Η αγορά της ανοσοθεραπείας του καρκίνου προβλέπεται να υπερτετραπλασιαστεί τα προσεχή χρόνια και να εκτιναχθεί από τα 16,9 δισ. δολάρια το 2015 σε 75,8 δισ. δολάρια το 2022, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 23,9%, εκτιμά ο πάροχος επιχειρηματικής ευφυΐας GBI Research.

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση αγοράς της εταιρίας, στο pipeline της ανοσοθεραπείας βρίσκονται σήμερα 2.037 προϊόντα σε στάδιο ενεργού ανάπτυξης. Τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν το 37% των συνολικών ερευνητικών μορίων της Ογκολογίας, γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων.

Ωστόσο, «παρότι το pipeline της ανοσοθεραπείας του καρκίνου είναι εξαιρετικά πλούσιο, αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από μόρια που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης – έως και τη Φάση Ι των κλινικών δοκιμών», διευκρινίζει ο αναλυτής της GBI, Yasser Mushtaq, στο βρετανικό περιοδικό PharmaTimes. «Αυτό είναι ενδεικτικό της δυσκολίας που υπάρχει στο να προχωρήσουν οι ανοσοθεραπείες από τις προκλινικές εργαστηριακές έρευνες στην κλινική εφαρμογή στον άνθρωπο».

Και συνεχίζει: «Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ της ανάπτυξης προϊόντων πρώιμου και προχωρημένου σταδίου είναι πιο έντονη από ό, τι συνήθως παρατηρείται στον κλάδο και ενδεχομένως υποδηλώνει μεγαλύτερη από την συνήθη δυσκολία στην ανάπτυξη ανοσοθεραπειών του καρκίνου. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά μπορεί, επίσης, να υποδηλώνουν σημαντική βούληση για επενδύσεις στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν στις προχωρημένες φάσεις ανάπτυξης των φαρμάκων».

Η έρευνα της εταιρείας δείχνει επίσης ότι πολλά προχωρημένου σταδίου φάρμακα, καθώς και ορισμένα που έχουν ήδη διατεθεί στο εμπόριο, θα πρέπει να διαμορφώσουν τζίρους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων (blockbuster status) μέχρι το τέλος της περιόδου πρόβλεψης, ενώ μία σειρά από τις ήδη υπάρχουσες blockbuster θεραπείες (όπως η λεναλιδομίδη της Celgene, το nivolumab της Bristol-Myers Squibb, το pembrolizumab της MSD και το obinutuzumab της Roche) αναμένεται να εμφανίσουν ισχυρή αύξηση των εσόδων.

«Έως το 2022 αναμένεται, επίσης, να έχει εγκριθεί σημαντικός αριθμός υπό έρευνα μορίων, ορισμένα από τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν εμπορικές επιτυχίες», είπε ο κ. Mushtaq, προσθέτοντας ότι τα πιο «αξιοσημείωτα προϊόντα» εκτιμάται πως θα είναι τα durvalumab και tremelimumab της AstraZeneca, τόσο ως μονοθεραπείες όσο και σε συνδυασμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: GSK: Νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης Εμβολίων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novartis Hellas: Θα συνεργαστούμε πλήρως με τις αρμόδιες αρχές 

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αναρτήθηκε το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων- Από πότε ισχύει