Στις ράγες μπαίνει το πρώτο από τα 9 έργα για ψηφιοποίηση για τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να προχωρήσει μέσα στο 2022. Ειδικότερα, κατατέθηκαν οι φάκελοι των υποψηφίων για την ψηφιοποίηση του συνόλου των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών και του συστήματος ενεχύρων και τη Δευτέρα 17  Ιανουαρίου, θα αποσφραγιστούν οι φάκελοι των προσφορών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των διαγωνισμών ψηφιοποίησης προσεγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ,  και στόχος είναι να έχουν τεθεί ανάδοχοι και στα εννέα έργα ψηφιοποίησης μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και πως μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023 θα έχει ψηφιοποιηθεί το 30% των χάρτινων φακέλων.

Το έργο αφορά την  ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων άνω των 600 εκατ. σελίδων του συνόλου των 390 Υποθηκοφυλακείων της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 310 εκατ. ευρώ και η υλοποίηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και Πληροφοριακού Συστήματος, στο οποίο και θα διατηρείται το ψηφιακό αρχείο. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα θα δίνει με web services τη δυνατότητα αξιοποίησής του από άλλα πληροφοριακά συστήματα του φορέα (πχ. Σύστημα Πληροφορικής του Εθνικού Κτηματολογίου – ΣΠΕΚ), καθώς και πρόσβαση σε πολίτες, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, κ.ά.

Η ψηφιοποίηση περιλαμβάνει «τόσο τη σάρωση των Τίτλων-Ομάδων Εγγράφων (Βιβλίων) όσο και την καταχώριση των στοιχείων τους σε εξειδικευμένο σύστημα διαχείρισης εγγράφων & ψηφιακών αρχείων, ώστε να δημιουργηθεί ένα επίσημο ψηφιακό αντίγραφο του συστήματος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται εφεξής για να διενεργείται έρευνα στα στοιχεία του υποθηκοφυλακείου».

Για το έργο προσφορές κατέθεσαν οι:

ΟΤΕ
Vodafone – Cosmos Business Systems – Geoanalysis – Q&R
Wind – Iron Mountain
Unisystems – Onex
Intrasoft International – Profile
Globitel, Master, Όμιλος Μυτιληναίου

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των «Οικονομική Προσφορά» και τα «∆ικαιολογητικά προσωρινού αναδόχου». Η αξιολόγηση των δικαιολογητικών συμμετοχής και των τεχνικών προσφορών ολοκληρώνεται εντός τριάντα εργάσιμων ημερών από την αποσφράγιση.

Τα υπόλοιπα έργα ψηφιοποίησης

Μεταξύ των υπολοίπων έργων ψηφιοποίησης είναι οι οικοδομικές άδειες από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ψηφιοποίηση περίπου 300.000.000 σελίδων  του συστήματος Δικαιοσύνης,  περίπου 190.000.000 εξετάσεις απεικόνισης διαφόρων μεγεθών του συστήματος δημόσιας υγείας, γύρω στις 55.000.000 φυσικές των Γενικών Αρχείων του Κράτους, περίπου 61.500.000 σελίδες του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, γύρω στις 17.000.000 φυσικές σελίδες  απαλλοτριώσεων και γύρω στα 7.000.000 φυσικά αρχεία ναυτιλιακών υποθέσεων.