• Business

    Pictet: Ποιοι είναι οι Ελβετοί τραπεζίτες που επενδύουν στο ελληνικό real estate

    Jean-Claude Erne


    Ποσό πέριξ των 13 εκατομμυρίων ευρώ επένδυσε ο ελβετικός όμιλος Banque Pictet & Cie, που απέκτησε ποσοστό 10,85% στην Orilina Propertiesμε αποτέλεσμα να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΑΕΕΑΠ, μετά τους Τρύφωνα Νάτση και τη Δέσποινα Παντοπούλου.

    Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επένδυση του ομίλου στην Ελλάδα, που γίνεται γνωστή. Η επενδυτική εταιρεία ιδρύθηκε από δύο αιώνες και σήμερα διαχειρίζεται assets περίπου 710 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του επενδυτικού ομίλου, απασχολεί περισσότερους από 5.300 υπαλλήλους και διαθέτει 30 γραφεία σε όλο τον κόσμο.

    Στο χαρτοφυλάκιό της ανήκει Banque Pictet & Cie, η 17η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και μέτοχος, πλέον, της Orilina. Η τράπεζα ιδρύθηκε στη Γενεύη το 1805 και μαζί με δύο άλλες τράπεζες, είναι μέλη της Hénokiens, μιας ένωσης οικογενειακών εταιρειών της Ελβετίας ηλικίας άνω των 200 ετών. Το όνομα της τράπεζας άλλαξε αρχικά σε Turrettini, Pictet & Cie, πριν το όνομα Pictet συνδεθεί πλήρως με αυτήν.

    Το όνομα της τράπεζας ήρθε στην επικαιρότητα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν έγινε γνωστό ότι συμφώνησε να καταβάλει 123 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές των ΗΠΑ, παραδεχόμενη ότι βοήθησε πελάτες να φοροδιαφύγουν, από το 2008 έως το 2014. Η τράπεζα με έδρα τη Γενεύη σύναψε συμφωνία αναβολής δίωξης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αφού συμφώνησε να συνεργαστεί πλήρως με τις εν εξελίξει έρευνες για τους εν λόγω πελάτες και τους λογαριασμούς τους και τόνισε ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα προκειμένου οι πελάτες της να ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η τράπεζα χρησιμοποίησε «μια ποικιλία μέσων» για να κρύψει αυτούς τους λογαριασμούς.

    Μεταξύ άλλων, διασφάλιζε ότι τα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν την ύπαρξη των λογαριασμών παρέμεναν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρα από την εμβέλεια των φορολογικών αρχών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα.

    Αθροιστικά η φοροδιαφυγή από 1.637 λογαριασμούς έφτασε τα 50,6 εκατ. δολάρια. Οι ίδιοι λογαριασμοί κατείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από φορολογούμενους των ΗΠΑ που διαχειριζόταν η τράπεζα την ίδια χρονική περίοδο.

    Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τους στόχους της, η διοίκηση της επενδυτικής έχει ήδη αρχίσει να δεσμεύει κεφάλαια για εξαγορές που εστιάζουν στη βιοτεχνολογία και την υγειονομική περίθαλψη. Συνολικά έχουν συγκεντρωθεί 950 εκατομμύρια δολάρια, από ένα μείγμα θεσμικών επενδυτών και επενδυτών υψηλής καθαρής αξίας. Από την πρώτη της επένδυση ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου πριν από σχεδόν 30 χρόνια, η Pictet έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 150 ιδιωτικά funds και σε περισσότερες από 300 κοινοπραξίες, επενδύσεις που απέφεραν κεφάλαια σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερα επί του επενδυμένου κεφαλαίου.

    Η τελευταία κίνηση που ανακοίνωσε ήταν η ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης, κατά τον οποίο συγκεντρώθηκαν κεφάλαια 350 εκατ. δολαρίων. Το νέο fund είναι το πρώτο της εταιρείας που εστιάζει στην τεχνολογία και συγκεκριμένα στους τομείς της διαγνωστικής, της ψηφιακής υγείας και της ιατρικής τεχνολογίας.

    Η επένδυση στην Orilina

    Οι τραπεζίτες γίνονται κοινωνοί του επενδυτικού σχεδίου της Orilina, η οποία άντλησε από το Χρηματιστήριο κεφάλαια περίπου 30 εκατομμυρίων. Το σύνολο των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των επενδύσεων που σχεδιάζει η Orilina στο Ελληνικό και συγκεκριμένα, στο παράκτιο μέτωπο του υπό ανάπλαση ακινήτου του πρώην αεροδρομίου. Αυτό σημαίνει πως 27,3 εκατ. θα διατεθούν από την εταιρεία εντός 36 μηνών για την πρώτη επένδυση που αφορά στην ανέγερση συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών συνολικής επιφάνειας ανωδομής που θα ξεπερνά τα 4.900 τ.μ., με υπόγειους χώρους στάθμευσης και αποθήκες, σε συνολικό οικόπεδο επιφανείας 22.795,21 τ.μ..

    Επίσης, 2,5 εκατ. θα διατεθούν εντός 24 μηνών για την δεύτερη επένδυση που αφορά στην ανέγερση Ιδιωτικής Λέσχης Μελών συνολικής επιφάνειας ανωδομής 1.340 τ.μ. με υπόγειους βοηθητικούς χώρους σε οικόπεδο επιφανείας 24.553 τ.μ., όμορο με το οικόπεδο στο οποίο θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς κατοικίες, που υπογράφει το γραφείο του Ιάπωνα Kengo Kuma.

    Διαβάστε επίσης:

    Orilina Properties: Με ποσοστό 50,64% οι Νάτσης και Παντοπούλου

    AUSTRIACARD: Συμφωνία αναχρηματοδότησης 186,6 εκατ. ευρώ με 10 ευρωπαϊκές τράπεζες

    Βαρβαρέσος: Νέο μέλος στο ΔΣ ο Νικόλαος Ταμπούρης



    ΣΧΟΛΙΑ