ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι των τραπεζών, το fund που βάζει 6 εκατ. στην Alter Ego, οι εξελίξεις στην Intralot, το ομόλογο του εφοπλιστή, τι συμβαίνει με Χατζηδάκη και Μαντωνανάκη, ο Άδωνις απλά δεν παίζεται και το πάρτι της επιδραστικής σχεδιάστριας στο mansion του Ψυχικού
Ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια, προερχόμενα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αγοράζουν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα σαν «φρέσκο ψωμί» τη μετοχή της ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75.
Την ίδια στιγμή, αυξημένη κινητικότητα εκδηλώνεται και από την εγχώρια επενδυτική κοινότητα. Με τους Έλληνες ιδιώτες να έχουν «πάρει κεφάλι» έναντι των θεσμικών.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η μετοχή της ΔΕΗ έχει γίνει το απόλυτο play και συνάμα το πιο hot «χαρτί» της αγοράς. Έχοντας ενισχυθεί θεαματικά κατά 238,7%, μέσα σε έξι μήνες. Ξεκινώντας δηλαδή από το χαμηλό των 1,55 ευρώ, που αντίκρισε στις 16 του μηνός του περασμένου Μαρτίου, για να φτάσει τώρα στα 5,25 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 17 συνεδριάσεων, που έχουν μεσολαβήσει από τις 25 Αυγούστου έως και χθες, η μετοχή κινείται απνευστί ανοδικά. Καταγράφοντας κέρδη 38,9%, σε αυτό το βραχύβιο διάστημα. Ακόμη όμως κι αν λογιστεί ως αφετηρία η αρχή της εφετινής, ανάποδης και στρυφνής χρονιάς, η μετοχή της ΔΕΗ έχει άνοδο 27,1%. Ακολουθώντας εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία από εκείνη του Γενικού Δείκτη (αλλά και της πλειονότητας των εισηγμένων εταιρειών) που μετρά απώλειες 27,9%…
Πλέον έχει αρχίσει να παγιώνεται η αίσθηση πώς τα «γερά χέρια» είναι εκείνα που «σκουπίζουν» με συνοπτικές διαδικασίες την προσφορά, οδηγώντας τη ΔΕΗ σε ολοένα και ψηλότερες αποτιμήσεις.
Στην προκειμένη περίπτωση, τα «γερά χέρια» δεν είναι άλλα από τα διεθνή funds, τα οποία και πιστοποιούν με τις συνεχείς, αγοραστικές τους παρεμβάσεις, οτι συνιστούν την κυρίαρχη, επενδυτική δύναμη. Γεγονός το οποίο αυτοδίκαια μεταφράζεται και σε «ψήφο εμπιστοσύνης» για το αποτελεσματικό, νέο management της ΔΕΗ, ψυχή και σάρκα του οποίου είναι ο Γιώργος Στάσσης.
Που αφού κατάφερε να στρίψει άμεσα το τιμόνι της εταιρείας, η οποία πήγαινε ολοταχώς για τα βράχια, στη συνέχεια κατέστησε σαφή και ευδιάκριτη την «αλλαγή σελίδας».
Τρίμηνο με το τρίμηνο, φάνηκαν τα έμπρακτα δείγματα γραφής, προς την κατεύθυνση της ανασυγκρότησης, της αύξησης της λειτουργικής κερδοφορίας, της μείωσης του χρέους, αλλά και τις κινήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μετοχικός πλούτος 574 εκατ. επί ημερών Γιώργου Στάσση
Όταν στις 22 Αυγούστου του 2019 η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ έδωσε στον Γιώργο Στάσση το «πράσινο φως» για την ανάληψη της Διοικητικής ηγεσίας (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος) η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ήταν στα 644,032 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής στα 2,776 ευρώ. Κυριαρχούσε τότε η επενδυτική ανυποληψία για τη ΔΕΗ, την οποία μάλιστα οι περισσότεροι αναλυτές είχαν πάψει να την παρακολουθούν.
