Η Silicon Valley Bank δεν θα είναι η τελευταία τράπεζα που θα καταρρεύσει, σύμφωνα με τον επενδυτή της Wall Street Ρόμπερτ Κιγιοσάκι.

Με το τραπεζικό σύστημα παγκοσμίως να δέχεται ισχυρούς κλυδωνισμούς στη σκιά των αυξήσεων των επιτοκίων, ο Κιγιοσάκι στρέφει το ενδιαφέρον του στην Ευρώπη, όπου βλέπει τον επόμενο μεγάλο κίνδυνο.

1

Λίγες ώρες πριν η Credit Suisse είχε παραδεχθεί δημόσια αδυναμίες καθώς το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από την ίδρυση της τράπεζας, ο Ρόμπερτ Κιγιοσάκι ανέφερε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας θα είναι η επόμενη που θα καταρρεύσει.

Σε δύσκολη θέση η οικονομία των ΗΠΑ

«Το πρόβλημα είναι η αγορά ομολόγων και η πρόβλεψή μου, είχα προβλέψει την πτώχευση της Lehman Brothers πριν από χρόνια, είναι ότι η επόμενη τράπεζα που θα καταρρεύσει είναι η Credit Suisse», δήλωσε ο επενδυτής.

Και δεν είναι μόνο η ελβετική τράπεζα που θα δεχτεί πλήγμα, καθώς σύμφωνα με τον Κιγιοσάκι, η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει το «μεγαλύτερο πρόβλημα» το επόμενο διάστημα από την κατάρρευση της αγοράς ομολόγων, η οποία όπως σημείωσε είναι μεγαλύτερη από την χρηματιστηριακή.

Μεταξύ των προβλέψεών του είναι η αποδυνάμωση του δολαρίου, τα κενά στα συνταξιοδοτικά προγράμματα και ότι ο Αμερικανός φορολογούμενος θα πληγεί περισσότερο από την διάσωση των τραπεζών.

«Η γενιά μου, οι boomers, προσπαθούμε να συνταξιοδοτηθούμε. Οπότε αυτή είναι η τέλεια καταιγίδα από πολλές απόψεις», δήλωσε ο Κιγιοσάκι. «Όπως είχα αναφέρει και στο παρελθόν, νομίζω ότι η Fed και η FDIC πρόκειται να τυπώσουν ξανά λεφτά, σε μία κίνηση στήριξης των μετοχών, κάτι που θα αποδυναμώσει το δολάριο».

Ο Κιγιοσάκι πρότεινε στους επενδυτές να στραφούν στο Bitcoin, τον χρυσό και το ασήμι, ως τις καλύτερες επενδύσεις την τρέχουσα περίοδο.

Η περίπτωση της Credit Suisse

«Ανησυχώ για την Credit Suisse», σχολίασε ο Κιγιοσάκι και λίγες ώρες μετά η τράπεζα, που τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει τη μία κρίση πίσω από την άλλη, τον επιβεβαίωσε.

Ενώ βρίσκεται ήδη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Credit Suisse ανακάλυψε και παραδέχθηκε δημοσίως ότι εντοπίστηκαν ουσιώδεις αδυναμίες στις οικονομικές καταστάσεις του 2021 και του 2022. Αυτές οι ουσιώδεις αδυναμίες αφορούν σύμφωνα με την τράπεζα την αδυναμία σχεδιασμού και διατήρησης αποτελεσματικών αξιολογήσεων κινδύνου στις οικονομικές της καταστάσεις.

H μετοχή της που έχει καταρρεύσει, έκανε ακόμα μια βουτιά 5% αμέσως μετά τη δημόσια παραδοχή.

Προηγουμένως, αξιωματούχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είχαν αμφισβητήσει τις αναθεωρήσεις που έκανε η Credit Suisse στις καταστάσεις ταμειακών ροών που αφορούσαν τα οικονομικά έτη 2019 και 2020, καθώς και τα συμπεράσματα των σχετικών ελέγχων που έκανε γνωστά η τράπεζα την περασμένη εβδομάδα.

Η τράπεζα βρέθηκε σε δύσκολη θέση τον περασμένο Οκτώβριο, όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει εκροές δισεκατομμυρίων από τους πελάτες της. Έχοντας ήδη αλλάξει σειρά επικεφαλής για να αντιμετωπίσουν τα απόνερα των σκανδάλων των προηγούμενων ετών, η μετοχή της κατέρρευσε και οι εκροές των πελατών δεν κατάφεραν να αντιστραφούν, απλά σταθεροποιήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ετήσια ζημιά για την ελβετική τράπεζα έφτασε τα 7,9 δισ. δολάρια και οι εκροές των πελατών της τα 120 δισ. δολάρια για το 2022. Λίγες εβδομάδες μετά τα αποτελέσματα, η Harris Associates, εκ των βασικών μετόχων της Credit Suisse, πούλησε το μερίδιό της τερματίζοντας τη μετοχική σχέση που είχε με την τράπεζα επί σχεδόν δύο δεκαετίες.

Διαβάστε επίσης:

Credit Suisse: Γιατί ο πρόεδρος της τράπεζας είπε όχι στην αμοιβή 1,5 εκατ. ελβετικών φράγκων