ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Θετικό πρόσημο έχει το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Και τούτο γιατί το 2020 συνδυάζεται με την αναπροσαρμογή των αποδοχών τους, οι οποίες και αυξάνονται μεσοσταθμικά κατά 2,2%. Με την κεντρική τράπεζα της χώρας να είναι ξεκάθαρα σε ρόλο οδηγού, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές παροχές προς τους μόνιμους υπαλλήλους της. Ο αριθμός των οποίων ήταν 1.844 άτομα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2018.
Η εφετινή αύξηση των μικτών αποδοχών στην Τράπεζα της Ελλάδος έρχεται σε συνέχεια της περσινής, όταν η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζόμενων ήταν επίσης στο 2,2%. Στο ίδιο αυτό ύψος θα είναι και οι αυξήσεις για το 2021.
Απόρροια όλα αυτά της τριετούς Επιχειρησιακής Σύμβασης (2028-2021) που έχει υπογράψει ο Διοικητής της Τ.τ.Ε. Γιάννης Στουρνάρας με το συνδικάτο των εργαζομένων, πρόεδρος του οποίου είναι επί σειρά ετών ο Ευάγγελος Γερανιωτάκης.
Τουλάχιστον από οικονομικής απόψεως, η συγκεκριμένη Επιχειρησιακή είναι μακράν η καλύτερη για τους εργαζόμενους στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας. Γεγονός που οφείλεται βεβαίως στον αυτονομημένο και εντελώς ξεχωριστό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.
Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η μεσοσταθμική αύξηση των μικτών αποδοχών, που έχει ως μοχλό την ενίσχυση των παρεχόμενων επιδομάτων, θα φτάσει σωρευτικά στα επίπεδα του 7%, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.
Καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό ένα σημαντικό κομμάτι των απωλειών που είχαν στα χρόνια της κρίσης οι εργαζόμενοι στην Τ.τ.Ε. Απώλειες που είχαν φτάσει στο 17% περίπου, καθώς πέραν της μείωσης των αποδοχών κατά 10%, οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος είχαν συμφωνήσει να δουλεύουν και μισή ώρα την ημέρα παραπάνω από το συμβατικό τους ωράριο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Η «παρένθεση» για αυτό το εξτρά μισάωρο δουλειάς, έχει πλέον κλείσει.
Τα «ντεσού» των αποδοχών
Στη διάρκεια του 2018 το συνολικό εργασιακό κόστος για την Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώθηκε στα 168,2 εκατ. ευρώ. Κάτι από το οποίο συνάγεται ότι το ανά υπάλληλο κόστος διαμορφώνεται στα περίπου 6.500 ευρώ το μήνα, με βάση την 14μηνη μισθοδοσία ανά έτος.
Με την ίδια συλλογιστική, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές ανά εργαζόμενο (προ ασφαλιστικών κρατήσεων, εισφορών και φόρων) εκτιμάται ότι κινούνται στην περιοχή των 5.200 ευρώ το μήνα. Εκ των οποίων τα καθαρά έσοδα υπολογίζονται στα περίπου 3.100 ευρώ το μήνα, κατά μέσο όρο και για κάθε έναν εργαζόμενο.
Τέτοιου ύψους αποδοχές δεν υπάρχουν σε καμία άλλη τράπεζα, αλλά αυτό είναι συνάρτηση δύο κρίσιμων παραμέτρων: Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος διαθέτουν μακρά εργασιακή θητεία, καθώς δεν έχουν υπάρξει προγράμματα για εθελούσιες εξόδους. Με συνέπεια να εισπράττουν τα οφέλη από τις πολυετείς ωριμάνσεις των αποδοχών.
Η δεύτερη παράμετρος αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό που απασχολείται στην Τ.τ.Ε. Καθώς ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των υπαλλήλων διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, που μεταφράζονται σε υψηλότερους μισθούς.
Θετικές εξελίξεις και για τους συνταξιούχους
Πέραν όμως των εργαζομένων, η νέα χρονιά μπαίνει «με το δεξί» και για τους συνταξιούχους. Επί του προκειμένου, για εκείνους που έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2015 και έπειτα, για τους οποίους θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα απονομής κύριας σύνταξης, μετά από την υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προ ημερών στο ΦΕΚ.
Θα σταματήσει έτσι η μέχρι τώρα παροχή ποσών έναντι και θα ρυθμιστεί επακριβώς το συνταξιοδοτικό πλαίσιο των καταβολών, καθώς η Τ.τ.Ε έχει το δικό της ξεχωριστό ταμείο, μη υπαγόμενο στον ΕΦΚΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή θεωρείται προπομπός και για τη δέουσα αντιμετώπιση του ζητήματος της άρσης των αντισυνταγματικών κρατήσεων στις κύριες συντάξεις, που αναμένεται να τεθεί στο Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας.
Κορυφώνεται το κύμα των προσλήψεων
Ακόμη -και όπως όλα δείχνουν- το 2020 θα είναι το έτος της κορύφωσης του κύματος των προσλήψεων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπου πλέον, μετά από τις περσινές 86 προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη η διαδικασία για την πρόσληψη 60 υπαλλήλων γενικών καθηκόντων μέσω ΑΣΕΠ.
Ενώ πρόσφατα εγκρίθηκαν από το Γενικό Συμβούλιο της τράπεζας οι προσλήψεις 101 ατόμων για την ασφάλεια, 4 οδηγών και 2 τηλεφωνητών. Επίσης, αναμένεται η εισήγηση στο Γενικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου της πρότασης για προσλήψεις και τεχνικών.
Εν αναμονή της ανανέωσης της θητείας Στουρνάρα
Αναμφίβολα, ένα από τα πλέον κομβικά σημεία των εξελίξεων είναι και η εξαετής θητεία του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, η οποία λήγει τον προσεχή Ιούνιο.
Η κρατούσα αίσθηση είναι ότι η θητεία θα ανανεωθεί, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί και επισήμως από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αν όντως συμβεί αυτό και δεν υπάρξει κάποια άλλη, αστάθμητη κίνηση, τότε ο Γιάννης Στουρνάρας βάζει πλώρη για 12ετή παρουσία στο τιμόνι της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί με κανέναν άλλον από τους υπολοίπους εννέα, που χρημάτισαν Διοικητές της Τ.τ.Ε στα 46 χρόνια της μεταπολίτευσης.
Το αν θα καταφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας να το πετύχει είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί και πρακτικά, από τα ίδια τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν.
Ανεξαρτήτως όλων αυτών και με βάση τα όσα έχουν δημοσιοποιηθεί σε προγενέστερο χρονικό διάστημα στη Βουλή, οι καθαρές αποδοχές του Διοικητή της Τ.τ.Ε είναι 7.342 ευρώ το μήνα. Ή περίπου 103.000 ευρώ το χρόνο, που σημαίνει ότι οι μικτές αποδοχές του αγγίζουν τα 200.000 ευρώ ετησίως.
Εισπράττει επίσης και 257 ευρώ από τη συμμετοχή του στα Γενικά Συμβούλια της τράπεζας. Οι αποδοχές Στουρνάρα είναι στην προτελευταία θέση σε σύγκριση με εκείνες, όλων των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας
- Νέα «λαϊκά έντοκα» – Τοποθετήσεις σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο – Κυνηγούν τις αποδόσεις οι καταθέτες
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις