ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το brain gain στην πράξη. Έλληνες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, βρίσκονται πίσω από την ίδρυση της εταιρείας βιοτεχνολογίας Thera Phragma. Επικεφαλής είναι ο νευρολόγος και νευροεπιστήμονας Δρ. Σπύρος (Σπυροπάνος) Παπαπετρόπουλος.
Η επίλεκτη ερευνητική ομάδα έχει εξειδίκευση και μεγάλη εμπειρία στις νευροεπιστήμες, στη βιοτεχνολογία, στη φαρμακευτική ανάπτυξη και στην επιχειρηματικότητα.
Η Thera Phragma IΚΕ είναι θυγατρική της PhragmaTherapeutics Inc, που αναπτύσσει καινοτόμες θεραπείες για ασθένειες, που σχετίζονται με τη λειτουργία των λεγόμενων βιολογικών προστατευτικών φραγμών καίριων οργάνων, όπως του εγκεφάλου, του οφθαλμού και του εντέρου.
Το κύριο πρόγραμμα της εταιρείας στοχεύει στην αποκατάσταση της παθολογικής λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (ΑΕΦ ) σε νευρολογικές παθήσεις όπως η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η πολλαπλή σκλήρυνση.
Παράλληλα αναπτύσσει τεχνολογία για γονιδιακές, κυτταρικές και RNA θεραπείες, προκειμένου να επιτρέπεται η ελεγχόμενη μεταφορά και η διείσδυση των φαρμάκων εντός του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Σπ. Παπαπετρόπουλος: Πώς ξεκίνησαν όλα
Η ιδέα για την ίδρυση της νέας εταιρείας στην Ελλάδα, με έδρα την Πάτρα, προέκυψε πριν από τέσσερα χρόνια.
Ο πρόεδρος της Phragma Therapeutics Inc και επικεφαλής της Thera Phragma IKE, Δρ. Σπύρος Παπαπετρόπουλος, μιλώντας στο Mononews και στο Healthstories, εξηγεί πώς ξεκίνησε η προσπάθεια.
«Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν εργαζόμουν στην Vigil Neurosciences, μια εταιρία που ιδρύσαμε το καλοκαίρι του 2020 με τους τότε συνεργάτες μου. Παρατήρησα την τεράστια συμμετοχή του αιματοεγκεφαλικού φραγμού στην ανάπτυξη των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων του εγκέφαλου. Η συνολική κατεύθυνση της εταιρείας καθορίστηκε μετά από μια σειρά επιστημονικών και επιχειρηματικών συζητήσεων μεταξύ των ιδρυτών και μιας ομάδας ειδικών συμβούλων».
Thera Phragma: Το brain gain στην πράξη
Η ομάδα των ιδρυτών της Phragma Therapeutics έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της.
Ο Δρ. Παδιατιδάκης είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στην τεχνολογία «όργανα-σε-τσιπ» και ανέπτυξε με επιτυχία ένα πρωτοποριακό μοντέλο του «αιματοεγκεφαλικού φραγμού σε τσιπ», ενώ εργαζόταν στην Emulate, μια αναγνωρισμένη στον χώρο εταιρεία με έδρα τη Βοστώνη. Η γνώση του στην ανακάλυψη και αξιολόγηση πειραματικών θεραπειών έχει συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο της εταιρείας.
Ο Δρ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος είναι ένας παγκοσμίου φήμης επιστήμονας, με εξειδίκευση στους ενδοθηλιακούς φραγμούς οργάνων και έχει ήδη συμβάλει ουσιαστικά στην δημιουργία δεδομένων, μέσω της συνεργασίας της Phragma με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) για την προώθηση των προγραμμάτων μας.
Ο Δρ. Ρόμπινσον, ανοσολόγος και ειδικός στην ανάπτυξη θεραπευτικών αντισωμάτων του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, έχει συμβάλει καταλυτικά στην ανάπτυξη των μακρομορίων μας, τα οποία στο μέλλον θα χρησιμοποιηθούν σε προκλινικές και κλινικές μελέτες.
Ο Δρ. Σπύρος Παπαπετρόπουλος είναι νευρολόγος και νευροεπιστήμονας. Μετρά 27 χρόνια επιτυχούς καριέρας στη βιοφαρμακευτική έρευνα, με περισσότερες από 170 δημοσιεύσεις, περίπου 12.000 αναφορές, πολλές πατέντες, καθώς και πολυάριθμα projects για την έγκριση νέων φαρμάκων σε διάφορες νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, στα οποία ήταν επικεφαλής.
Ο κ. Μάθιου Μπρένναν, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας με ισχυρό επιστημονικό υπόβαθρο, συνέβαλε ουσιαστικά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης για την εταιρεία.
«Πανδημία» οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις
Οι εγκεφαλικές παθήσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως.
Παρά τις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της βιοιατρικής τεχνολογίας, οι θεραπείες για πολλές από τις πιο διαδεδομένες εγκεφαλικές διαταραχές δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
«Είναι καιρός να δώσουμε στους ασθενείς αυτών των παθήσεων αυτό, που πραγματικά αξίζουν: την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις, με περισσότερες επιλογές και αποτελεσματικούς μηχανισμούς δράσης», μας λέει ο επικεφαλής της Thera Phragma IKE.
Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα
Στην ερώτηση γιατί η εταιρεία ιδρύθηκε στην Ελλάδα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ο κ. Παπαπετρόπουλος είπε: «Πιστεύω ότι μετά την περίοδο του “brain drain”, η Ελλάδα είναι έτοιμη να γίνει κόμβος για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες. Όχι μόνο για την τοποθεσία της, το κόστος ζωής και τον καιρό, αλλά και για την υπάρχουσα υποδομή, την τεχνογνωσία και τις δεξαμενές ταλέντων, που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το “Elevate Greece”, στο οποίο συμμετέχει η Thera Phragma.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το νομικό και εταιρικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται και είναι έτοιμο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία και στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. Είναι μια εξαιρετική στιγμή, για να «επιχειρήσει» κάποιος στην Ελλάδα».
Ο κ. Σπύρος Παπαπετρόπουλος ασχολείται εδώ και αρκετά χρόνια με τη βιοφαρμακευτική έρευνα (μικρά μόρια, βιολογικά προϊόντα, γονιδιακές θεραπείες), και έχει αναλάβει σημαντικά projects για εγκρίσεις νέων φαρμάκων και λανσαρίσματα προϊόντων.
Παράλληλα έχει αναλάβει τον μετασχηματισμό αναπτυσσόμενων εταιρειών και έχει συμμετάσχει σε στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες συγχωνεύσεων, που εκτιμώνται σε δισεκατομμύρια δολάρια, ενισχύοντας τη δημιουργία αξίας για μετόχους και επενδυτές.
Κατοχυρωμένες πατέντες
Όμως ο κ. Παπαπετρόπουλος, μέσα σε όλα αυτά, στα οποία δραστηριοποιείται, έχει κατοχυρώσει και πολλές πατέντες. Ξεχωρίζει κάποιες;
«Η επιλογή ενός «αγαπημένου παιδιού» είναι δύσκολη, ωστόσο υπάρχουν δύο, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για μένα προσωπικά.
Η πρώτη είναι μια πατέντα, που αφορά στη θεραπεία του ιδιοπαθούς τρόμου, μιας πάθησης που επηρεάζει κατά τα άλλα υγιή άτομα και προκαλεί τρέμουλο, που επηρεάζει όλες τις καθημερινές δραστηριότητες των ασθενών. Αυτή η πατέντα εισάγει μια νέα κατηγορία τροποποιητών των διαύλων ασβεστίου, που μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην καταπολέμηση του τρόμου.
Η δεύτερη πατέντα εστιάζει στη θεραπεία των διαταραχών άγχους μέσω της χρήσης μορίων, που τροποποιούν τους νικοτινικούς υποδοχείς στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Αυτές οι διαταραχές αποτελούν μια σύγχρονη πανδημία, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της COVID-19, επηρεάζοντας 1 στα 4 άτομα παγκοσμίως. Τα τρέχοντα φάρμακα, που είναι διαθέσιμα για θεραπεία του άγχους, εγκρίθηκαν πριν από 25 χρόνια και συχνά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν».
Πότε θα βγουν νέες θεραπείες;
Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος της Phragma Therapeutics Inc και επικεφαλής της Thera Phragma IKE, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της προκλινικής και κλινικής έρευνας φαρμάκων είναι μια μακροπρόθεσμη και πολύπλοκη διαδικασία, που μοιάζει με μαραθώνιο.
«Αναμένουμε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία μέχρι αυτά τα φάρμακά μας να είναι διαθέσιμα στα ράφια των φαρμακείων. Επί του παρόντος βρισκόμαστε στα προκλινικά στάδια ανάπτυξης αντισωμάτων, που ρυθμίζουν τη λειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.
Εστιάζουμε σε σοβαρές παθήσεις με εδραιωμένη δυσλειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, όπως το Αλτσχάιμερ, η πολλαπλή σκλήρυνση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η τραυματική εγκεφαλική βλάβη», επισημαίνει.
Όσον αφορά στον μετασχηματισμό αναπτυσσόμενων εταιρειών και στις στρατηγικές συνεργασίες και συμφωνίες συγχωνεύσεων, αξιοποιεί την εμπειρία του από τις εταιρείες Allergan, Pfizer και TEVA Pharmaceuticals και ιδρύει μικρές εταιρείες, που είναι ελκυστικοί στόχοι για εξαγορά ή συνεργασία με μεγαλύτερες.
Τέλος, σχετικά με την ανάπτυξη της επιστημονικής ομάδας της εταιρείας στην Ελλάδα, ανέφερε:
«Οι αποφάσεις μας σχετικά με την τοποθεσία βασίζονται κυρίως στη διαθεσιμότητα ανθρώπινου δυναμικού και υποδομών, που συνήθως βρίσκονται σε πόλεις με μεγάλες Πανεπιστημιακές κοινότητες.
Οι ιδρυτές μας συνδέονται με τρία ιδρύματα στην Ελλάδα: το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με το ΙΙΒΕΑ και διεξάγουμε πειράματα στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, υπό την καθοδήγηση του Δρ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλου. Επιπλέον βρισκόμαστε σε αρχικές συζητήσεις για μια μόνιμη τοποθεσία στην Αθήνα, για να φιλοξενήσουμε την μελλοντική μας ερευνητική ομάδα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πέθανε η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Σεμέλη Πινγιάτογλου
- Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μαύρη Θάλασσα λόγω πετρελαιοκηλίδας
- Ινδία: Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ
- Υεμένη: Στο αεροδρόμιο της Σαναά ο επικεφαλής του ΠΟΥ, την ώρα της ισραηλινής επίθεσης