ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον ενεργειακό τομέα στο επίκεντρο και με στόχο την ενίσχυση του ιαπωνικού επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα ξεκινάει σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ελληνικής Αποστολής Υπουργών και Επιχειρηματιών στην Ιαπωνία.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην αποστολή είναι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Κοπελούζος, Viohalco, GREC (η διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου), Ιντρακομ Telecom, Helleniq Energy, Cenergy, Hemexpo, Erma first, Ma First SA Hemexpo, Hellenic Biocluster, Raymetrics, Space Hellas, N.I.Theoharakis, Infoquest,Quest Online, Prisma Electronics, Costamare, Dynacom Tankers Mngement.
Ενδιαφέρον από την ιαπωνική πλευρά υπάρχει στον τομέα της ενέργειας, καθώς η Ελλάδα αναπτύσσει το δίκτυο υποδομών που θα την μετατρέψει σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή (με εμβληματικό τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη), προχωρά σε έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ συμμετέχει σε πρότζεκτ, όπως αυτό του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο που μπορεί να τη μετατρέψει σε γέφυρα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για τον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη ναυτιλία, ενώ ήδη υπάρχει συνεργασία στον ναυτιλιακό τομέα.
Ταυτόχρονα όμως, η Ελλάδα επιχειρεί άνοιγμα σε μια σημαντική χώρα που παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ταυτόχρονα μια ισχυρή οικονομία και ένα μέλος του G7, ενώ Ελλάδα και Ιαπωνία είναι δύο ναυτικά έθνη με μεγάλη παράδοση. Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία επιδιώκει την προσέγγιση με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε – και η Ελλάδα, ως χώρα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει για την Ιαπωνία γέφυρα τόσο με την Ανατολική Μεσόγειο, όσο και με τη Βαλκανική, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το πλέγμα των ενεργειακών πρότζεκτ που διαμορφώνονται.
Η ενίσχυση και βελτίωση των διμερών σχέσεων και η εδραίωση και συστηματοποίηση της συνεργασίας είναι το ζήτημα που θα κυριαρχήσει στην ατζέντα των διμερών συναντήσεων, κατά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των υπουργών του στην Ιαπωνία.
Κατά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν διμερή και διεθνή ζητήματα, καθώς και η στρατηγική μορφή που μπορεί να λάβουν οι σχέσεις των δύο χωρών, ενώ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα γίνουν δεκτοί από τον διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Akishito.
Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν ο υπουργός Ψηφιακής Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Εξωερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Σοφία Εφραίμογλου.
Ιαπωνικό ενδιαφέρον για επενδύσεις- Οι συναντήσεις
Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, ο Πρωθυπουργός θα παρουσιάσει – μαζί με τον επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Αλέξη Πατέλη – τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει δύο αναλυτικές παρουσιάσεις για την ελληνική οικονομία και θα απαντήσει σε ερωτήσεις Ιαπώνων επενδυτών και επιχειρηματιών.
Για την επίσκεψη στην Ιαπωνία και τις συναντήσεις με εκπροσώπους ιαπωνικών επιχειρήσεων, τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύει 20μελής επιχειρηματική αποστολή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ.
Η πρώτη παρουσίαση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα γίνει σήμερα Δευτέρα, προς την Ιαπωνική Επιχειρηματική Ομοσπονδία (KEIDANREN). Υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι της KEIDANREN είχαν συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου τον περασμένο Οκτώβριο και είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό θα συναντηθούν με τον έλληνα Πρωθυπουργό αξιωματούχοι κορυφαίων ιαπωνικών ομίλων και ειδικότερα οι: Mr. Toshiaki Higashihara, Executive Chairman of Hitachi (Vice Chair of Keidanren), Chair of Planning & Coordinating Sub-Committee, Committee on Europe, Mr. Akira Shimizu, Executive Advise of Hitachi (και ακόμη 5 αξιωματούχοι από Hitachi) και επιπλέον οι:
Mr. Hiromichi Shinohara, Executive Advisor of NTT (Vice Chair of Keidanren), Mr. Toshiya Matsuki, Senior Vice President of NEC, Mr. Yoriyuki Kashiwagi, Managing Executive Officer of JAL, Mr. Tsuyoshi Nishitani, Advisor of Itochu (και επιπλέον στελέχη από Itochu), Mr. Kuninori Kuroishi, Senior Advisor of Marubeni, Mr. Kazushige Nobutani, President of JETRO, Mr. Toshiyuki Kosugi, President of JOI, Mr. Kuniaki Ito, Senior Advisor of BNP Paribas, Mr. Hiroji Ishi, President of Ishii Iron Works, Mr. Eiji Imamura, Chairman & CEO of IAC International, Mr. Yoichiro Nakao, Corporate Strategy Manager of ANA, Mr. Hiroki Tamura, Dai-Ichi Life Research Institute, Ms. Mizuki Takura, Executive Director/Group Secretariat and Regulatory Affairs Dept της Nomura, Mr. Kazuhisa Sakomoto, Director International Affairs of Panasonic, Mr. Nobuyoshi Tanaka, Project Director, New Business Development and Management Dept. of Mitsubishi Heavy Industries.
Η δεύτερη επιχειρηματική εκδήλωση, θα γίνει – παρουσία της επιχειρηματικής αποστολής που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – με τον Σύνδεσμο Εξαγωγικών Επιχειρήσεων JETRO – για να διαπιστωθούν συνέργειες και πεδίο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς και με το Enterprise Greece, σε ελληνο-ιαπωνική επιχειρηματική ημερίδα που θα επισφραγίσει τη συνεργασία ανάμεσα στην Enterprise Greece και τον JETRO, τον Ιαπωνικό Οργανισμό Εξαγωγικού Εμπορίου (στον οποίο είναι ενταγμένες περί τις 5.000 ιαπωνικές επιχειρήσεις).
Συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές
Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα χωριστές συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές, όπως η κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας (JBIC, Japan Bank for International Cooperation). Θα έχει συναντήσεις με τον διάδοχο του ιαπωνικού θρόνου Πρίγκιπα Akishino, τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Fumio Kishida και τον Πρόεδρο της Βουλής Hiroyiki Hosoda.
Η άλλη Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, θα δώσει διάλεξη – με τίτλο «Ελλάδα 2.0: ένας ανθεκτικός και σταθερός εταίρος σε ένα απαιτητικό περιβάλλον» – στο Πανεπιστήμιο του Τόκυο.
Στην ομιλία του, αναμένεται να περιγράψει το όραμά του για την Ελλάδα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των διεθνών εξελίξεων, μια Ελλάδα που είναι σταθερός και αξιόπιστος εταίρος σε ένα αβέβαιο περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, μια χώρα που έχει αφήσει πίσω της την εποχή της δημοσιονομικής κρίσης και του λαϊκισμού και πορεύεται προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση, έχοντας καταφέρει μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δικής της ιδιοκτησίας να καταγράψει θετικές επιδόσεις στην οικονομία, να κρατήσει την κοινωνία όρθια μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή/πληθωριστική κρίση).
Ταυτόχρονα, θα αναφερθεί στις κινήσεις της Ελλάδας στο γεωπολιτικό τοπίο και στον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τη σημερινή εικόνα της νέας Ελλάδας, 17 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία – του Κώστα Καραμανλή το 2005 – μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης, καταγράφει θετικές επιδόσεις στην οικονομία παρά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει και μπορεί να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, καθώς και τις θετικές προοπτικές που ανοίγονται για επενδυτές θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιαπωνία.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης από Ιαπωνία: «Ελπίζουμε να αναπτύξουμε ακόμη στενότερες σχέσεις»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί