είναι το λιγότερο). Με συνέπεια και το εύρος της τιμής διάθεσης να αναμένεται να είναι στα 9 ευρώ ή πολύ κοντά σε αυτό και όχι στο χαμηλό των 8,5 ευρώ.
Από τη στιγμή που θα αυτά θα πιστοποιηθούν, τότε το αμερικανικό fund της CVC θα τοποθετήσει 343,8 εκατ. ευρώ, για να φτάσει να κατέχει το 10% της ΔΕΗ μετά από την αύξηση κεφαλαίου.
Τα «μυστικά» της Δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα
Με την ίδια λογική η Δημόσια Προσφορά που αφορά το ελληνικό επενδυτικό κοινό αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 205,5 εκατ. ευρώ. Ήτοι στο 15% του συνολικού ύψους της ΑΜΚ εφ’ όσον αυτή πάει στα 1,35 δισ. ευρώ.
Με βάση τον μηχανισμό της κατανομής κατά προτεραιότητα που θα γίνει στην Ελλάδα, οι υφιστάμενοι μέτοχοι της ΔΕΗ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στην ΑΜΚ διατηρώντας το ίδιο ποσοστό που κατείχαν πριν από αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι αν, για παράδειγμα, κάποιος από τους Έλληνες μετόχους κατέχει τώρα 2.320 μετοχές, διαθέτει ποσοστό που αντιστοιχεί στο 0,001%. Διότι το σύνολο των υφιστάμενων τίτλων της ΔΕΗ είναι 232 εκατ. μετοχές.
Αν με την Αύξηση Κεφαλαίου εκδοθούν 150 εκατ. νέες μετοχές τότε το σύνολο των τίτλων της ΔΕΗ (παλαιών και νέων) θα φτάσει στα 382 εκατ. «κομμάτια». Στην περίπτωση αυτή, για να διατηρηθεί ένα ποσοστό κατοχής της τάξεως του 0,001% θα πρέπει στις κατεχόμενες 2.320 μετοχές να αποκτηθούν 1.500 νέες, έτσι ώστε το σύνολο της μετοχικής θέσης να ανέλθει στις 3.820 μετοχές. Γεγονός που υποδηλώνει ότι ανά 100 μετοχές το προτιμησιακό δικαίωμα μεταφράζεται σε αγορά 64 νέων, αν παραληφθεί το κλασματικό υπόλοιπο. Οι νέες αυτές μετοχές, από τη στιγμή που θα τιμολογηθούν στο άνω άκρο των 9 ευρώ, θα έχουν κόστος κτήσης τα 576 ευρώ. Ή 5.760 ευρώ αν ο επενδυτής είναι κάτοχος 1.000 μετοχών.
Σε κάθε περίπτωση η εγγραφή για τη Δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα γίνεται στην ανώτερη τιμή των 9 ευρώ. Για τους μη έχοντες μετοχική θέση στη ΔΕΗ, η εγγραφή δεν σημαίνει αυτοδίκαια θα λάβουν μετοχές από την ΑΜΚ. Καθώς η διοίκηση της εταιρείας διατηρεί τη δυνατότητα να μεταβάλλει την κατανομή του 15% μέσω της Δημόσιας προσφοράς, ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ζήτησης, από τους νέους και όχι τους παλαιούς ιδιώτες μετόχους.
Τα ξένα funds οδηγός για την υπερκάλυψη της έκδοσης
Αν προστεθούν τα κεφάλαια του ελληνικού σκέλους της έκδοσης, καθώς επίσης η «κλειδωμένη» συμμετοχή του fund της CVC , αλλά και αυτή του Δημοσίου, τότε το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 652 εκατ. ευρώ. Και απομένουν να αντληθούν άλλα 698 εκατ. ευρώ από τη διεθνή διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης, από τη στιγμή πάντα που η ΑΜΚ θα φτάσει στα επίπεδα των 1,35 δισ.εν συνόλω.
Λαμβανομένου υπόψη ότι οι υφιστάμενοι ξένοι μέτοχοι έχουν το 30% της ΔΕΗ, τότε για να διατηρήσουν τα ποσοστά τους θα πρέπει να εισφέρουν περί τα 419 εκατ. ευρώ. Αφήνοντας ένα υπόλοιπο 233 εκατ. ευρώ για τους νέους ξένους «παίκτες» που θα θελήσουν να μπούν στην κεφαλαιακή αύξηση.
Κάτω από αυτές και τις συνθήκες και με βάση το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκφραστεί, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει υπερκάλυψη της ΑΜΚ και μάλιστα σημαντική. Ενώ δεν είναι δεδομένο ότι οι υφιστάμενοι ξένοι μέτοχοι θα διασφαλίσουν τη συμμετοχή αναλογικά με το ποσοστό τους, καθώς θα ληφθούν ποιοτικά κριτήρια στην κατανομή των νέων μετοχών σε διεθνή χαρτοφυλάκια. Ως εκ τούτου, η μη ικανοποίηση της ζήτησης που θα εκφραστεί μπορεί να οδηγήσει αρκετά χαρτοφυλάκια στη «λύση» της αγοράς μετοχών από το χρηματιστηριακό «ταμπλό». Ενδεχόμενο που καταφανώς είναι σε θέση να ανεβάσει τις αποτιμήσεις.
Άλλωστε, καθώς η ΑΜΚ γίνεται με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης η τιμή της μετοχής δεν θα αναπροσαρμοστεί, αλλά θα συνεχίσει όπως έχει. Πηγαίνοντας εκεί που θα τη οδηγήσει η προσφορά και η ζήτηση. Χθες πάντως το «χαρτί» της ΔΕΗ έκλεισε στα 9,245 με απώλειες 1,39%.
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Στη δημοσιότητα το ενημερωτικό δελτίο της ΑΜΚ – Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου
Άμεση ανάλυση ΔΕΗ: Πόσα λεφτά θα πρέπει να βάλουν οι Έλληνες για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κυβέρνηση σε Κομισιόν για ηλεκτρικό ρεύμα: Δώστε λύση τώρα ή θα το λύσουμε μόνοι μας -Επιτρέψτε Μηχανισμό Υπερεσόδων
- Καραβίας (Eurobank): Ζητάμε πολιτική σταθερότητα, κίνητρα για επενδύσεις, περισσότερες μεταρρυθμίσεις
- Ελλάκτωρ: Με ακίνητα αξίας 80 εκατ. του Χόλτερμαν εξασφαλίζει ρευστότητα η Reds
- Μάχη για το έργο κυβερνοασφάλειας των συστημάτων του δημοσίου αξίας €100 εκατ. – Ποιοι το διεκδικούν