• Business

    Ποιοι μετατρέπουν την οδό Σταδίου σε… τραπεζικό hub

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank - Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς - Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank - Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας

    Φωκίων Καραβίας, CEO Eurobank – Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς – Βασίλης Ψάλτης, CEO Alpha Bank – Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Σε «αποικία» των συστημικών τραπεζών μετατρέπεται το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας και κυρίως η οδός Σταδίου. O ιστορικός δρόμος που δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα της οικονομικής κρίσης αναγεννάται, κάτι που αντιλήφθηκαν εγκαίρως οι διοικήσεις των τραπεζών αλλά και οι επενδυτές ακινήτων και έχουν ξεκινήσει ήδη να τοποθετούν κεφάλαια για να θέσουν τα θεμέλια ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου.

    Κολοκοτρώνη, πλατεία Κλαυθμώνος, πλατεία Κοτζιά και οδός Πανεπιστημίου μεταμορφώνονται καθώς Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς σχεδιάζουν να στήσουν τα στρατηγεία τους. Το τελευταίο deal που αναμένεται να ανακοινωθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας Τράπεζας Πειραιώς και Dimand είναι η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου της Κοραή 4, το οποίο είχε εξαγοράσει η Dimand από την Εθνική Ασφαλιστική. Σημειωτέον ότι από τη συμφωνία είχε εξαιρεθεί το υπόγειο γνωστό ως Χώρος Ιστορικής Μνήμης «Κοραή 4», ο οποίος παραδόθηκε από την Εθνική Ασφαλιστική στο Υπουργείο Πολιτισμού και στον Δήμο Αθηναίων. Στο κτίριο αναμένεται να στεγαστούν διοικητικές υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς και αυτή θα είναι η δεύτερη επένδυση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, μετά το Μέγαρο Σερπιέρη, το ιδιόκτητο κτίριο της τράπεζας επί των οδών Πανεπιστημίου και Εδουάρδου Λω, που στέγαζε κατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας έως το 2013.

    Στη Σταδίου έχει εγκατασταθεί ήδη από τις αρχές του χρόνου η Eurobank, «πιστή» στο κέντρο της Αθήνας, αφού μετακόμισε από το Μέγαρο Μποδοσάκη, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό επαναμίσθωσης που κέρδισε η Βουλή. Το νέο κτίριο διοίκησης της Eurobank βρίσκεται στην έδρα της πρώην Φοίνιξ Ασφαλιστικής, στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά Βουλή. Το κτίριο είχε αποκτήσει το 2018 η Grivalia, η οποία επένδυσε 15 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμισή του σε πράσινο κτίριο, πιστοποιημένο κατά LEED.

    Από το Ελληνικό στο κέντρο της Αθήνας

    Θυμίζουμε ότι η Eurobank έχει αποκτήσει και το κτίριο όπου στεγαζόταν η Barclays επί της Κολοκοτρώνη και Σταδίου. Πωλητές ήταν Άραβες ιδιοκτήτες και το τίμημα εξαγοράς ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ, καθιστώντας τη συναλλαγή μία από τις υψηλότερες που πραγματοποιήθηκε με φόντο το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας. Εκτιμάται ότι το ακίνητο δε θα παραμείνει μόνο ως επενδυτικό στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αλλά θα ιδιοχρησιμοποιηθεί, καθώς θα στεγάσει γραφεία της Eurobank από το 2028 κι έπειτα, όταν λήγουν κάποιες από τις συμβάσεις μίσθωσης καταστημάτων.

    Στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και η Alpha Bank, αφού οι δύο τράπεζες έλαβαν σχεδόν συγχρόνως την απόφαση να μην επενδύσουν στη μεταφορά της έδρας τους στα νότια προάστια και συγκεκριμένα εντός του χώρου ανάπλασης του Ελληνικού, κυρίως εξαιτίας της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους και με δεδομένο ότι ήταν ιδιοκτήτριες ακινήτων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

    Στο ακίνητο ιδιοκτησίας της Alpha Bank επί της Σταδίου 40, που στέγασε την Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως το 1924, γράφεται νέα σελίδα της τράπεζας, καθώς θα φιλοξενήσει γραφεία της τράπεζας, αφού αναβαθμιστεί ύστερα από τις εργασίες που εκτελεί η ΕΛΕΜΚΑ της Metlen. Θα γειτνιάσει με το κτίριο, επί των οδών Κοραή 34 και Σταδίου, που είχε συμπεριληφθεί στο πακέτο ακινήτων Skyline, το οποίο η Alpha Bank θα διέθετε σε επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι Dimand – Premia Properties – EBRD και η ίδια η τράπεζα, ωστόσο εξαιρέθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις των επενδυτών με την Alpha Βank. Το ακίνητο επιφάνειας περίπου 10.000 τ.μ. θα το εκμεταλλευτεί η ίδια η τράπεζα, για να στεγάσει μέρος των διοικητικών της υπηρεσιών.

    Θέση στο κέντρο έχει λάβει και η Εθνική, αφού στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει το κτίριο Σταύρου, απέναντι από το Δημαρχείο Αθηνών, το κτίριο Μελλά, επί των οδών Σοφοκλέους και Αιόλου, και το κτίριο Καρατζά στην Αιόλου.



    ΣΧΟΛΙΑ