Σήμερα, αυτή η εικόνα έχει αλλάξει άρδην, καθώς επί ημερών Στάσση, η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ βρίσκεται πιά στα 1,218 δις ευρώ ( ενισχυμένη κατά… 574 εκατ. ευρώ), ενώ η μετοχή έχει ανέβει 89,1%.
Κι όλα αυτά, ελέω των ισχυρών παρενεργειών που επέφερε η πανδημία στη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και της…μεγάλης εξόδου από το μετοχικό σχήμα, του επενδυτικού ομίλου του βρετανικού Silchester (των Στέφεν Μπατ και Μάικλ Κάουαν). Το ποσοστό του οποίου στη ΔΕΗ, από 13,80% που ήταν, έπεσε στο 9,92% στα τέλη του 2019 και μόλις πρόσφατα κοινοποιήθηκε ότι υποχώρησε κάτω από το όριο του 5%.
Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «βαθύτερα» μυστικά των αγορών, λένε ότι η κίνηση του Silchester είναι ενταγμένη στη στρατηγική επιλογή του να αποχωρήσει από τις μετοχικές του θέσεις στην Ελλάδα. Οι οποίες, εκτός από τη ΔΕΗ, περιλαμβάνουν και τουλάχιστον άλλη μία, μεγάλη εισηγμένη.
Οι ίδιες πηγές πληροφόρησης λένε ακόμη ότι αρχικά οι ισχυροί, ξένοι «παίκτες» αντιμετώπισαν επιφυλακτικά το νέο πλάνο του Γιώργο Στάσση για την… ολική επαναφορά της ΔΕΗ.
Ωστόσο, κάποια μικρά hedge funds άρχισαν να τοποθετούνται στη μετοχή, ενώ στο διάστημα Μαρτίου-Μαΐου της εφετινής χρονιάς υπήρξε ενδιαφέρον και από ιδιώτες Έλληνες επενδυτές.
Κάτι το οποίο πιστοποιείται και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου, που δείχνουν ότι στο συγκεκριμένο διάστημα, ο μέσος όρος των «κωδικών» με μετοχές της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 5,7%.
Με το συνολικό τους αριθμό να πηγαίνει από τους 20.850 στους 22.031. Την ίδια χρονική περίοδο η τιμή της μετοχής πήγε από τα 2,27 στα 3,38 ευρώ.
Έκτοτε, άρχισαν να μπαίνουν, νέες, ισχυρότερες δυνάμεις στο «χαρτί». Κυρίως διεθνή funds, που σταδιακά έκαναν εντονότερη την παρουσίας τους. Βλέποντας ότι όντως υπάρχει βάση στο αναπτυξιακό story και εμπιστευόμενοι τις πυκνές πρωτοβουλίες του Γιώργου Στάσση.
Σε απόσταση αναπνοής από το 5% ισχυρός, ξένος «παίκτης»
Τις τελευταίες μέρες, κάνουν το γύρο της αγοράς πληροφορίες που λένε ότι ο ισχυρός αγοραστής στη μετοχή της ΔΕΗ είναι η PIMCO. Κάτι όμως που δεν φαίνεται να ισχύει, καθώς όσοι από τους επαγγελματίες της αγοράς είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα, αναφέρουν ότι ή PIMCO είχε ανάμειξη μόνο στο δεύτερο «πακέτο» τιτλοποιήσεων απαιτήσεων της ΔΕΗ.
Οι συγκλίνουσες πληροφορίες από ανθρώπους της αγοράς αναφέρουν ότι μεγάλα ξένα funds, από Ευρώπη και Αμερική «χτίζουν» θέσεις στη μετοχή της ΔΕΗ, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Όπως μάλιστα επισημαίνεται, ένας από τους μεγάλους ξένους «παίκτες» αναμένεται να ξεπεράσει το 5%, με συνέπεια να ανακοινώσει και επίσημα.
Έλληνας χρηματιστής, λέει επίσης ότι ξένο fund, το οποίο είναι πελάτης της εταιρείας του, έχει ήδη αποκτήσει από την αγορά περί το 2% της ΔΕΗ με μέση τιμή κτήσης τα 3,60 ευρώ. Φέρεται μάλιστα αποφασισμένο να αυξήσει κι άλλο τη συμμετοχή του.
