ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Δεν βλέπουν με καλό μάτι οι ασφαλισμένοι τις νέες αλλαγές στην αποζημίωση για τα γενόσημα.
Η αυξημένη συμμετοχή προκαλεί αναστάτωση, ανησυχία και οργή, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πολίτες θα επιβαρυνθούν σημαντικά οικονομικά, ειδικά που κάποιοι ως τώρα είχαν μηδενική συμμετοχή, δηλαδή δεν πλήρωναν τίποτα και προμηθεύονταν τα φάρμακά τους δωρεάν.
Οι φαρμακοποιοί είναι εκείνοι, που στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται αποδέκτες των διαμαρτυριών των ασφαλισμένων. Τι κι αν τους εξηγούν ότι για τις αυξήσεις στα γενόσημα δεν ευθύνονται εκείνοι…
Ουσιαστικά μέχρι χθες ο ΕΟΠΥΥ χρέωνε ως συμμετοχή 0%, το 10% ή το 25% της λιανικής τιμής του γενόσημου φαρμάκου, άσχετα από το ποιο επέλεγε να αγοράσει ο πολίτης, αν, δηλαδή, ήταν φθηνό ή ακριβό. Αυτό γινόταν σε μια προσπάθεια να υπάρχει μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων στην ελληνική αγορά. Βέβαια αν ο ασθενής αγόραζε ένα φάρμακο πιο ακριβό από την τιμή αποζημίωσης, τότε πλήρωνε τη διαφορά στη λιανική από την τσέπη του.
Στη χώρα μας οι πολίτες προτιμούν τα γενόσημα σε ένα ποσοστό 15% και, όπως είπε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το ποσοστό αυτό πρέπει να φθάσει και ιδανικά να ξεπεράσει το 30%, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, η διείσδυση των γενόσημων αγγίζει το 40%.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι αυτό είναι οξύμωρο, καθώς η χώρα μας παράγει γενόσημα φάρμακα πρώτης ποιότητας, τα οποία, μάλιστα, πωλούνται στην Ευρώπη «σαν ζεστό ψωμί», ενώ στην Ελλάδα οι πολίτες δεν τα προτιμούν.
Αλλαγές στη συμμετοχή στα φάρμακα
Τα γενόσημα φάρμακα είναι φθηνά σε γενικές γραμμές και, μάλιστα, με την ανατιμολόγηση του περασμένου Δεκεμβρίου μειώθηκε η τιμή τους περίπου κατά 7%. Παρόλα αυτά σε μηνιαία βάση η επιβάρυνση για κάποιους θα είναι σημαντική, ειδικά για εκείνους που ως τώρα τα έπαιρναν δωρεάν.
Οι αλλαγές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο εκείνων της φαρμακευτικής πολιτικής, που δρομολογεί η κυβέρνηση. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι έγιναν «με τις ευλογίες» της αγοράς. Η εξοικονόμηση από τη φαρμακευτική δαπάνη θα διευκολύνει κάπως τη μείωση του clawback (δηλαδή τις υποχρεωτικές επιστροφές) εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών προς τον ΕΟΠΥΥ, για υπερβάσεις στον λεγόμενο κλειστό προϋπολογισμό για τα φάρμακα.
Την περασμένη Παρασκευή εκδόθηκε και η Υπουργική Απόφαση, με την οποία οριστικοποιήθηκε η λεγόμενη Θετική Λίστα (δηλαδή ο κατάλογος των φαρμάκων που αποζημιώνονται). Επιπλέον από την αρχή του χρόνου δεν ισχύει, πλέον, η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής ενός γενόσημου με τη λιανική τιμή του.
Το 2024 η χρονιά των γενόσημων
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2024 θα είναι η χρονιά των γενόσημων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα στο Υπουργείο Υγείας, ανέφερε τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά στα γενόσημα. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε τις μεγάλες επενδύσεις που κάνει σε αυτόν τον τομέα η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, που όλο αυτό το διάστημα παράγει και εξάγει με εντατικούς ρυθμούς.
Στο τέλος της μέρας αυτό, που έχει σημασία, είναι οι γιατροί να συνταγογραφούν φθηνότερα φάρμακα και να μπει ένα φρένο στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση.
Πολλά φάρμακα με παρόμοιες δραστικές
Ένα θέμα, ωστόσο, που χρήζει προσοχής, είναι ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός φαρμάκων με παραπλήσιες δραστικές ουσίες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι κυκλοφορούν στην αγορά δεκάδες σκευάσματα, που έχουν παρεμφερή δράση, αλλά έχουν διαφορές στις λιανικές τιμές τους.
Αυτό είναι κάτι που εύκολα διαπιστώνει κάποιος, βλέποντας τη νέα Θετική Λίστα. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της λιανικής τιμής και της τιμής αποζημίωσης σε κάποιες κατηγορίες σκευασμάτων, οι οποίες δεν υπήρχαν στην προηγούμενη λίστα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι στατίνες, ένα από τα πλέον δημοφιλή και αποτελεσματικά φάρμακα διεθνώς, για τη δυσλιπιδαιμία. Στα φαρμακεία, λοιπόν, πωλούνται δεκάδες στατίνες, που οι δραστικές ουσίες τους είναι σχεδόν όμοιες και έχουν παρόμοιο μηχανισμό δράσης.
Εδώ φαίνεται να έχει οριστεί ως τιμή αποζημίωσης για διαφορετικές στατίνες (για παράδειγμα ROSUVASTATIN – SIMVASTATIN) η τιμή του πιο φθηνού γενόσημου για το σύνολο και των δύο στατινών, κάτι που προκαλεί μεγάλες διαφορές μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αποζημίωσης σε πολλούς κωδικούς, επιβαρύνοντας τους ασθενείς.
Αν δεν υπάρξει κάποια παρέμβαση από το Υπουργείο Υγείας, αναμένεται να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και να δούμε σειρά εθελούσιων μειώσεων στις τιμές.
Αντιδρούν οι φαρμακοποιοί
Με ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή». Και υπογραμμίζει ότι συμμερίζεται «τη δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.
Όπως αναφέρει, «οι φαρμακοποιοί γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους και αιτία για αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή, που καλούνται να πληρώσουν, και η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι πολύ υψηλή.
Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις στις συμμετοχές φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα στο 80%».
Διαβάστε επίσης
Αδ. Γεωργιάδης: Ο θαυματοποιός, το «όπλο» και η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης
Γεωργιάδης: Αύξηση στη φαρμακευτική δαπάνη για τα νοσοκομεία – Ανάγκη διόρθωσης του clawback
Νέα φαρμακευτική πολιτική: Έρχεται ενίσχυση στα γενόσημα – Η κόντρα με τα καινοτόμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Ζητάει «Δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές μετά τη μεταβατική περίοδο στη Συρία
- Γαλλία: Η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν προσβλέπει σε πρόωρες προεδρικές εκλογές
- Γεραπετρίτης: Η ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα
- Ρωσία: Ο έλεγχος των πυρηνικών εξοπλισμών ανήκει στο παρελθόν