• Business

    Ποια είναι η βιομήχανος Ασημίνα Τζίκα που κέρδισε τα βλέμματα στη Συνέλευση του ΣΕΒ

    Ασημίνα Τζίκα, Διευθύνουσα Σύμβουλος Elvial


    Εκπροσωπώντας μια από τις ελληνικές βιομηχανίες που αναπτύσσονται δυναμικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ELVIAL, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας Ασημίνα Τζίκα τράβηξε τα βλέμματα στη Συνέλευση του ΣΕΒ όταν μίλησε στη ετήσια ανοιχτή εκδήλωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

    Η κ. Τζίκα “άνοιξε” την εκδήλωση του ΣΕΒ με μια 4λεπτη ομιλία που προηγήθηκε του Debate μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

    Η επιτυχημένη πορεία της  ELVIAL έχει τη σφραγίδα της και το μυστικό της επιτυχίας της είναι η αγάπη και η αφοσίωσή της στην εταιρεία. Είναι μια βιομηχανία που είναι σταθερά προσανατολισμένη στην καινοτομία και που εφαρμόζει ένα δυναμικό επενδυτικό πρόγραμμα, είναι μια από τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν το όραμα της εξέλιξης, της ανάπτυξης και της εξωστρέφειας που εμπνέει τις δράσεις του ΣΕΒ.

    Η  βιομήχανος, κατά την διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε στην οικονομία της Ελλάδος, και τόνισε την βοήθεια που έδωσε ο ΣΕΒ (άνω των 50 εκατ. ευρώ) στο κράτος, εξαιτίας της θεομηνίας της Θεσσαλίας.

    Η ιδιαίτερα ικανή και έμπειρη κ. Τζίκα χαίρει της εκτίμησης των μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών και προσωπικά του προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

    H ELVIAL 

    Ο Δημήτρης Τζίκας δημιουργός της ELVIAL, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, ξεκίνησε εργαζόμενος στον τομέα διέλασης στον κλάδο του αλουμινίου. Τη σκυτάλη της επιχείρησης ως διευθύνουσα σύμβουλος πήρε η Ασημίνα Τζίκα, εξελίσσοντας την ELVIAL σε μια πλήρως καθετοποιημένη, εξωστρεφή και υψηλής τεχνολογίας βιομηχανία αλουμινίου.

    Η δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, κατάφερε υπό τη  διοίκησή της την ανάπτυξη  της  ELVIAL και των εξαγωγών της, χάρη στην καλή οργάνωση   την ευελιξία, τη σταθερότητα και τον προσεκτικό σχεδιασμό. Κατάφερε να υπερδιπλασιάσει το μέγεθός της, και από μια εταιρεία με τζίρο 46 εκ. ευρώ και κέρδη 2,7 εκ. ευρώ που ήταν το 2015 να φτάσει έξι χρόνια μετά σε τζίρο 115 εκ. ευρώ με κέρδη 12 εκ. ευρώ.

    Η διευθύνουσα σύμβουλος της ELVIAL έχει καθιερώσει σήμερα την εταιρεία στην ελληνική αγορά και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως την πιο αξιόπιστη, καινοτόμα και ποιοτική εταιρεία παραγωγής και διάθεσης συστημάτων αλουμινίου και υπηρεσιών, με εξαγωγές το 75% της παραγωγής της. Διαθέτει θυγατρική στη Βουλγαρία, με την εταιρεία Greek Aluminium Industry, καθώς και γραφεία στη Ρουμανία με την Elvial Romania, στο Βελιγράδι με την Elvial DOO Beograd και στη Γερμανία με την ELVIAL GMBH.

    Η Ασημίνα Τζίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στη συνέχεια έλαβε MBA από το Πανεπιστήμιο Keele στην Αγγλία. Γνωρίζει επίσης αγγλικά και ιταλικά. Είναι παντρεμένη με τον Νικόλαο Κυριακού και έχει δύο παιδιά, τον Κωνσταντίνο και το Δημήτρη.

    Προσχώρησε στην ELVIAL ΑΕ το 1998 και είναι Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρίας από τον Ιανουάριο του 2015. Σήμερα είναι μια από τις λίγες γυναίκες στο τιμόνι μιας βιομηχανίας, την οποία και οδηγεί όλο και πιο ψηλά. H ELVIAL είναι μία ελληνική εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά διέλασης αλουμινίου για περισσότερα από 30 χρόνια και αποτελεί μία ισχυρή δύναμη στην ευρωπαϊκή αγορά καθώς αναγνωρίζεται ως μία από τις αναπτυσσόμενες και οικονομικά υγιέστερες εταιρίες διεθνώς. Η κυρία Τζίκα εξειδικεύεται στο Στρατηγικό Σχεδιασμό και τα Χρηματοοικονομικά, ενώ έχει σημαντική εμπειρία στις Εξαγωγές και ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Επιπλέον, είναι Γεν. Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου.

