Παράθυρο στα ιδιωτικά έργα υψηλού προϋπολογισμού έχει ανοίξει – κυρίως – στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους η ανάπλαση του Ελληνικού, με το κόστος των έργων που έχουν ήδη προκηρυχθεί να προϋπολογίζεται σε περίπου 950 εκατομμύρια ευρώ.

Με την πρώτη φάση της επένδυσης της Lamda Development να ολοκληρώνεται το 2027, οι «big 5» των κατασκευών βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα για τη διεκδίκηση έργων εκατοντάδων εκατομμυρίων, που συν τοις άλλοις «προσθέτουν στο γόητρό τους», όπως παραδέχονται στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς. Δεν ισχύει το ίδιο για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των τοποσήμων στο πρώην αεροδρόμιο, καθώς οι επικεφαλής των αρχιτεκτόνων είναι διεθνή γραφεία από την Άπω Ανατολή και την Ευρώπη.

Εκτός από τα συγκροτήματα των εμπορικών πάρκων, σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ο πράσινος πύργος διαμερισμάτων και μέρος του μητροπολιτικού πάρκου. Το πρώτο έργο που έχει ολοκληρωθεί, όμως, είναι οικοδόμημα της Εκτέρ, μεσαίας εταιρείας με εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η επένδυση 15 εκατομμυρίων που χρηματοδότησε η Lamda Development για κτιριακό συγκρότημα το οποίο θα λειτουργήσει ως Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με αναπηρία και κατασκευάστηκε από την Εκτέρ, η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως έχει παρουσία τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά έργα. Το πρώτο κτίριο, με συνολική δόμηση 11.500 τ.μ., σε οικόπεδο 7.400 τ.μ., που ανεγέρθηκε στο Ελληνικό και θα στεγάσει τέσσερα σωματεία ατόμων με αναπηρία, τα «Αμυμώνη», «Ερμής», «Νίκη – Victor Artant», «Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας» έχει ήδη αποδοθεί στον νέο του ιδιοκτήτη, Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης.

Εντός χρονοδιαγράμματος προχωρά και η ανέγερση των εμπορικών πόλων «του μέλλοντος» στο παλιό αεροδρόμιο. Τον Αύγουστο εκδόθηκαν δύο οικοδομικές άδειες, η οικοδομική άδεια για τη Riviera Galleria και η οικοδομική άδεια εκσκαφών για το Commercial Hub. Η Riviera Galleria, ένα κέντρο με προτάσεις αγορών, υψηλής γαστρονομίας και ψυχαγωγίας στην περιοχή της μαρίνας Αγίου Κοσμά, συνολικής έκτασης 23.000 τ.μ., φέρει την υπογραφή του κορυφαίου Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kengo Kuma, και έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ελληνικό μελετητικό γραφείο ΒΕΤΑPLAN. Tα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την ανάθεση του έργου και την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο τέλος του 2023, με την αγορά να αναμένει την προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, προϋπολογισμού 130 εκατομμυρίων, εντός του Νοεμβρίου.

Το Commercial Hub, το μεγαλύτερο εμπορικό συγκρότημα στην Ελλάδα, που θα αναπτυχθεί στην περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης 130.000 τ.μ., έχει σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο AEDAS. Θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, το Vouliagmenis Mall, ένα εμπορικό πάρκο επόμενης γενιάς με καταστήματα μεγάλης επιφάνειας και σύγχρονους χώρους γραφείων.

Στην Άκτωρ τα δύο έργα που προκηρύχθηκαν πρόσφατα

Το Vouliagmenis Mall, το mall του μέλλοντος, θα είναι το μεγαλύτερο στη νότια Ευρώπη, 1,5 φορά μεγαλύτερο του The Mall Athens στο Μαρούσι, με 280 καταστήματα, ενώ υπολογίζεται ότι θα υποδέχεται 17 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο. Οι εργασίες εκσκαφών για το εμπορικό έχουν ανατεθεί στην Άκτωρ, ενώ είχε υπογραφεί από τον Μάιο συμφωνία με τον επιλεγέντα σύμβουλο, ο οποίος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή, με τη μορφή του Early Contractor Involvement (ECI) για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall Complex.

Στην Άκτωρ έχει ανατεθεί και η πρώτη φάση των έργων για το μητροπολιτικό πάρκο, με τις σχετικές ανακοινώσεις για την οριστική κατακύρωση του έργου να αναμένονται τον Νοέμβριο.

Ο σύμβουλος είναι η κοινοπραξία μεταξύ του ιταλικού ομίλου Rizzani de Eccher και της Άβαξ. Ο σύμβουλος θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες πριν από την κατασκευή με τη μορφή του Early Contractor Involvement στη Lamda Development, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την κατασκευή του Vouliagmenis Mall Complex, αναφορικά με το σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαχείριση κατασκευής του έργου. Μέχρι στιγμής, το εμπορικό συγκρότημα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης είναι το ακριβότερο έργο που έχει βάλει στα σκαριά η Lamda, καθώς ο προϋπολογισμός του κυμαίνεται σε 350 έως 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο διπλός ρόλος της Intrakat

Πρόκειται για μία μέθοδο που σύστησε η Lamda στην ελληνική αγορά. Έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όταν ανακοινώθηκε η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών από την κοινοπραξία της γαλλικής Bouygues Batiment International με την Intrakat για την ανέγερση του «πράσινου», οικιστικού πύργου Riviera Tower. Το ίδιο σχήμα επιλέχθηκε να κατασκευάσει το Riviera Tower, μεταβαίνοντας στο επόμενο στάδιο της ανέγερσης του ουρανοξύστη, ένα έργο 300 εκατομμυρίων ευρώ, που υπολογίζεται ότι θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026.

Η Intrakat έχει διπλό ρόλο στις κατασκευαστικές εργασίες στο παραλιακό μέτωπο, αφού σε κοινοπραξία με τη ΜΕΤΚΑ, θυγατρική της Mytilineos, θα κατασκευάσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο μητροπολιτικό πάρκο. Σε έκταση 278.000 τ.μ. θα κατασκευαστούν, μεταξύ άλλων, κέντρο κολύμβησης με τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, δύο γήπεδα στίβου, 20 γήπεδα τέννις, δύο υπαίθρια γήπεδα μπάσκετ και 7 κλειστά, 4 γήπεδα beach volley και ακαδημία ενόργανης και κλειστό προπονητήριο ενόργανης και ρυθμικής.

Την πρώτη φάση των έργων υποδομής (η ανάδειξη των ρεμάτων της περιοχής, η εξυγίανση και αναβάθμιση της παραλίας του Αγίου Κοσμά, η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος) έχει αναλάβει η Άβαξ. Ο προϋπολογισμός τους φτάνει τα 250 εκατ. και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2025. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου 70% των εκσκαφών και το 25% των σκυροδετήσεων της υπογειοποίησης της Ποσειδώνος, ενώ στο Ρέμα Τραχώνων έχει ολοκληρωθεί 60% των εκσκαφών.