ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To 2017 δεν πήγε κι άσχημα για το Χρηματιστήριο, ειδικά μετά το τελευταίο ανοδικό σερί που έφερε τον γενικό δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες. Ειδικά η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, αλλά και η αύξηση των εταιρικών κερδών, όπως διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, αποτελούν τα δύο κρίσιμα στοιχεία που καθόρισαν τη χρονιά που φεύγει. Το θέμα τώρα είναι: τι μας επιφυλάσσει το 2018; Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή επιφυλακτικοί; “Ζυγίζοντας” κανείς τα στοιχεία, βλέπει ότι το 2018 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω, ενώ η ελληνική οικονομία να καταγράψει ικανοποιητική ανάπτυξη που στο αισιόδοξο σενάριο μπορεί να ξεπεράσει και το 2,5% (στο απαισιόδοξο σενάριο θα περιοριστεί στο 1%).
Ένα τέτοιο περιβάλλον είναι προφανές ότι μπορεί να ευνοήσει τις ελληνικές μετοχές και να οδηγηθούν σε νέα κέρδη. Ωστόσο, οι απαισιόδοξοι παρατηρούν πως αφενός ο κίνδυνος αστάθειας για την ελληνική οικονομία (λόγω οικονομικών ή πολιτικών παραγόντων) δεν έχει ακόμα απομακρυνθεί τελείως, ενώ παράλληλα υπάρχει και η ανησυχία εν όψει των επικείμενων stress tests των τραπεζών, τα οποία ενδέχεται να “βγάλουν” νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες που θα οδηγήσουν σε μία νέα ανακεφαλαιοποίηση η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά.
Τι θα κάνουν οι τράπεζες
Εκεί που ρίχνουν οι περισσότεροι το βάρος τους, πάντως, είναι στις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα στις 14 μετοχές (10 μη τραπεζικές και 4 τραπεζικές) με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Πρόκειται για τις μετοχές: Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Coca Cola, FF Group, Jumbo, Motor Oil, Εθνική Πανγαία, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάν.
Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες από αυτές τις μετοχές η άνοδος που καταγράφηκε το 2017 ήταν διψήφια, και άρα οι αποτιμήσεις τους είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με έναν χρόνο πριν, το περιθώριο κερδοφορίας τους παραμένει μεγάλο, κι αυτό γιατί η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ως προς το ελληνικό ΑΕΠ (περίπου στο 30%), όταν στις ευρωπαϊκές χώρες κατά μέσο όρο βρίσκεται στο 50% του εθνικού ΑΕΠ.
Το αν θα αυξηθεί και κατά πόσον αυτός ο λόγος, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τραπεζικές μετοχές, που είναι και αυτές με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, αλλά μόνο αν όλα πάνε καλά στα stress tests και οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία απομακρυνθούν οριστικά, ενώ δεν θα πρέπει να αγνοούμε και τον παράγοντα των διεθνών αγορών, καθώς και το 2018 αναμένεται να είναι ένα έτος “ταραχώδες” από γεωπολιτικής άποψης, και αυτό αναπόφευκτα θα επηρεάσει τις αγορές διεθνώς.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αντίστροφη μέτρηση για τον νέο κατώτατο μισθό – Ποιες Επιτροπές συγκροτούνται
- ΠΑΣΟΚ: Ας μην κουράζεται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμασώντας την ίδια καραμέλα
- Μέρκελ: Η Ευρώπη είναι η ασφάλεια ζωής μας – Πρέπει να αντιδράσουμε ενωμένοι στον Τραμπ
- Στη Σόφια ο Χρήστος Σταϊκούρας για το Sofia Economic Forum V