Εκείνο που προκύπτει από τα συμφραζόμενα των επαγγελματιών της αγοράς, είναι ότι υπάρχουν σημαντικοί ξένοι αγοραστές στη ΔΕΗ, χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες που θα «φωτογραφίζουν» τα Funds. Επισημαίνουν πάντως ότι «εκείνο που είναι ξεκάθαρο, είναι η πάρα πολύ καλή γνώση των ξένων διαχειριστών, για τη ΔΕΗ.
Νιώθουνε άνετοι και δεν φοβούνται για τις μετοχικές θέσεις που έχουν πάρει. Τουλάχιστον σε ότι εξαρτάται από το ίδιο το management της εταιρείας και όχι από τυχόν ασύμμετρες και εξωγενείς εξελίξεις, που δεν μπορεί να προβλεφθούν».
Σημαντικά τα περιθώρια ανόδου
Με καθαρά οικονομικούς όρους, η συνολική αξία της ΔΕΗ (χρηματιστηριακή μαζί με το «καθαρό» της χρέος) αντιστοιχεί σε 5,2 φορές τα λειτουργικά της κέρδη, που αναμένονται να είναι στην περιοχή των 900 εκατ. ευρώ για το 2020.
Οι ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες διαπραγματεύονται με το σχετικό δείκτη στο 8. Κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ μπορεί να κλείσει κι άλλο την ψαλίδα, ανεβάζοντας σημαντικά την τρέχουσα χρηματιστηριακή της αξία. Υπό όρους φυσικά όλα αυτά, καθώς «συνταγή» σίγουρης επιτυχίας στο χρηματιστήριο δεν υπάρχει. Ειδικά για εκείνους που κυνηγούν τα εύκολα και γρήγορα κέρδη.
Αναμφίβολα, σημαντικό ειδικό βάρος για την οικονομική εικόνα της ΔΕΗ έχει και η σχεδιαζόμενη παραχώρηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου η ρυθμιζόμενη, περιουσιακή βάση εκτιμάται ότι είναι στη «ζώνη» των 3-4 δις ευρώ.
Με συνέπεια να μπορεί να φέρει 1,5 δις μετρητά στη ΔΕΗ. Από τη στιγμή που πιστεύεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές για το ΔΕΔΔΗΕ, θα υποβληθούν στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς.
Εκτός από όλα αυτά και καθώς ενισχύεται η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ, φαίνεται ότι διαμορφώνεται πρόσφορο έδαφος και για άλλα ξένα funds, που μέχρι τώρα δεν την είχαν στις επιλογές τους.
Μένει βεβαίως να αποδειχθεί από τα ίδια τα γεγονότα, το τι περαιτέρω επίδραση μπορεί να έχουν για τη μετοχή οι διαγραφόμενες εξελίξεις. Με τον τομέα της ενέργειας να βρίσκεται διεθνώς σε πρώτο πλάνο για τους επενδυτές.
Μέχρι στιγμής, η υψηλότερη τιμή στόχος για τη ΔΕΗ είναι αυτή των 7,3 ευρώ που δόθηκε πρόσφατα από την AXIA Ventures, που παρακολουθεί επισταμένα την πορεία της εταιρείας. Από τη δική της πλευρά, επίσης πρόσφατα, η Alpha Finance έδωσε τιμή στόχο για τη ΔΕΗ τα 6 ευρώ.
ΥΓ: To παρόν κείμενο δεν αποτελεί σύσταση αγοράς για οποιαδήποτε μετοχή.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Alter Ego Media: Υπερκάλυψη – ρεκόρ κατά 15 φορές της δημόσιας προσφοράς
- ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ παγώνει χρηματοδοτήσεις πάνω από 300 δισ. δολάρια για τις πράσινες υποδομές
- Τουρκία: Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν στην πυρκαγιά του ξενοδοχείου Grand Kartal
- Μακρόν για επάνοδο Τραμπ: πιο σημαντικό από ποτέ να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ευρώπης