Πρωτόγνωρη κατάσταση ζει την τελευταία πενταετία ο κλάδος της πληροφορικής, καθώς υλοποιείται ένα τεράστιο πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου με κονδύλια και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το 2019 μέχρι σήμερα, οι εταιρίες τεχνολογίας και πληροφορικής, έχουν υπογράψει συμβάσεις που ξεπερνούν τα 4,3 δις. ευρώ για έργα σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, κάποια από τα οποία έχουν ολοκληρωθεί ενώ άλλα βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.

1

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 4,3 δις. ευρώ, φυσικά τη μερίδα του λέοντος έχουν πάρει οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, ΟΤΕ-Nova-Vodafone, εταιρείες οι οποίες έχουν διεκδικήσει τους περισσότερους από τους μεγάλους διαγωνισμούς του δημοσίου, δημιουργώντας παράλληλα προβληματισμό στις μικρότερες εταιρείες πληροφορικής, οι οποίες συχνά διαμαρτύρονται για ανισομερή κατανομή των έργων.

«Φλέβα χρυσού» τα έργα πληροφορικής για τους Big 3

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι την τελευταία 5ετία, έχουν βρει στα έργα ICT τη νέα πηγή εσόδων τους, ενώ σύμφωνα στοιχεία έχουν καταφέρει να χτίσουν ένα χαρτοφυλάκιο κοντά στα 2 δις. ευρώ.

Ο ΟΤΕ/Cosmoste έχει υπογράψει συνολικά συμβάσεις αξίας 1,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 600 εκατ. ευρώ τα «τρέχει» μόνος του, είναι δηλαδή μοναδικός ανάδοχος, ενώ τα υπόλοιπα είναι σε κοινοπραξία.

Μόνο μέσα στο 2024, ο ΟΤΕ έχει υπογράψει συμβάσεις αξίας 271 εκατ. ευρώ, με τα 209 εκατ. ευρώ να είναι μέσα από κοινοπραξία.

Ο ΟΤΕ βάσει των αποτελεσμάτων του 2023, από τα έργα ICT ο όμιλος είχε έσοδα 692,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με το 2022. Ενώ από την άλλη τα έσοδα το πρώτο εξάμηνο του 2024 από έργα ICT ανήλθαν στα 387,7 από 307 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Ο ΟΤΕ έχει αναλάβει να υλοποιήσει μερικά από τα μεγαλύτερα αλλά και πιο σημαντικά έργα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου. Όπως το CRM, αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems. Επιπλέον, μαζί με την Unisystems ανέλαβαν να υλοποιήσουν το έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ύψους 60 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αδειών χρήσης λογισμικού Oracle, ενώ μαζί θα τρέξουν και μέρος του διαγωνισμού της ΗΔΙΚΑ για την ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, συνολικής αξίας 112 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχει αναλάβει να υλοποιήσει το project των 117 εκατ. ευρώ  για τα cloud services, ενώ πριν περίπου έναν χρόνο έγινε οριστικά ανάδοχος – καθώς μπήκαν οι υπογραφές με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης- στο giga-project του Ultra Fast Broadband, συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ.

H Nova/Nova ICT έχει υπογράψει συμβάσεις συνολικής αξίας 409 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία, από τα οποία περίπου τα 190 εκατ. ευρώ είναι μόνη της και τα υπόλοιπα σε κοινοπραξία.

Η Nova μεταξύ άλλων αναπτύσσει το πρώτο ICT έργο «Έξυπνο Δάσος», έχει οριστεί ανάδοχος για κομμάτι για την ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, έργου συνολικής αξίας 235,6 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Η Vodafone, έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις αξίας 410 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 242 εκατ. ευρώ τα τρέχει σε συνεργασία με άλλες εταιρείες, μέσω κοινοπραξίας.

Μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas έχει πάρει το έργο των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.

Unisystems, Intrasoft και Space μεγάλο κομμάτι από την πίτα

Σημαντικό κομμάτι από την πίτα των 4,3 δις ευρώ από τα έργα του δημοσίου έχει πάρει η θυγατρική του ομίλου Quest, Unisystems, η οποία έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις άνω των 543 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (466 εκατ. ευρώ) είναι μέσω κοινοπραξίας.

Όπως είδαμε και παραπάνω η Unisystems έχει πάρει μεγάλα και σημαντικά έργα έχοντας στο…πλευρό της τον ΟΤΕ, όπως με το έργο του CRM ή προμήθειας λογισμικού Oracle.

Παράλληλα, είναι μέσα στους 8 αναδόχους για το μεγάλο έργο ψηφιοποίησης των αρχείων των δικαστηρίων όλης της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 145,7 εκατ. ευρώ. Ενώ η κοινοπραξία ΟΤΕ-Unisystems-Netcompany Intrasoft ανέλαβαν το έργο για το έργο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΕΟΠΥΥ, συνολικής αξίας 37 εκατ. ευρώ.

Η Netcompany – Intrasoft έχει επίσης μεγάλο μερίδιο στα έργα δημοσίου πληροφορικής, καθώς έχει υπογεγραμμένες συμβάσεις αξίας 434 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 393 εκατ. ευρώ είναι μέσα από κοινοπραξία.

Από την άλλη η Space Hellas κλείνει την…εξάδα, έχοντας 326,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 184,6 εκατ. ευρώ είναι μέσω κοινοπραξίας. Πρόσφατα μάλιστα αναδείχθηκε ανάδοχος για έργο εκσυγχρονισμού της ΕΜΥ, αξίας 30 εκατ. ευρώ (συν ΦΠΑ).

Και οι μικρότεροι

Σαφώς και οι υπόλοιπες εταιρείες πληροφορικής έχουν πάρει σημαντικό αριθμό έργων.

Η Byte, εταιρεία πληροφορικής του ομίλου Ideal έχει συμβάσεις αξίας 228 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 198 εκατ. ευρώ είναι σε κοινοπραξία ενώ ακολουθεί η Cosmos Business με υπογεγραμμένες συμβάσεις αξίας 196 εκατ. ευρώ.

Η Q&R έχει συμβάσεις αξίας 159 εκατ. ευρώ και η Active ακολουθεί με 100 εκατ. ευρώ υπογεγραμμένες συμβάσεις από έργα πληροφορικής του δημοσίου.

Διαβάστε επίσης:

Δάφνης (Cosmos): Τζίρος €75 εκατ. το 2024, κοιτάζει το ΧΑ – Τι γίνεται με τα έργα πληροφορικής του Δημοσίου

Εκτίναξη στο ανεκτέλεστο των εταιρειών πληροφορικής – Ποιοι μοιράζονται την «πίτα»

Πεδίο μάχης η αγορά πληροφορικής