Παρά τις έντονες πιέσεις, τη γραφειοκρατία και τις άλλες δυσκολίες, που ενέχει το έργο, που κάνει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, κατάφερε να εξασφαλίσει περί τα 700 εκατ. ευρώ για το 2023, με τις συμφωνίες που κλείνει με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Και είναι αυτές οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές αποζημίωσης νέων και παλαιότερων σκευασμάτων, που οδηγούν στον εξορθολογισμό της δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ και για τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό, δηλαδή, που κάνει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, είναι να στοχεύει στις πιο προσοδοφόρες τιμές των φαρμάκων για λογαριασμό του κράτους.

1

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πρώτες εκτιμήσεις των μελών της, για τον προηγούμενο χρόνο έχουν επιτευχθεί εξοικονομήσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, που φθάνουν και ίσως ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ, απόρροια των συμφωνιών εμπιστευτικών εκπτώσεων και των κλειστών προϋπολογισμών, που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ – οι εν λόγω εξοικονομήσεις αφαιρούνται από το clawback.

Στα 700 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας το 2023

Η Μη Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Δρ. Νάντια (Βασιλική – Κωνσταντίνα) Γκογκοζώτου, αναφέρει ότι ως προς τον ΕΟΠΥΥ, για τον οποίον υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την εξοικονόμηση, το όφελος ανά έτος έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Το 2020: 81 εκατ. ευρώ

Το 2021: 159 εκατ. ευρώ

Το 2022: 424 εκατ. ευρώ

Το 2023: αρχική εκτίμηση 520 εκατ. ευρώ – προβλεπόμενη εξοικονόμηση άνω των 550 εκατ. ευρώ.

Ως προς τα νοσοκομεία, για τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, η εκτίμηση εξοικονόμησης από τους κλειστούς προϋπολογισμού ανά έτος είναι η εξής:

Το 2021: 22 εκατ. ευρώ

Το 2022: 104 εκατ. ευρώ

Το 2023: 140 εκατ. ευρώ

Όφελος για το κράτος και τους ασθενείς

Βάσει των προϋπολογισμών που ισχύουν για την κατανομή του οφέλους στον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσε να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για το πρόσθετο όφελος από τις εμπιστευτικές εκπτώσεις στη δαπάνη των νοσοκομείων, της τάξης των 3, 15, και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Πιο λεπτομερή στοιχεία για την εξοικονόμηση θα υπάρξουν μετά την πλήρη εκκαθάριση των ετών αυτών και αφού εφαρμοστούν οι συμφωνίες από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας. Ωστόσο φαίνεται ότι η συνολική εξοικονόμηση διαμορφώνεται περίπου στα 710 εκατ. ευρώ για το έτος 2023.

Το Υπουργείο Υγείας, αποτιμώντας το έργο της Επιτροπής, εκτιμά ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την – απαραίτητη – εξοικονόμηση πόρων.

«Κατά τα έτη 2024 και 2025 θα προστεθούν κι άλλοι κλειστοί προϋπολογισμοί και ειδικά για τον ΕΟΠΠΥ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους και ιδιωτικά φαρμακεία), καθώς συμφωνίες για σημαντικές κατηγορίες λήγουν 30 Ιουνίου 2024 και επίκειται επαναδιαπραγμάτευση.

Ο στόχος, που έχει τεθεί στην Επιτροπή Διαπραγματεύσεις Τιμών Φαρμάκων, είναι να διαμορφωθούν κλειστοί προϋπολογισμοί για όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες. Άρα θα υπερβούν σίγουρα το ποσό του 1,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, περίπου το 36% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΠΥ (ΦΥΚ και ιδιωτικά φαρμακεία) ήταν σε κλειστούς προϋπολογισμούς την προηγούμενη διετία, ενώ για τα νοσοκομεία από το περίπου 5% το 2020, πλέον σε κλειστούς προϋπολογισμούς αντιστοιχεί το περίπου 57% της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης», επισημαίνει η κα Γκογκοζώτου.

Σε κάθε περίπτωση η Μη Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις στόχο έχουν την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών, σε καμιά περίπτωση δεν μειώνουν την διαθεσιμότητα των σκευασμάτων και την ίδια ώρα μειώνεται το κόστος πολύ ακριβών, καινοτόμων θεραπειών για την Πολιτεία.

Διαβάστε επίσης

Θεοδωρόπουλος vs Τσέτη: Το success story των επιχειρηματιών που διεκδικούν τη θέση του προέδρου στον ΣΕΒ

Ελισάβετ Προδρόμου (BMS): Να εστιάσουμε στην εκπαίδευση των κοριτσιών, ώστε να αναγνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους