Ο 96χρονος δισεκατομμυριούχος Πιερ Καστέλ καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή στην Ελβετία, στην οποία έχει αυτοεξοριστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Η απόφαση του δικαστηρίου, μόνο καταπέλτης, βέβαια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τον άνδρα, του οποίου η περιουσία υπολογίζεται μεταξύ 14,5 και 15,5 δις ευρώ και ο οποίος καλείται να επιστρέψει το ποσό των 422 εκατ. ευρώ.

Ο τρόπος όμως που φοροδιέφευγε για τουλάχιστον 30 χρόνια , σύμφωνα με το ελβετικό δικαστήριο, ο Καστέλ θα μπορούσε να θυμίζει κωμωδία.

1

Η φοροδιαφυγή

O Πιερ Καστέλ εγκατέλειψε τη Γαλλία μετά την εκλογή του Φρανσουά Μιτεράν, γιατί όπως έλεγε «πάντα φοβόταν τους σοσιαλιστές».

Στην Ελβετία όμως επέλεξε να συμπληρώνει τη φορολογική του δήλωση, μόνο με ένα μέρος του ονόματός του.

Το πλήρες όνομά του είναι Πιερ Ζεζού Σεμπαστιάν Καστέλ (Pierre Jesus Sebastian Castel), όμως ο ίδιος επέλεξε να εμφανίζεται ως Ζεζού Καστέλ.

Σύμφωνα με τις ελεγκτικές αρχές στην Ελβετία, τους πήρε μερικές δεκαετίες μέχρι να καταλάβουν, όπως αναφέρει το περιοδικό Le Point, ότι ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος των ομίλων Cassiopee και Patriarche, επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας 215 εταιρειών σε 40 χώρες είναι ο ίδιος άνθρωπος με τον Ζεζού Καστέλ, ο οποίος φυσικά δεν δήλωνε το σύνολο της περιουσίας του στη φορολογική δήλωση.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Πιερ Ζεζού Σεμπαστιάν Καστέλ έδινε συνεντεύξεις ως επικεφαλής της αυτοκρατορίας ποτών και φιλοξενούνταν κάθε χρόνο στο αφιέρωμα του περιοδικού Bilan για τους 300 πλουσιότερους ανθρώπους της Ελβετίας. Ο Καστέλ με την οικογένειά του βρίσκονται πάντα στην πρώτη 20άδα.

Οι business του Καστέλ

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι εκπρόσωποι του Castel παραδέχτηκαν ότι παρέλειψαν «ορισμένα στοιχεία» των εσόδων και της περιουσίας του μεταξύ 2007 και 2011, ανέφερε η απόφαση. Είπαν ότι ήταν δύσκολο να βρεθούν «χρήσιμα» έγγραφα, επειδή ο Castel ασκούσε διαχείριση «παλαιού τύπου» που περιλάμβανε χειραψίες και προφορικές συζητήσεις.

Το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν επαρκείς αποδείξεις για την απομάκρυνση του Castel ως δικαιούχου μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου, της διανομής μερισμάτων με μέλη της οικογένειας και ότι δεν έλεγχε την ομάδα ποτών.

Ο Καστέλ, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα είναι ο πλουσιότερος φορολογικός εξόριστος της χώρας αφού μετακόμισε στην Ελβετία το 1981 μετά την εκλογή του Σοσιαλιστή Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν.

Αυτός και οι συγγενείς του έχτισαν την περιουσία από ένα μικρό μαγαζί στη Μπορντό σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας κρασιού στην Ευρώπη και ζυθοποιίας στην Αφρική.

Οι επιχειρήσεις του δισεκατομμυριούχου Καστέλ, του οποίου το όνομα βρίσκεται και στα Pandora Papers, έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν για «σκοτεινές» συναλλαγές, ενώ η δομή των άνω των 200 θυγατρικών με επικεφαλής διάφορα μέλη της οικογένειας σε κάθε μία από αυτά, δυσκόλεψε το έργο των ελεγκτικών αρχών.

Στη Γαλλία, οι τρομοκρατικές αρχές ερευνούν τον Καστέλ για εγκληματικές παρανομίες σε εργοστάσιό του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Διαβάστε επίσης:

 

Ανάπτυξη 1,8% για το 2023 προβλέπει το ΔΝΤ – Στο 9,2% ο πληθωρισμός φέτος