ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προσφορές από πέντε ομίλους ή κοινοπραξίες κατατέθηκαν σήμερα στον διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατέθεσαν η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (στην Ελλάδα ελέγχει τη Veridos Ματσούκης με μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας) με τον ΟTΕ, η γαλλική Idemia, η κοινοπραξία της Thales (ελέγχει την Gemalto NV) με τη Unisystems του ομίλου Quest, ο βελγικός όμιλος Zetes (που ελέγχει και την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech) με τη Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος (Austria Card, κ.α.) με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία (με υπεργολάβους τις Dataverse και Cosmos Business Systems).
Πρόκειται για έργο ύψους 515 εκατ ευρώ για την διεκδίκηση του οποίου αναμένεται να «συγκρουσθούν άγρια» κυρίως γαλλικά, γερμανικά, βέλγικα και όπως είναι αναμενόμενο ελληνικά συμφέροντα.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης παλαιότερα είχε τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει κρατήσει το ίδιο κόστος στον διαγωνισμό για τις ταυτότητες που προβλεπόταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πρόσθεσε και σειρά προδιαγραφών όπως τη συζήτηση περί ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για να έχει ο πολίτης πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι του.
Για κάτι τέτοιο όμως, είπε ο υπουργός, απαιτείται ψηφιακή υποδομή στην ταυτότητα. Και γι’ αυτό το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακύρωσε τον προηγούμενο διαγωνισμό.
Στον προηγούμενο διαγωνισμό η φωτογραφία ήταν ασπρόμαυρη ενώ τώρα θα είναι έγχρωμη υψηλής ασφάλειας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Το έργο των νέων ταυτοτήτων έχει διάρκεια δέκα, συν πέντε χρόνια.
Αφορά στην έκδοση περίπου 45 εκατομμυρίων εγγράφων υψηλής ασφάλειας (ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ.) και ο μέγιστος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 415 εκατ. ευρών, πλέον ΦΠΑ, που ανεβάζει το ύψος του στα 515 εκατ. ευρώ.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Το έργο που έχει να εκτελέσει η ανάδοχος εταιρεία (ή κοινοπραξία) κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομών πληροφορικής και εκτύπωσης ύψους περίπου 100 έως 120 εκατ. ευρώ.
Στις υποδομές αυτές περιλαμβάνεται το κεντρικό σύστημα που θα δημιουργηθεί στις εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Λ. Συγγρού και το οποίο θα αποτελέσει το νέο και ασφαλές data center έκδοσης όλων των διαβαθμισμένων εγγράφων της χώρας, π.χ. ταυτότητες πολιτών, ταυτότητες σωμάτων ασφαλείας, διαβατήρια, κάρτες ΟΑΕΔ, διπλώματα οδήγησης κ.ά.).
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνονται οι υποδομές σε περίπου 700 σημεία υποστήριξης της έκδοσης των εγγράφων, εντός και εκτός της χώρας (π.χ. αστυνομικά τμήμα, προξενεία, πρεσβείες κ.λπ.). Το μεγαλύτερο μέρος της σύμβασης, περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφορά στο δεύτερο έργο που αφορά στην παροχή υπηρεσίας.
Δηλαδή στην έκδοση των παραπάνω εγγράφων, η οποία θα συντελείται με ανθρώπινο δυναμικό του υπ. Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ., αλλά τα αναλώσιμα (μελάνια, πλαστικά, χαρτιά κ.λπ.) και η τεχνική υποστήριξη της διαδικασίας θα βαρύνει την ανάδοχο κοινοπραξία.
Οι σχετικές υπηρεσίες θα προσφερθούν για μέγιστο χρονικό διάστημα 15 ετών, όπου θα εκδοθούν περίπου 45 εκατ. διαφορετικά έγγραφα.
Ο ανάδοχος επομένως του έργου, θα αναλάβει το κόστος της ανάπτυξης της αρχικής υποδομής για διάστημα περίπου 18 μηνών και στην συνέχεια θα το παραδώσει με το κλειδί στο χέρι στην ελληνική κυβέρνηση.
Στη συνέχεια για κάθε έγγραφο που εκδίδεται θα λαμβάνει αποζημίωση που θα έχει καθοριστεί εξ αρχής.
Αυτός ο τιμοκατάλογος έκδοσης των διαβαθμισμένων εγγράφων θα κρίνει την επιλογή του αναδόχου. Εκείνος που θα προσφέρει το χαμηλότερο κόστος έκδοσης θα αναλάβει το έργο (μειοδοτικός διαγωνισμός).
Στόχος της προκήρυξης του διαγωνισμού είναι, η χώρα να αποκτήσει μια πιο ασφαλή διαδικασίας έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων από τη σημερινή.
Οι νέες ταυτότητες θα ενσωματώνουν και την ηλεκτρονική υπογραφή του κατόχου, κάτι που συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή.
Ο αρχικός διαγωνισμός έκδοσης των νέων ταυτοτήτων που είχε προκηρυχθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, γεγονός που οδήγησε την κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Ιούλιο του 2019, στην ακύρωση του διαγωνισμού και επαναπροκήρυξή του με την συμπερίληψη ως υποχρεωτικής της ηλεκτρονικής υπογραφής στις νέες ταυτότητες.
Μάλιστα η νέα υποχρέωση, που εκτιμήθηκε στα 30 εκατ. ευρώ από την παρούσα κυβέρνηση, έγινε χωρίς αύξηση του (μέγιστου) προϋπολογισμού του έργου.