Η παγκοσμιοποίηση βρίσκεται για τα καλά στη ζωή όλων μας και πολύ δε περισσότερο στις εταιρίες οι οποίες μπορεί τα ονόματά τους στα μάτια των καταναλωτών και στη συνείδησή τους να παραπέμπουν στην χώρα καταγωγής τους όμως, επί της ουσίας έχουν “περάσει” σε διεθνή χέρια, έχουν εξαγοραστεί δηλαδή, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει γίνει ευρέως γνωστό.
Έτσι, πολλά από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και πιστεύουμε ότι προέρχονται από τη Γερμανία, για παράδειγμα, έχουν εξαγοραστεί από εταιρίες που εδρεύουν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο.
Βέβαια, όταν εξαγοράζεται μια εταιρία, πάντα, το ερώτημα που “κρέμεται” πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων είναι “και τώρα τι θα γίνει; Θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας μας;”. Όμως, η εξαγορά μπορεί να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς κανένας να το έχει “πάρει χαμπάρι”…ούτε καν οι υπάλληλοι του!
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle κατά την άποψη του Πέτερ Κούλιτς από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Βάδης-Βιρτεμβέργης “η Γερμανία ανήκει στους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης. Πολλές γερμανικές εταιρίες αγοράζουν εταιρίες στο εξωτερικό. Γιατί να μην μπορούν ξένοι όμιλοι να εξαγοράσουν γερμανικούς;” Για τον Τόμας Χαρμς από την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων Ernst & Young είναι εντελώς φυσιολογικό γερμανικοί όμιλοι να εξαγοράζονται από ανταγωνίστριες εταιρίες. “Με την εξαγορά εξοικονομείται κόστος, οι εταιρίες αναπτύσσονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει να βλέπουμε τις εξαγορές μόνο μέσα από το στενό εθνικό πλαίσιο”, λέει ο Γερμανός ειδικός και προσθέτει: “Η Beck´s, για παράδειγμα, παραμένει μια γερμανική μπύρα από τη στιγμή που παράγεται στη Γερμανία, ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία της”.
Knorr: Ποιος δεν γνωρίζει τους διάσημους κύβους μαγειρικής, τα μείγματα μπαχαρικών και οι έτοιμες σος; Όλοι πιστεύουμε ότι είναι Γερμανικό προϊόν: Κι όμως, ανήκουν από το 2000 στην Unilever. Ένα μέρος της παρασκευής παραμένει ωστόσο στη Γερμανία, στις πόλεις Άουερμπαχ της Σαξονίας και Χαϊλμπρόν της Βάδης-Βιρτεμβέργης.
UHU: Η κόλλα αυτή έχει κολλήσει τις περισσότερες παιδικές κατασκευές από οποιαδήποτε άλλη! Είναι Γερμανική; Οχι πια..από το 1994 η εταιρία ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Bolton Group. Η ιστορία της διάσημης γερμανική κόλλας αρχίζει το 1886 με την κατασκευή χημικού εργοστασίου από έναν Γερμανό φαρμακοποιό στην πόλη Μπιλ της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας.
Beck´s: Η διάσημη ζυθοποιία της Βρέμης εξαγοράστηκε το 2002 από τον βελγικό όμιλο Interbrew, στην οποία ανήκουν οι μπύρες Stella Artois και Hoegaarden, δημιουργούντας τον κολοσσό Anheuser-Busch Inbev. Το κόστος της εξαγοράς υπολογίζεται σε 1,8 εκ. ευρώ.
Leitz: Τα περίφημα ντοσιέ, δεν λείπουν από κανένα Γερμανικό αλλά και Ελληνικό γραφείο, παρά το γεγονός ότι η ψηφιοποίηση πρέπει να περιόρισε σημαντικά τις πωλήσεις της. Ήδη στη δεκαετία του ΄90 η γερμανική εταιρία πωλήθηκε στον σουηδικό όμιλο Esselte, ο οποίος στις αρχές του 2000 πέρασε σε Αμερικανούς επενδυτές. Πριν από περίπου ένα χρόνο τα ντοσιέ σταμάτησαν να κατασκευάζονται στην Στουτγάρδη και η παραγωγή μεταφέρθηκε για λόγους κόστους εν μέρει, στην μονάδα της Esselte στην Κάτω Σαξονία και εν μέρει στο εξωτερικό σε χώρες, όπως την Πολωνία και την Τσεχία.
Penaten: Η παιδική κρέμα είναι γνωστή παγκοσμίως τα τελευταία 110 χρόνια σε όλες τις μαμάδες και παιδιά και όχι μόνο βέβαια. Εδώ και περίπου 30 χρόνια η γερμανική εταιρία από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας πέρασε στον αμερικανικό κολοσσό Johnson & Johnson, ο οποίος αποφάσισε στις αρχές του 2000 να μεταφέρει την παραγωγή στην Ιταλία και την Γαλλία.
Tempo: Πόσα δάκρυα έχουν σκουπίσει τα χαρτομάντιλα Tempo; Τα συγκεκριμένα λοιπόν χαρτομάντιλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Γερμανία είναι εδώ και αρκετά χρόνια… σουηδικά. Το 2007 ο όμιλος Svenska Cellulosa (SCA) αγόρασε την γερμανική εταιρία χαρτιών υγείας από την αμερικανική Procter & Gamble και στη συνέχεια σταμάτησε την παραγωγή στην Γερμανία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
http://www.mononews.gr/mistirio-me-tin-irodotos-navegacion-pou-katonomazete-apo-t/63656