ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης άφησε ανεπηρέαστο το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο πολλά ακούγονται για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου Υπουργείου να αλλάξει ορισμένα πρόσωπα σε Οργανισμούς, που είναι υπό την εποπτεία του.
Έτσι, φαίνεται ότι επίκειται ένας μίνι ανασχηματισμός και ότι κυοφορούνται σαρωτικές αλλαγές, που θα τις δούμε το επόμενο διάστημα.
Η αρχή έγινε από τον ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία). Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας ο Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, όπερ και εγένετο.
Το γεγονός προκάλεσε έκπληξη, αλλά, όπως μας μετέφεραν κύκλοι του Υπουργού, «αρχηγού παρόντος πάσα αρχή παυσάτω».
Τα στελέχη του ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν στον Υπουργό Υγείας το έργο των τελευταίων μηνών, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Η παρουσίαση, λένε οι πληροφορίες, πήγε πολύ καλά και, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης συνεχάρη την πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.
Αμέσως μετά, ωστόσο, ζήτησε τις παραιτήσεις τους, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι κάτι προσωπικό», αλλά ότι «η ποιότητα στα δημόσια νοσοκομεία επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων».
Έρχονται αλλαγές και σε άλλους Οργανισμούς
Μετά τον ΟΔΙΠΥ έχουν φουντώσει τα σενάρια για το ποιοι άλλοι Οργανισμοί θα ακολουθήσουν και πολλοί πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι νιώθουν τις καρέκλες τους «να τρίζουν».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επόμενες αλλαγές πιθανότατα θα αφορούν στον ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων), στο ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) και στον ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας).
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ΕΟΦ, ο κ. Γεωργιάδης είπε, μιλώντας στο 1st Summit του ΣΦΕΕ πριν από λίγες μέρες, αναφερόμενος στα καινοτόμα φάρμακα: «Πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ζητήσει από τον ΕΟΦ να κάνουν έκτακτη εισαγωγή. Η αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ δεν το προχωράει και η εταιρεία φέρνει το φάρμακο μέσω του ΙΦΕΤ.
Θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έκτακτων εισαγωγών από τον ΕΟΦ. Γιαυτό τον έχουμε τον ΕΟΦ, για να κάνει τη δουλειά του. Εάν δεν μπορεί, να τον αλλάξουμε. Αυτά είναι βασικά πράγματα. Γιατί αυτά είναι τα χρήματα του ελληνικού λαού, είναι ιερά χρήματα».
Υπενθυμίζεται ότι μετά την απομάκρυνση του τέως προέδρου του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, ανέλαβε στη θέση του ως προσωρινός πρόεδρος (λόγω του νόμου Κεραμέως και του ΑΣΕΠ) ο διαπρεπής καθηγητής Φαρμακευτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Ευάγγελος Μανωλόπουλος, γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τις δημόσιες τοποθετήσεις του την εποχή της πανδημίας.
Ο ΕΟΦ είναι ένας πολύπαθος Οργανισμός. Ο τέως Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε πει αρκετές φορές ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές, με συγχωνεύσεις Τμημάτων και όχι μόνο, ώστε να γίνει πιο ευέλικτος και σύγχρονος. Επιπλέον ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει ανακοινώσει ότι θα δημιουργήσει Οργανισμό ΗΤΑ για την αξιολόγηση φαρμάκων και τεχνολογιών, που θα ενσωματωθεί στον ΕΟΦ.
Τα υψηλά κόστη του ΙΦΕΤ
Οι αυξανόμενες δαπάνες του ΙΦΕΤ – μέσω του οποίου εισάγονται εκτάκτως θεραπείες για ασθενείς στην χώρα μας, οι οποίες είναι είτε σε μακροχρόνια έλλειψη, είτε δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα – είναι ένα ζήτημα που «καίει» το Υπουργείο Υγείας.
Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την εισαγωγή ενός φαρμάκου για την πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS), ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αναφέρει σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους από το ΙΦΕΤ, τον ΕΟΦ και τον ΕΟΠΥΥ, ότι αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου, αλλά επειδή η δαπάνη του «τραβά την ανηφόρα», έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα, αλλάζοντας τα κριτήρια αξιολόγησης των θεραπειών, τα οποία θα έρχονται στην Ελλάδα, για συγκεκριμένους ασθενείς και για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Λίγο καιρό νωρίτερα, το θέμα των αυξανόμενων δαπανών του ΙΦΕΤ είχε συζητηθεί σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιριών – μελών του ΣΦΕΕ.
Τότε ο κ. Γεωργιάδης φέρεται να είχε δηλώσει: «Έχει εκτοξευθεί η δαπάνη του Ινστιτούτου. Έχει φθάσει περίπου τα 300 εκατ. ευρώ και ανεβαίνει συνέχεια, δεν μπορούμε να το αφήσουμε, θα φθάσει στα 500 εκατ. έτσι όπως πάει.
Ο ρόλος του ΙΦΕΤ είναι σημαντικός, δίνει πρόσβαση σε θεραπείες στους ασθενείς, αλλά πρέπει να γίνει εξοικονόμηση, για να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του».
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα, κάτι που δημιουργεί σενάρια για δομικές αλλαγές στην ηγεσία του Ινστιτούτου.
Τι ακούγεται για τον ΕΟΠΥΥ
Τέλος, οι συζητήσεις για τον ΕΟΠΥΥ δίνουν και παίρνουν μήνες τώρα. Πολλές φορές έχει ακουστεί ότι θα αλλάξει η διοικήτρια του Οργανισμού, ωστόσο αυτό δεν έχει συμβεί.
Στο πλαίσιο περιορισμού των δαπανών είναι πολύ πιθανό, πάντως, να προχωρήσουν αυτές οι αλλαγές, αν σύντομα δεν αλλάξει η γενική εικόνα, μιας και στόχος του Υπουργείου είναι τα «νοικοκυρεμένα» οικονομικά Οργανισμών και νοσοκομείων.
Ήδη έχουν ξεκινήσει έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ, ειδικά στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων και στις διαγνωστικές εξετάσεις.
Τις επόμενες μέρες ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί για την πορεία ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα θα καταστήσει σαφές ότι πρέπει να αυξηθούν οι ταχύτητες στις αναγγελθείσες μεταρρυθμίσεις.
Άλλωστε καμία αλλαγή δεν προχωρά, αν δεν έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» από το Μέγαρο Μαξίμου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τουρκία: Συνετρίβη ελικόπτερο-ασθενοφόρο – 4 νεκροί
- Μαγδεμβούργο: Προφυλακίστηκε ο ύποπτος για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά – Το πιθανό κίνητρο
- Κυριάκος Μητσοτάκης από Σύνοδο Βορρά – Νότου: Να διερευνηθούν όλα τα μέσα για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας
- Ντόναλντ Τραμπ: Επίθεση σε Παναμά – Μειώστε τα κόστη ή δώστε μας τη Διώρυγα