• Business

    Phoenix Vega Mezz: Εκτόξευση καθαρών κερδών στα €52,5 εκατ. το α’ εξάμηνο

    • NewsRoom
    Phoenix Vega Mezz


    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Phoenix Vega Mezz PLC (η «Εταιρεία»), σε συνεδρίασή του στις 27 Σεπτεμβρίου 2024, ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις της Εταιρείας για την περίοδο που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2024.

    H Εταιρεία έχει ως κύρια δραστηριότητα την κατοχή και διαχείριση του 65% των Ομολογιών Μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας και του 45% των Ομολογιών Χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας1 των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega, οι οποίες εισφέρθηκαν από την Πειραιώς Financial Holdings Α.Ε. στην Εταιρεία (οι «Ομολογίες»).

     Τα βασικά μεγέθη της Εταιρείας για το 1ο Εξάμηνο 2024, παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα:

    Επιλεγμένα μεγέθη αποτελεσμάτων χρήσης             01/01/24 – 30/06/24

    Λειτουργικά κέρδη                                                                                      52,7

    Κέρδη προ φόρων                                                                                      52,9

    Καθαρά κέρδη για την περίοδο                                                                 52,5

    Η εύλογη αξία των Ομολογιών στις 30 Ιουνίου 2024 και 31 Δεκεμβρίου 2023 εκτιμήθηκε από ανεξάρτητο εκτιμητή, σύμφωνα με τις γενικά αποδεκτές αρχές και τις μεθόδους που ακολουθούνται διεθνώς. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος προεξοφλημένων αναμενόμενων ταμειακών ροών, περιλαμβάνοντας εκτιμώμενο προεξοφλητικό επιτόκιο 18% στις 30 Ιουνίου 2024, και εκτιμώμενη υπολειπόμενη διάρκεια 10 ετών, με συντελεστή απομείωσης 40% στο μακροπρόθεσμο μέρος της υπολειπόμενης διάρκειας.

    Η αύξηση της εύλογης αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που αποτιμώνται σε εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμάτων στην τρέχουσα περίοδο, οφείλεται κυρίως στην αναθεώρηση των εκτιμώμενων μελλοντικών ταμειακών ροών των ομολόγων, μετά την επικαιροποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων.

    Οι Ομολογίες αποτελούν το κύριο περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας. Ως εκ τούτου, τα έσοδα της Εταιρείας προέρχονται από την είσπραξη κουπονιών από τις Ομολογίες. Η είσπραξη αυτή εξαρτάται από το ποσό των συνολικών εσόδων των Εκδοτών, τα οποία θα επιστραφούν, μεταξύ άλλων, στην Εταιρεία, ως ομολογιούχος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Προτεραιότητας Πληρωμών (όπως περιγράφεται στην Έκθεση Διαχείρισης των Οικονομικών Καταστάσεων του 1ου Εξαμήνου 2024).

    Για το 1ο εξάμηνο 2024, η Εταιρεία έχει λάβει έσοδα από κουπόνια αξίας €6,8 εκατ. σε σχέση με τις Ομολογίες που κατέχει. Σε συνέχεια της 30 Ιουνίου 2024, η Εταιρεία εισέπραξε τοκομερίδια αξίας €2,4 εκατ.

    Κατά το 9μηνο 2024, η απόδοση των κουπονιών προς τους κατόχους των Ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας από τη Vega III NPL Finance DAC αναβλήθηκε, ενώ κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο του 2024 αναβλήθηκαν επίσης τα κουπόνια προς τους κατόχους των Ομολογιών ενδιάμεσης εξοφλητικής προτεραιότητας της Phoenix NPL Finance DAC.

    Τα έξοδα της Εταιρείας κατά την ίδια περίοδο αφορούν σε έξοδα φόρου για το 1ο εξάμηνο 2024, λειτουργικά και διαχειριστικά έξοδα όπως ασφάλιστρα, αμοιβές ορκωτών ελεγκτών, αμοιβές τρίτων για την παροχή νομικών, διοικητικών υπηρεσιών και αμοιβών για την παροχή υπηρεσιών σχετικά με την εξυπηρέτηση των μετόχων.

    Στις 5 Ιουλίου 2024, κατά την Ετήσια Γενική Συνέλευση (ΕΓΣ) της Εταιρείας, οι μέτοχοι ενέκριναν την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου για μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά €16 εκατ., μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας ανά μετοχή από €0,0212 σε €0,0084 εκάστη.

    Ως αποτέλεσμα της ως άνω μείωσης μετοχικού κεφαλαίου και σύμφωνα με τους συνήθεις όρους και προϋποθέσεις, το ποσό των €16 εκατ. θα διανεμηθεί στους μετόχους της Εταιρείας σε μετρητά, κατά €0,0128 ανά μετοχή. Η μείωση και η διανομή του κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους χρήσης 2024.

    Η Εταιρεία θα προβεί σε ενημερώσεις της επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με τις εξελίξεις και το χρονοδιάγραμμα της διανομής κεφαλαίου σε εύθετο χρόνο, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ισχύοντος νομικού και κανονιστικού πλαισίου.

    Επισημαίνεται ότι η Εταιρεία, ως κάτοχος των Ομολογιών, δεν έχει μονομερώς το δικαίωμα στη διαμόρφωση ή την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega, τα οποία εφαρμόζονται από τον διαχειριστή απαιτήσεων αυτών. Κατά συνέπεια, η Εταιρεία δεν μπορεί μονομερώς να επηρεάσει τα έσοδά της.

    Διαβάστε επίσης

    Prodea: Στα €113,1 εκατ. ο κύκλος εργασιών το α’ εξάμηνο του 2024

    Orilina Properties: Στα €11,15 εκατ. τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το α΄ εξάμηνο 2024

    Alpha Bank: Παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ η Carolyn G. Dittmeier



    ΣΧΟΛΙΑ