• Business

    Ποια μεγάλα έργα που δημοπρατούνται θα «χτυπήσουν» οι κατασκευαστές

    Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

    Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Μάχες για σημαντικά έργα με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ανεκτέλεστου τους αναμένεται να δώσουν οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς το κύμα των δημοπρατήσεων σε δημόσια έργα και ΣΔΙΤ, αλλά και τα μεγάλα ιδιωτικά έργα δε σταματά.

    Βέβαια, εκτός από τα μεγάλα ονόματα, βλέπουμε και εταιρείες από τις τάξεις των μικρομεσαίων, όπως για παράδειγμα την ΤΕΚΑΛ, ενώ το μείγμα των έργων που εξετάζονται αφορά ένα πλήθος κατηγοριών, όπως τα οδικά, τα κτιριακά, και τα μεγάλα ιδιωτικά έργα μεταξύ άλλων.

    Οι νέοι διαγωνισμοί

    Το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατείται αυτή την περίοδο είναι το οδικό Ιωάννινα-Κακαβιά ενώ ακολουθεί το κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ αξίας άνω μισού δισ. € και τα σχήματα που αναμένεται να δώσουν μάχη για την επικράτηση στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που κατεβαίνει μόνη της, ενώ η Intrakat ενώνει τις δυνάμεις με το Όμιλο της Metlen και η ΑΒΑΞ συμμαχεί με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.

    Το ΤΑΙΠΕΔ δημοπρατεί επίσης και το Logistics Center στη Φυλή, στο οποίο θα μετακομίσουν οι μεταφορικές εταιρείες από το Βοτανικό στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.Σε στάδιο δημοπράτησης βρίσκεται και το ΣΔΙΤ για τις 750 φοιτητικές εστίες στη Δυτική Μακεδονία με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, Μetlen, και TEKAΛ να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.Όσον αφορά το σιδηρόδρομο, έχουν ξεπαγώσει μερικοί από τους διαγωνισμούς της ΕΡΓΟΣΕ για τη διασύνδεση λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Ένας τέτοιος είναι και η σύνδεση Νέα Καρβάλη-Τοξότες με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δώσει την καλύτερη προσφορά.

    Προχωρούν, επίσης, και οι διαγωνισμοί για τα Δικαστικά Μέγαρα Ηρακλείου-Ρεθύμνου που διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσει, INTRAKAT, ΑΒΑΞ και Metlen μαζί με ΑΤΕΣΕ, ενώ στο Ελληνικό σχεδόν ολοκληρωμένοι είναι οι διαγωνισμοί για τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις που έχουν αναλάβει Intrakat και METKA καθώς και το Μητροπολιτικό Πάρκο που έχει αναλάβει η ΑΚΤΩΡ.

    Τα νέα έργα που ξεκινούν

    Σε επίπεδο υλοποίησης εισέρχεται επίσης πλήθος μεγάλων έργων τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών.

    Ξεκινώντας από τα ιδιωτικά έργα έχουμε το Καζίνο στο Ελληνικό που έχουν αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μαζί με την HARD ROCK. Σημειώνεται πως στο Ελληνικό ισχυρή παρουσία έχει αναλάβει και η Metlen καθώς έχει υπογράψει για το Riviera Galleria.

    Στα έργα εκτός Ελληνικού η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επιλεχθεί από την Microsoft για το Data Center στα Σπάτα.  Ένα ακόμα μεγάλο ιδιωτικό κτιριακό έργο είναι τα Δικαστήρια του Πειραιά που έχει αναλάβει η Dimand με τα έργα να έχουν ήδη ξεκινήσει.

    Όσον αφορά το δημόσιο τομέα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αναλάβει την ύδρευση Πρέβεζας-Αρτας-Λευκάδας, ενώ σημαντικό μέρος των έργων αναλαμβάνει η Intrakat καθώς έχει κλειδώσει ο Φράγμα Τσικνιά μέσω της ΑΚΤΩΡ και την Παράκαμψη Γιάλοβας.

    Έργα, όμως, για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ έχει αναλάβει και ένας μικρότερος κατασκευαστής, η ΖΙΤΑΚΑΤ, που έχει επιλεγεί για τον ποδηλατότοδρομο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

    Διαβάστε επίσης:

    Χ. Κοντοβουνήσιος: Από το Imperial στον Ευαγγελισμό, με έμπνευση το Πρόγραμμα Πρόληψης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

    Εκτίναξη στο ανεκτέλεστο των εταιρειών πληροφορικής – Ποιοι μοιράζονται την «πίτα»

    Ο ελληνόκτητος στόλος πρώτος στον κόσμο αλλά η ελληνική σημαία δεύτερη στην Ευρώπη και 9η παγκοσμίως! 



    ΣΧΟΛΙΑ