Έντονη κινητικότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά φαρμάκου, με αλλεπάλληλες συμφωνίες για συνεργασίες, συγχωνεύσεις και εξαγορές να λαμβάνουν χώρα. Μόνο τον τελευταίο μήνα έχουν δώσει τα χέρια έξι συνολικά εταιρείες, επισφραγίζοντας τρεις συμφωνίες, οι οποίες αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αγοράς.

Η Eli Lilly & Co. δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αποκτήσει την Loxo Oncology Inc. για περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά. Η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες μέρες μετά την συμφωνία της Bristol-Myers Squibb Co. και της Celgene Corp. για την πώληση μετρητών και μετοχών ύψους 74 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα deal που εάν ολοκληρωθεί θα είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του φαρμάκου.

Λίγο πριν την εκπνοή του 2019 ο βρετανικός κολοσσός GlaxoSmithKline plc συμφώνησε να προχωρήσει σε συνεργασία με την Pfizer Inc, συνενώνοντας τα τμήματα καταναλωτικών προϊόντων υγείας, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας με συνδυασμένες πωλήσεις ύψους 9,8 δισ. στερλινών.

Το Νοέμβριο, η Ελβετική εταιρεία Roche, προχώρησε στην εξαγορά της βιοτεχνολογικής επιχείρησης Jecure Therapeutics με έδρα την Αμερική, χωρίς ωστόσο να γνωστοποιήσει το ποσό που κατέβαλλε για την απόκτησή της.

Κατά τον ίδιο μήνα η βελγική εταιρεία μοριακής διαγνωστικής Biocartis Group προχώρησε σε συμφωνία με την βρετανική εταιρεία παραγωγής φαρμάκων AstraZeneca, προκειμένου να επιτύχει ταχύτερα αποτελέσματα διαγνωστικών βιολογικών δεικτών για τον καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη, ενώ τον Οκτώβριο η Novartis και η Pfizer προχώρησαν σε συνεργασία προκειμένου να αναπτύξουν θεραπείες για την μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, με τον ανταγωνισμό να επιβάλλει και σε άλλους «παίκτες» να εισέλθουν στο… παιχνίδι.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, την πρόθεσή τους για συγχωνεύσεις και εξαγορές εξέφρασαν  κατά τη διάσκεψη της  J.P. Morgan για την Υγεία στο Σαν Φρανσίσκο, οι εταιρείες Gilead Sciences Inc,  Merck & Co και Pfizer Inc.

Σύμφωνα με την οικονομική διευθύντρια της Gilead Sciences Inc., Robin Washington, η εταιρεία ενδέχεται επίσης να αποπληρώσει μέρος του χρέους της και να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αγορές ιδίων μετοχών, ωστόσο, τον πρωταρχικό στόχο της θα αποτελέσουν οι συγχωνεύσεις.

Στο «κυνήγι» προσοδοφόρων συμφωνιών έχει βγει και η Merck & Co, γνωστή στην Ευρώπη ως MSD. Παρόλο που οι προγενέστερες διαπραγματεύσεις έπεσαν στο κενό, εξακολουθεί να περιλαμβάνει στην ατζέντα της συγχωνεύσεις και εξαγορές και εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον, με τον CEO της, Ken Frazier, να δηλώνει ότι η εταιρεία έχει την ικανότητα να προχωρήσει σε συμφωνίες «όλων των μεγεθών και όλων των τύπων».

Το deal με την GSK ήταν μόνο η αρχή για την Pfizer, η οποία βρισκόταν αρκετό καιρό σε (άκαρπες) διαπραγματεύσεις για την πώληση του τομέα καταναλωτικών προϊόντων. Στο  πλαίσιο της στρατηγικής της για την ανάπτυξη, η εταιρεία προτίθεται να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, κρατώντας ωστόσο χαμηλά τον πήχη όσον αφορά τα μεγέθη. Ο Έλληνας CEO του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, Άκης Μπουρλάς, έχει καταστήσει σαφές ότι σε πρώτη φάση δεν προτίθεται να προχωρήσει σε mega deals, παρότι η εταιρεία διαθέτει την οικονομική δύναμη να το κάνει. Η Pfizer προτίθεται να επενδύσει σε φάρμακα που βρίσκονται στα μέσα και τελικά στάδια μελετών, προκειμένου να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, αποφεύγοντας το υψηλό ρίσκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εξαγορά… μαμούθ στον χώρο του φαρμάκου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γενόσημα: Διττή η εικόνα της αγοράς στην Ελλάδα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ολ. Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την φαρμακοβιομηχανία και το 2019