Σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, πρόκειται να ανακοινωθούν τα επενδυτικά σχήματα που θα διεκδικήσουν την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας που διαμορφώθηκαν μετά από έντονο παρασκήνιο και πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Η Energean Oil που ανέδειξε τη σημασία του περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου και ενδιαφέρεται γι αυτό από την πρώτη μέρα, αναμένεται να προσέλθει με ένα όνομα έκπληξη, διεθνή εταιρεία που το όνομά της συνδέεται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean παρουσίασε το 2011  την πρώτη μελέτη για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου και το έργο την ενδιαφέρει ιδιαίτερα, καθώς εκτός από τη γεωπολιτική του σημασία και την εμπορική του αξία, προσθέτει αξία στην προβληματική δραστηριότητα του Πρίνου.

Από την άλλη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και εδώ και πάνω από ένα χρόνο θα κατέβαινε με την Energean και τη θυγατρική της γαλλικής Engie, Storengy μετά την απόφαση της γαλλικής εταιρείας να μη συμμετέχει στη διεκδίκηση των Αποθηκών Καβάλας, αναμένεται να διεκδικήσει το έργο μαζί με το ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο ΔΕΣΦΑ οι μέτοχοι είναι η DAMCO (όμιλος Κοπελούζου) και οι εταιρείες  Snam, Fluxys, Enagás που είναι μεγάλοι διαχειριστές συστημάτων φυσικού αερίου, με εμπειρία στην αποθήκευση.

Η συμμετοχή σε κάθε ενεργειακή υποδομή φυσικού αερίου της χώρας αποτελεί εξάλλου στρατηγική του ΔΕΣΦΑ  που σύντομα θα οριστικοποιήσει και τη συμμετοχή του στον πλωτό σταθμό LNG της Αλεξανδρούπολης (FSRU). Δεύτερος στόχος του ομίλου είναι  η υπόγεια αποθήκη αερίου στη Νότια Καβάλα και τρίτος η υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ Υποδομών.

Δεν θεωρείται απίθανο να υπάρχει και τρίτος ενδιαφερόμενος με τις πληροφορίες να αναφέρουν το ενδεχόμενο εμφάνισης κινεζικής εταιρείας.

Σημειώνεται ότι, παγκοσμίως, λειτουργούν 642 υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου ενεργούς δυναμικότητας 333 δισ. κυβικών μέτρων (κ.μ.), που αντιστοιχούν περίπου στο 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Στην Ευρώπη (E.E) υπάρχουν 126 υπόγειες αποθήκες συνολικής ενεργής δυναμικότητας περίπου 80 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου.

Στρατηγικής σημασίας έργο

Το ενταγμένο στα ενεργειακά projects κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση έργο (PCI), το έργο για την Υπόγεια Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας,  θεωρείται ως κλειδί για την χώρα μας και συνολικά για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπό το πρίσμα της συνεχούς αύξησης της γεωπολιτικής σημασίας της τελευταίας, ειδικά με φόντο τις ανακαλύψεις μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και την αναζήτηση τρόπων αξιοποίησής τους από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ελλάδα ως τώρα εισάγει το σύνολο των ποσοτήτων φυσικού αερίου που καταναλώνει – περίπου 5 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου για το 2019. Η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου θα ήταν δυνατό να αποθηκεύει έως 1 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία θα διατίθενται στην αγορά σε δύο κύκλους τον χρόνο με παράδοση έως 9 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Ως βασικά πλεονεκτήματα της δημιουργίας της Υπόγειας Αποθήκης προσδιορίζονται:

α) η δημιουργία και η διατήρηση για περίπου έξι συνεχείς μήνες αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο (σήμερα η Ελλάδα δεν διαθέτει τέτοια αποθέματα),

β) η εξασφάλιση συνεχούς τροφοδοσίας των καταναλωτών με αέριο ακόμη και σε περιόδους διακοπής της ροής από τους αγωγούς,

γ) η ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας μας έναντι των προμηθευτών της σε φυσικό αέριο

δ) η προστασία της χώρας έναντι των διακυμάνσεων τιμών και της μεταβολής των συνθηκών τόσο στην αγορά του αερίου μέσω αγωγών όσο και του υγροποιημένου αερίου (LNG)

ε) η ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, καθώς η Καβάλα βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο διέλευσης αγωγών που μεταφέρουν αέριο προς την Ευρώπη

στ) η ενίσχυση των επενδύσεων και της απασχόλησης σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας, όπως είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

ζ) η ενίσχυση των προοπτικών συνέχισης της δραστηριότητας στον τομέα των υδρογονανθράκων στον Κόλπο της Καβάλας

Η μετατροπή του σχεδόν παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε υπόγεια αποθήκη, απαιτεί επενδύσεις της τάξης των 300 έως 400 εκατ. ευρώ, ώστε το κοίτασμα επιφάνειας 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, να μπορεί να αποθηκεύει ποσότητες φυσικού αερίου 1 δισ. κ.μ.

Η δημιουργία της αποθήκης σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το μελλοντικό έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, ενισχύει το ρόλο της χώρας  σε hub φυσικού αερίου.