    Επί 22 συναπτά έτη εργάζεται στους κόλπους της οικογενειακής επιχείρησης.

    Δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας, από το τμήμα των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια έχει επιφορτιστεί με το δύσκολο έργο του στρατηγικού προγραμματισμού στην εταιρεία που έκανε το ντεμπούτο της το 1990 ως μια βιοτεχνία παραγωγής και διάθεσης αποκλειστικά βιομηχανικών προφίλ αλουμινίου επί σχεδίου, και που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως η πιο αξιόπιστη, καινοτόμα και ποιοτική εταιρεία παραγωγής και διάθεσης συστημάτων αλουμινίου και υπηρεσιών.

    «Το στοίχημα είναι η άμεση προσαρμογή στις νέες απαιτήσεις που αναδύονται, με επενδύσεις σε καταρτισμένο προσωπικό, ψηφιακές δεξιότητες και υψηλή τεχνολογία» έχει πει τονίζοντας τη σημασία που έχει η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας των προϊόντων ώστε να είναι ανταγωνιστικά σε όλο τον κόσμο.

    Η Elvial ξεκίνησε στη Νέα Σάντα Κιλκίς σε ιδιόκτητη έκταση 20 στρεμμάτων  όπου ακόμα και σήμερα διατηρεί γραφεία και αποθήκες. Η μετεγκατάστασή της στο βιομηχανικό πάρκο του Αγ. Παντελεήμονα του Νομού Κιλκίς, της έδωσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της    σε ιδιόκτητη έκταση 111,8 στρεμμάτων. Το επόμενο βήμα για την υγιή επιχείρηση ήταν η επέκταση στον Ασπρόπυργο Αττικής   όπου σε έκταση 13,5 στρεμμάτων η εταιρεία απέκτησε   logistic center και εκθεσιακό χώρο   σημείο αναφοράς  για την εξυπηρέτηση των συνεργατών της στην Κεντρική, Νότια και Νησιωτική Ελλάδα.

    Υπό την ηγεσία της, η ELVIAL εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε και όπως λέει η επιτυχία της εταιρείας οφείλεται στους ανθρώπους και στους συνεργάτες της με την ευελιξία, τη σταθερότητα και τον προσεκτικό σχεδιασμό.

    «Η ευελιξία έχει σχέση με την οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού, των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας αιχμής. Όσο καλύτερες επιλογές γίνουν σε αυτά τα τρία επίπεδα, τόσο περισσότερο μπορείς να μεγαλώνεις. Αλλά πάντα φροντίζουμε να έχουμε θωρακίσει κάθε στάδιο ανάπτυξης που έχουμε πετύχει.

    Δηλαδή, κάθε παραπάνω βήμα που κάνουμε να είναι βάσει σχεδιασμού. Προσπαθούμε πάντα να βλέπουμε την επόμενη μέρα, πού βρισκόμαστε, ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούμε να κάνουμε. Νομίζω ότι όποιος αγαπάει την επιχείρησή του και είναι πάνω από αυτήν, ξέρει τι πρέπει να κάνει»,  έχει πει η Ασημίνα Τζίκα.

    Επενδύσεις

    Καθώς πιστεύει στην αξία και την προοπτική της Elvial, προτεραιότητα είναι για τη δυναμική επιχειρηματία ο σχεδιασμός και η υλοποίηση επενδύσεων.

    Υλοποιεί  το νέο επενδυτικό της σχέδιο που περιλαμβάνει μια τέταρτη γραμμή παραγωγής αλουμινίου, που θα αυξήσει την παραγωγική  δυναμικότητα της εταιρείας στους 35.000 τόνους. Επίσης, θα δημιουργήσει δύο νέες ρομποτικές αποθήκες 5.000 θέσεων στον Άγιο Παντελεήμονα του Κιλκίς, όπου είναι και η έδρα της εταιρείας. Παράλληλα η ELVIAL έχει σε στάδιο ώριμου σχεδιασμού το νέο της επενδυτικό πλάνο, ύψους 38 εκατ. ευρώ, με στόχους τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της, την πράσινη και κυκλική οικονομία.

    Με ευαισθητοποίηση για τα ζητήματα της βιωσιμότητας, της αειφορίας,  για την Ασημίνα Τζίκα  «η ΕLVIAL διατηρεί την ιστορική μνήμη και ταυτόχρονα αναλαμβάνει την ευθύνη για το μέλλον, εστιάζοντας στη δεοντολογία στη χρήση των αρχιτεκτονικών υλικών, τη συστηματική συντήρηση και τη φροντίδα τους, με σκοπό τη βιωσιμότητα του πλανήτη, που αντανακλά τη φιλοσοφία της εταιρείας και τη δυναμική της στον κλάδο του αλουμινίου».



    ΣΧΟΛΙΑ