Στο… mute συνεχίζεται το «ντελίριο» με τη σεμαγλουτίδη, το γνωστό Ozempic. Τα προβλήματα στις εισαγωγές αποκαταστάθηκαν, το φάρμακο, πλέον, μπορεί κάποιος να το βρει χωρίς να βάλει «μέσον» και χιλιάδες πολίτες στη χώρα μας δήλωσαν «διαβητικοί», προκειμένου να το πάρουν και να αδυνατίσουν, χωρίς να έχουν πρόβλημα υγείας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), το 2023 οι «διαβητικοί» ασθενείς αυξήθηκαν κατά 100 χιλιάδες. Πρόκειται ουσιαστικά για άτομα με λίγα ή περισσότερα παραπανίσια κιλά, που, προκειμένου να πληρώσουν μόνο το ποσοστό συμμετοχής για το φάρμακο, προσδιορίστηκαν με τη βοήθεια ορισμένων γιατρών ως «διαβητικοί». Πέρασαν στο σύστημα κι έτσι δεν πληρώνουν τα 111 ευρώ κάθε μήνα για τις τέσσερις ενέσεις της κάθε συσκευασίας.

1

Υπενθυμίζεται ότι το φάρμακο είναι σε ενέσιμη μορφή. Χορηγείται υποδόρια, στην περιοχή της κοιλιάς, μία φορά την εβδομάδα και οι συστάσεις των επιστημόνων είναι να λαμβάνεται για χρονικό διάστημα ενός έτους, προκειμένου να βελτιωθούν οι τιμές του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ή, εν προκειμένω, να σημειωθεί απώλεια σωματικού βάρους, που πάει «πακέτο» με το φάρμακο.

Σεμαγλουτίδη: Αλματώδης αύξηση στη χρήση της

Τον περασμένο χρόνο υπήρξαν πολλά προβλήματα με την προμήθεια του φαρμάκου. Η παγκόσμια «μόδα» με τη σεμαγλουτίδη και η άκριτη αγορά της από άτομα χωρίς διαβήτη τύπου 2 ή μεταβολικό σύνδρομο, που, απλά, ήθελαν να χωρέσουν σε ρούχα μικρότερου μεγέθους με οποιοδήποτε κόστος, άδειασε τα ράφια των φαρμακείων σε πολλές χώρες και στην Ελλάδα.

Η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία Novo Nordisk δήλωσε αδυναμία σε κάποια φάση να καλύψει τις δυσανάλογα αυξημένες ανάγκες, παρά τις εντατικές της προσπάθειες, ενώ πολλοί ασθενείς χρειάστηκε να λάβουν κάποια άλλη θεραπεία αντικατάστασης, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Πλέον το φάρμακο υπάρχει και κυκλοφορεί κανονικά και όσοι το παίρνουν για αδυνάτισμα το αγοράζουν κάθε μήνα, χωρίς, όμως, να το… διαλαλούν, μετά την παγκόσμια κατακραυγή εκατομμυρίων ασθενών με διαβήτη.

Πριν από λίγους μήνες ο ΕΟΠΥΥ ανακάλυψε το σκάνδαλο με τις χιλιάδες ασθενείς που πήραν το σκεύασμα χωρίς να έχουν διαβήτη τύπου 2 και κινήθηκαν διώξεις απέναντι στους γιατρούς, «με τις ευλογίες» των οποίων οι «διαβητικοί» ενεγράφησαν στο σύστημα για δωρεάν – ή με ελάχιστη συμμετοχή – θεραπεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), τα οποία οι ασθενείς με διαβήτη παρουσίασαν πριν από λίγες εβδομάδες (τον Ιανουάριο του 2024) στην πρόεδρο της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Νάντια Γκογκοζώτου, οι ασθενείς με διαβήτη μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν κατά 15%.

Πιο συγκεκριμένα οι ασθενείς με διαβήτη ήταν:

  • 1.082.027 (το 2022) έναντι 1.030.226 (το 2021), αύξηση της τάξεως του 5,028%.
  • 1.185.734 (το 2023) έναντι 1.082.027 (το 2022), αύξηση 9,58%.

Από το 2021 έως το 2023 αυξήθηκαν οι διαβητικοί ασθενείς κατά 15,09%.

Η άποψη της επιστημονικής κοινότητας

Η επιστημονική έρευνα την τελευταία 10ετία έχει οδηγήσει σε μια κοσμογονία, αλλάζοντας ριζικά την προσέγγιση των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Ένας μεγάλος αριθμός κλινικών μελετών έχει στοιχειοθετήσει τα πολλαπλά οφέλη των δυο πλέον πρόσφατων κατηγοριών φαρμάκων, των αγωνιστών GLP-1(Ozempic) και των αναστολέων SGLT-2.

Σύμφωνα με τον κ. Πλούταρχο Ε. Τζούλη, MD, PhD (UCL), FRCP (Lon), MSc (Hons), CCT (UK), ενδοκρινολόγο – διαβητολόγο, επ. αναπληρωτή καθηγητή Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή UCL (University College London): «Τα φάρμακα αυτά έχουν αποδεδειγμένη οφέλη σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία. Μειώνουν την πιθανότητα εμφραγμάτων του μυοκαρδίου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και προστατεύουν τη νεφρική λειτουργία. Πλέον ο ιατρός, σε συνεργασία με τον ασθενή, καλείται να επιλέξει το βέλτιστο φάρμακο ή συνδυασμό φαρμάκων, με γνώμονα όχι μόνο τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και άλλα πιθανά οφέλη σε σχέση με την καρδιαγγειακή υγεία, τη νεφροπροστασία και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Τα τελευταία φάρμακα, που έχουν κυκλοφορήσει στη χώρα μας για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι δύο αγωνιστές GLP-1, η ντουλαγλουτίδη και η σεμαγλουτίδη. Η χρήση τους έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση, οδηγώντας σε σημαντικές ελλείψεις στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα βασικά τους πλεονεκτήματα είναι:

  • Πρώτον, χορηγούνται ως υποδόρια ένεση μόνο μια φορά την εβδομάδα.
  • Δεύτερον, μειώνουν την πιθανότητα καρδιαγγειακών συμβαμμάτων.
  • Τρίτον, προσφέρουν προστασία από πιθανή επιδείνωση της νεφρικής νόσου.
  • Το τέταρτο και πολυσυζητημένο όφελος είναι η μείωση του σωματικού βάρους της τάξης του 3% έως 6%.

Από την άλλη πλευρά, τα φάρμακα αυτά έχουν συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα και εμέτους, αλλά αυτές στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι σοβαρές και βελτιώνονται σε λίγες εβδομάδες».

Διαβάστε επίσης

Καθηγητής Μίχος για στρεπτόκοκκο: Δεν μπορούμε να μιλάμε για αύξηση περιστατικών – Πώς προκαλείται ο θάνατος, τα SOS για τους γονείς

Νοσηλεία στο σπίτι (ΝΟΣΠΙ): Άλλα 7 νοσοκομεία στο Πρόγραμμα, τι θα ισχύσει για τις ασθένειες

Ιλαρά: Το σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη Β. Ελλάδα – Έχει χαμηλά ποσοστά ανοσίας