ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τι γίνεται, τελικά, με την πνευμονία της Κίνας, όπως συνηθίσαμε να τη λέμε στη χώρα μας; Τι ισχύει και τι όχι; Να τη φοβόμαστε ή όχι; Τι μας κρύβει (αν μας κρύβει) η Κίνα; Η πνευμονία από μυκόπλασμα εξελίσσεται σε σίριαλ και αναβιώνει μνήμες του 2019, όταν πρωτοξεκίνησε από την Κίνα η COVID-19 και ο υπόλοιπος πλανήτης είχε άγνοια κινδύνου για αυτά, που επρόκειτο να ακολουθήσουν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές της Ευρώπης μελετούν ενδελεχώς το θέμα, αλλά ο κόσμος ανησυχεί, ειδικά οι γονείς. Τα κρούσματα αυξάνονται και η έλευση της νόσου και στη χώρα μας είναι απλά θέμα χρόνου.
Τι ισχύει με την πνευμονία της Κίνας
Όπως εξηγούν Έλληνες επιστήμονες, το μυκόπλασμα κάθε λίγα χρόνια επανεμφανίζεται και κάνει επιδημικές εξάρσεις. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, στην Α’ Πνευμονολογική κλινική ΕΚΠΑ ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Νικολέττα Ροβίνα, λύνει τις απορίες μας, ξεκαθαρίζοντας με απλά λόγια τι συμβαίνει.
«Τις τελευταίες εβδομάδες έχει προκαλέσει ανησυχία η αύξηση περιστατικών πνευμονίας, που οφείλονται στο μυκόπλασμα της πνευμονίας (Mycoplasma pneumonia) σε παιδιά στην Κίνα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), επιδημίες από μυκόπλασμα πνευμονίας εμφανίζονται κάθε ένα έως τρία χρόνια.
Το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι ένα κοινό βακτήριο, που προκαλεί λοιμώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού εποχικά (άνοιξη – φθινόπωρο) -συνηθέστερα τραχειοβρογχίτιδα, κυρίως σε παιδιά και σε εφήβους, αλλά και σε υγιείς ενήλικες. Είναι γνωστό για τις άτυπες εικόνες πνευμονίας που προκαλεί (ηπιότερη κλινική εικόνα, μακρύτερη διάρκεια συμπτωμάτων). Λόγω της ηπιότερης κλινικής εικόνας σε σχέση με πνευμονίες, που οφείλονται σε άλλα παθογόνα, η πνευμονία από μυκόπλασμα καλείται και περιπατητική πνευμονία», αναφέρει η κα Ροβίνα.
Πώς εξαπλώνεται
Σύμφωνα με την ειδικό, το εν λόγω βακτήριο, επειδή στερείται κυτταρικού τοιχώματος, απαιτεί στενή επαφή για τη μετάδοσή του. Ως εκ τούτου εξαπλώνεται συχνότερα μεταξύ ατόμων που ζουν μαζί (μέλη οικογένειας) ή συγχρωτίζονται σε πολυσύχναστους χώρους (π.χ. νοσοκομεία, γηροκομεία, δομές φιλοξενίας, σχολεία, κτλ). Μεταδίδεται με τα μολυσμένα αεροσταγονίδια, τα οποία παράγονται με τον βήχα, το φτάρνισμα, την έντονη ομιλία, κτλ.
Τα κύρια συμπτώματα
Στα κύρια συμπτώματα της πνευμονίας από μυκόπλασμα περιλαμβάνονται ο βήχας, ο πυρετός (συνήθως όχι πολύ υψηλός), η δύσπνοια και το θωρακικό άλγος σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς και αδυναμία και αίσθημα κόπωσης. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται 1-4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση. Ο βήχας μπορεί να παραμείνει για αρκετό διάστημα. Σε ασθενείς με υποκείμενα αναπνευστικά νοσήματα (άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια) μπορεί να οδηγήσει σε παρόξυνση της νόσου.
Διάγνωση και πρόληψη
Η κλινική εικόνα σε συνδυασμό με την ακτινογραφία θώρακος και την ανίχνευση του παθογόνου με ειδικό μοριακό έλεγχο (PCR) θέτουν τη διάγνωση. Οι ασθενείς με βαρύτερη κλινική εικόνα (αναπνευστική δυσχέρεια ή αναπνευστική ανεπάρκεια) απαιτούν νοσηλεία.
Σπανιότερα, μπορεί να υπάρχουν εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα (δέρμα: εξανθήματα – σύνδρομο Stevens-Johnson – πολύμορφο ερύθημα – τοξική επιδερμική νεκρόλυση, κεντρικό νευρικό σύστημα: μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, αιμολυτική αναιμία). Η αντιμετώπιση της πνευμονίας από μυκόπλσμα απαιτεί αντιβιοτική αγωγή (μακρολίδες, τετρακυκλίνες, κινολόνες).
Τα μέτρα πρόληψης (υγιεινή των χεριών, χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα, εμβολιασμοί) προφυλάσσουν σε σημαντικό βαθμό από τη μετάδοση του παθογόνου.
Κρούσματα και στην Ελλάδα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αναμένονται και στην Ελλάδα κρούσματα της μυκοπλασματικής πνευμονίας και, μάλιστα, είναι πιθανό να υπάρξει και εδώ έξαρση, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.
Η κα Ροβίνα βάζει μία, ακόμη, παράμετρο. Το τι συμβαίνει, όταν το μυκόπλασμα «μπερδεύεται» με εποχικούς ιούς.
«Πολλές φορές το μυκόπλασμα συνυπάρχει με εποχικούς ιούς, όπως είναι ο RSV ή οι αδενοϊοί, που πολύ συχνά προκαλούν εποχιακές λοιμώξεις στα παιδιά. Πολλές φορές περιπλέκεται η εικόνα από την ύπαρξη ιογενών λοιμώξεων».
Διαβάστε επίσης
Γκίκας Μαγιορκίνης: «Λευκός πνεύμονας» και στην Ελλάδα – Μας ανησυχεί η αντοχή στα αντιβιοτικά
«Κινεζική» πνευμονία απειλεί την Ευρώπη – Τι είναι το μυκόπλασμα, τι εκτιμά ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Σύνδρομο «λευκού πνεύμονα»: Συναγερμός στην Κίνα, ανησυχία σε ΗΠΑ και Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας