ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με εντατικούς ρυθμούς εργάζεται το οικονομικό επιτελείο πάνω στο σχέδιο ρύθμισης για τη διεύρυνση του εξωδικαστικού σε μισθωτούς, συνταξιούχους κι ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν για τεχνικούς λόγους να υπαχθούν ως τώρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Η κυβέρνηση πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία των δεδομένων προκειμένου να υποβάλλει τον φάκελλο στους θεσμούς.
Και όλα αυτή την ώρα που τα χρέη των Ελλήνων προς το Δημόσιο, αυξάνονται και πληθύνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα χρέη των περίπου 4.000.000 εκατομμυρίων φορολογουμένων προς την εφορία είναι 101,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά, όμως, έρχονται να προστεθούν άλλα 80,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι οι προσαυξήσεις επί του κεφαλαίου και 35 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχει και το υπέρογκο χρέος των 88 δισ. ευρώ σε «κόκκινα» δάνεια.
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να διεκδικεί με αξιώσεις τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά εξασφάλισε το βασικό του «όπλο», δηλαδή το υπερπλεόνασμα, μόνο αφού γονάτισαν οι φορολογούμενοι. Υπό τον φόβο ότι αυτή η βραδυφλεγής βόμβα είναι έτοιμη να εκραγεί, ανά πάσα στιγμή, οι οφειλές προς την εφορία «φωνάζουν»… επειγόντως ρύθμιση.
Η κυβέρνηση φέρνει ξανά στο προσκήνιο τα σενάρια ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν μισθωτοί και συνταξιούχοι σε εφορία και Ταμεία. Η ρύθμιση θα αφορά τις οφειλές που έχουν προκύψει ως 31 Δεκεμβρίου του 2017 και θα δίνει την δυνατότητα στους οφειλέτες να τα εξοφλήσουν σε δόσεις οι οποίες θα ξεκινούν ακόμη και από τα 50 ευρώ. Προβλέπει από 24 ως 36 δόσεις, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να πάρει τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών ακόμη και για 100 ή και 120 δόσεις.
Σύμφωνα, με πληροφορίες η ρύθμιση θα αφορά κυρίως όσους έχουν χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και όσοι χρωστούν μεγαλύτερα ποσά. Για όσους το χρέος είναι μεγαλύτερο το χρέος πιθανότατα θα μπουν όσοι ανάλογοι με εκείνους που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Θεσμοί, στους οποίους έχουν μεταφερθεί τα πλάνα του οικονομικού επιτελείου, εκφράζουν ήδη αντιρρήσεις για τη αύξηση των δόσεων σε 36.
Υπό την σκέψη των ιθυνόντων του ΥΠΟΙΚ είναι να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση και όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, με μικροοφειλές, δεν πήραν το «εισιτήριο» για το εξωδικαστικό μηχανισμό. Επίσης στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να παράσχει διευκολύνσεις και ευνοϊκές ρυθμίσεις προς τους μικροοφειλέτες, προκειμένου να δημιουργήσει ρεύμα καταθέσεων προς τα κρατικά ταμεία και μειώσει κατακόρυφα τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Προϋποθέσεις
Πάντα με βάση τα σενάρια που διαρρέονται βασική προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα είναι να μην υπάρχει νεότερο χρέος από 01/01/2018 να έχει εξοφλήσει δηλαδή οφειλές φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.α.
Παράλληλα θα θεσπιστούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούν μισθωτοί και συνταξιούχοι για να μπορέσουν να ενταχθούν στις ευεργετικές διατάξεις της ρύθμισης. Τα κριτήρια είναι για την ελληνική πλευρά το κλειδί για να πεισθούν οι δανειστές ότι αυτή θα προχωρήσει, θα φέρει φρέσκο χρήμα στα ταμεία και ανακόψει τον ιλιγγιώδη ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται σήμερα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών.
Από το μέτρο θα μπορούν να επωφεληθούν επίσης και όσοι δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό, (π.χ. εργαζόμενοι με μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δεν είχαν τουλάχιστον μια κερδοφόρο χρήση).
Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:
– διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής
– ελάχιστο ποσό δόσης στα 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων στις 120
– διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση
Η ρύθμιση αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη ως το τέλος του έτους.