ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Πολλές αλλαγές περιλαμβάνει το νέο πολυνομοσχέδιο των 132 άρθρων που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και η σύσταση και λειτουργία της νέα ψηφιακής πλατφόρμας του υπουργείου Τουρισμού (mydigitaltourism.gr), όπως είχε αναφέρει πριν μερικές ημέρες το mononews.
Η νέα αυτή πλατφόρμα αναμένεται να υλοποιηθεί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το υπουργείου Τουρισμού. Όπως λένε πληροφορίες, στόχος της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι να καταγράφονται όλα τα στοιχεία από τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, να μπαίνουν σε ένα σύστημα, ώστε να καθίσταται πιο εύκολη η καταγραφή των στοιχείων αλλά και των οικονομικών μεγεθών που προσφέρει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία.
Επίσης στη νέα πλατφόρμα θα μεταπέσουν τα δεδομένα και οι λειτουργίες του υφιστάμενου Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΜΗΤΕ), ενώ παράλληλα, θα αναπτυχθεί διαλειτουργικότητα με σκοπό τη διασύνδεση με μητρώα και συστήματα στα οποία τηρούνται στοιχεία για τις τουριστικές επιχειρήσεις, έτσι ώστε το Υπουργείο να μπορεί να έχει μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης για το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων.
Τα στοιχεία που θα αντλούνται θα αφορούν όλες τις νομίμως λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η διαδικασία υποβολής στοιχείων για την αρχική αδειοδότηση ή την ανανέωση της αδειοδότησης αυτών θα παραμείνει αρμοδιότητα των τρίτων συστημάτων.
Η διαχείριση, παραγωγική λειτουργία, καθώς και η τεχνολογική ανάπτυξη και υποστήριξη της πλατφόρμας ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Τι αφορά το έργο
Το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μητρώου Τουριστικών Επιχειρήσεων» αφορά στη δημιουργία της πλατφόρμας «mydigitaltourism», τη διαλειτουργικότητα με δημόσια μητρώα και συστήματα, καθώς και τη σύνδεση με άλλα υπο-δημιουργία μητρώα και εφαρμογές του Υπουργείου Τουρισμού και άντληση στοιχείων από αυτά και την ψηφιοποίηση αρχείων.
Για τη διοικητική εξυπηρέτηση αλλά και τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα του τουρισμού προβλέπεται η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας ελέγχου της λειτουργίας του συνόλου των τουριστικών επιχειρήσεων e-ΜΗΤΕ.
Τα στοιχεία που θα αντλούνται θα αφορούν όλες τις νομίμως λειτουργούσες τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ η διαδικασία υποβολής στοιχείων για την αρχική αδειοδότηση ή την ανανέωση της αδειοδότησης αυτών θα παραμείνει αρμοδιότητα των τρίτων συστημάτων.
Στόχος της πλατφόρμας «mydigitaltourism» είναι η μείωση των διοικητικών επιβαρύνσεων, η βελτίωση της διαθεσιμότητας έγκαιρων και αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων σχετικά με τις τουριστικές οικονομικές δραστηριότητες και η παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που αφορούν στη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα (π.χ. διαμονή εκτός καταλυμάτων σε άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως camping, σκάφη αναψυχής κ.α.), τη στιγμή που αυτά θα γίνονται διαθέσιμα από τις επιχειρήσεις, σχετικά με τις αφίξεις τουριστών.
Σύσταση και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας Υπουργείου Τουρισμού
Όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 37 αυτού, το mydigitaltourism με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην τήρηση, την οργάνωση, τις τεχνικές προδιαγραφές, την τεχνική διαχείριση και την εν γένει λειτουργία και δημοσιότητα της πλατφόρμας.
Επιπλέον αναφέρεται η συνεργασία των υπηρεσιών τήρησης της πλατφόρμας με άλλες υπηρεσίες, αρχές και φορείς για τη συλλογή, την κοινοποίηση, τον έλεγχο και τον συσχετισμό στοιχείων, εγγράφων και εν γένει πληροφοριών που καταχωρίζονται στην πλατφόρμα αυτή, τις αναγκαίες διαλειτουργικότητες μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων και κάθε αναγκαία τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια.
Με όμοια απόφαση δύναται να καθορίζονται το περιεχόμενο και οι διαδικασίες λειτουργίας και ενημέρωσης της πλατφόρμας, τα καταχωριστέα στοιχεία και οι καταχωριστέες διοικητικές πράξεις, και να ρυθμίζεται το δικαίωμα κάθε ενδιαφερομένου να αποκτά, ύστερα από ηλεκτρονική αίτησή του προς την αρμόδια Υπηρεσία διαχείρισης της πλατφόρμας, δικαίωμα πρόσβασης στα ηλεκτρονικά αρχεία της και αυτοδύναμης ανάκτησης των αποθηκευμένων σε αυτήν δεδομένων.
Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται και οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες ασκείται το δικαίωμα αυτό κατά τρόπον σύμφωνο με τους εθνικούς και ενωσιακούς κανόνες για την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διαδικασία ελέγχου της συνδρομής των προϋποθέσεων αυτών και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος.
Ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στην πλατφόρμα
Στα πλαίσια του έργου θα ενταχθούν στην νέα πλατφόρμα «mydigitaltourism» το σύνολο σχεδόν των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.
Συγκεκριμένα στην πλατφόρμα θα ενταχθούν:
– Τουριστικά καταλύματα
– Εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής όπως άντληση στοιχείων για τους τουριστικούς λιμένες και λοιπές υποδομές θαλάσσιου τουρισμού από το Ηλεκτρονικό Μητρώο πληροφοριών Τουριστικών Λιμένων (ΗΜΤΛ) οριζόμενο εκ της παρ.1 του άρθρου 30 του ν.2160/93 ως ισχύει.
– Τουριστικά γραφεία και πράκτορες (κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 393/1976 (Α΄ 199))
– Γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (επιχειρήσεις ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων)
– Επιχειρήσεις εκμίσθωσης Μοτοσικλετών, Τρίτροχων και Τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ.εκ.
– Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) (τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου 1 που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977)
– Ναυλομεσιτικά Γραφεία (τουριστικές επιχειρήσεις της παραγράφου 1 οι οποίες αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής)
– Επιβατηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως χωρίς μετρητή (λιμουζίνες) με οδηγό
– Ξεναγοί
Διαβάστε επίσης:
Ηλεκτρονική Βίβλο του τουρισμού φτιάχνει ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Κ. Πιερρακάκης: Τα έργα των 100 εκατ. ευρώ στο παρά πέντε των εκλογών