ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες χρησιμοποιούν προϊόντα αυτοφροντίδας σε καθημερινή βάση – ο κύκλος εργασιών τους φθάνει το 1,2 δισ. τον χρόνο.
Από αυτό το ποσό, οι 840.000 ευρώ (δηλαδή το 70%) αφορούν σε ΜΗΣΥΦΑ, σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα, με βασικές κατηγορίες τα αναλγητικά, τα προϊόντα για το κρυολόγημα (π.χ. αντιβηχικά σιρόπια, σταγόνες για τη μύτη), το γαστρεντερικό (π.χ. αντιόξινα), τις δερματικές παθήσεις (π.χ. αλοιφές), τη φροντίδα των ματιών (π.χ. σταγόνες, κολλύρια), τη διακοπή καπνίσματος (π.χ. τσίχλες, επιθέματα).
Επιπλέον σε τροχιά σταθερά αυξανόμενης ζήτησης παραμένουν τα συμπληρώματα διατροφής και ιατροτεχνολογικά σκευάσματα.
Προϊόντα αυτοφροντίδας: Σε σταθερή πορεία ανόδου οι πωλήσεις
Υπολογίζεται ότι καθημερινά 500.000 άτομα επισκέπτονται τα φαρμακεία, προκειμένου να ενημερωθούν για όλα αυτά τα προϊόντα αυτοφροντίδας και να τα αγοράσουν, είτε για πρόληψη, είτε για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων, συχνά με τη σύσταση του φαρμακοποιού.
Στην περίπτωση των ήπιων ασθενειών (π.χ. κρυολόγημα, πονοκέφαλος, πονόλαιμος), πάντως, όπως επισημαίνουν τα μέλη του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), η αυτοφροντίδα συνιστά κέρδος σε χρόνο και σε χρήμα.
Μειώνει το κόστος για φάρμακα, γιατρούς και νοσοκομεία, καθώς και την απώλεια παραγωγικότητας. Παράλληλα διευκολύνει τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Έχει υπολογιστεί ότι κάθε πολίτης θα χρειαζόταν να αφιερώσει 106 λεπτά στη μεταφορά, στην αναμονή και στη θεραπεία στον γιατρό, εάν δεν είχε στη διάθεσή του προϊόντα αυτοφροντίδας. Κάθε γιατρός, δε, θα έπρεπε να εργάζεται 2,4 ώρες περισσότερο κάθε μέρα, δαπανώντας χρόνο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε σοβαρότερες παθήσεις. Συνολικά στην Ευρώπη θα χρειαζόμασταν 120.000 περισσότερους γιατρούς και στην Ελλάδα 3.500 – 4.000.
Η οικονομική αξία της αυτοφροντίδας
Ο πρόεδρος του ΕΦΕΧ, Γρηγόρης Καρέλος, υπογραμμίζει την οικονομική αξία της αυτοφροντίδας.
«Για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται, εξασφαλίζονται συνολικά 6,7 ευρώ για το Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Αυτοφροντίδας AESGP. Επιπλέον ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλό ρυθμό καινοτομίας, καθώς μόλις τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει στην ελληνική αγορά 1.255 νέα προϊόντα αυτοφροντίδας».
Πρόσφατη μελέτη της Σχολής Δημόσιος Υγείας έδειξε ότι η μεταφορά συγκεκριμένου αριθμού σκευασμάτων από την λίστα των Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων – που βρίσκονται σήμερα και βασίζονται σε 55 δραστικές ουσίες – στη λίστα ΜΗΣΥΦΑ, μπορεί να αποφέρει επιπλέον όφελος έως και 563 εκατ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία και οικονομία κάθε χρόνο.
Αυτό το όφελος, σύμφωνα με τον ΕΦΕΧ, προκύπτει από την έξοδο από την αποζημίωση των φαρμάκων αυτών, αποφέροντας εξοικονόμηση της τάξης των 240 εκατ. ευρώ. Κάθε πολίτης θα απαλλαγεί από το κόστος της διαδικασίας συνταγογράφησης (έχει υπολογιστεί ότι κατά μέσο όρο η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου κοστίζει 13 ευρώ) και από την επιτάχυνση της ίασης και κατ’ επέκταση τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Η ίδια μελέτη υπολόγισε τα αποτελέσματα στην περίπτωση, που η τιμή των προϊόντων αυτών αυξηθεί κατά 50%, διαπιστώνοντας ότι το επιπλέον όφελος παραμένει, εντούτοις μειώνεται στα 480 εκατ. ευρώ.
Η παγκόσμια αγορά των προϊόντων αυτοφροντίδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% ετησίως τα επόμενα χρόνια, αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη αγορά σε ανάπτυξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μενίδι: Φωτιά σε μονοκατοικία – Ένας νεκρός
- Άλμα 12% για τη SoftBank μετά τη συμφωνία μαμούθ 500 δισ. δολ. με OpenAI, Oracle και MGX
- Ocean Pal (Σεμίραμις Παληού): Πούλησε φορτηγό πλοίο για 16,1 εκατ. δολάρια
- Γιώργος Αλεξανδράτος (ΝΕΕ): Προτεραιότητα μας η ναυτική εκπαίδευση και η προσέλκυση νέων στη θάλασσα