ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε εξέλιξη βρίσκεται η παγκόσμια επένδυση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης, μέχρι το τέλος του 2025 θα εργάζονται 1.349 εργαζόμενοι στους τέσσερις Οργανισμούς της εταιρείας.
Οι εγκαταστάσεις της Pfizer στη Θεσσαλονίκη εκτείνονται σε 9.000 τετραγωνικά μέτρα και μέχρι το 2026 θα προστεθούν άλλες 3.000 τ.μ. Περιλαμβάνουν open space γραφεία, booths συσκέψεων, χώρο ψυχαγωγίας, κέντρο ευεξίας και γυμναστήριο. Το, δε, προσωπικό θυμίζει «μωσαϊκό», μιας και το απαρτίζουν 51 διαφορετικές εθνικότητες.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Ελλάδας, Ζαχαρίας Ραγκούσης, αναφέρθηκε στη «ραχοκοκαλιά» της εταιρείας στη συμπρωτεύουσα, τονίζοντας ότι όλα τα Τμήματα επιτελούν σημαντικό ρόλο και συνεργάζονται στενά.
«Κανείς δεν περίμενε το επίπεδο, στο οποίο έχουμε φτάσει σήμερα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα γίνουμε ούτε το 2020 ούτε το 2022», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης.
Pfizer Θεσσαλονίκη: Μια ενδιαφέρουσα ανθρωπογεωγραφία
Το 15% των εργαζόμενων αφορά στο λεγόμενο brain gain. Πρόκειται, δηλαδή, για επιστήμονες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης και επέστρεψαν για να αναλάβουν καθήκοντα στην εταιρεία. Το 53% του προσωπικού είναι γυναίκες. Το 70% των εργαζόμενων έχει μεταπτυχιακό και 45 έχουν και διδακτορικό.
O επικεφαλής της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και επικεφαλής του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, Nico Gariboldi, επεσήμανε ότι ο τρόπος που λειτουργούν οι τέσσερις Οργανισμοί (το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας, το Κέντρο Οικονομικών & Επιχειρησιακών Λειτουργιών, το Safety Surveillance & Risk Management για την ασφάλεια φαρμάκων & φαρμακοεπαγρύπνηση και το Pfizer Research & Development για την Έρευνα & Ανάπτυξη Κλινικών Μελετών) είναι μια σπουδαία ιστορία επιτυχίας.
«Ο παράγοντας – κλειδί σε αυτό το success story είναι οι άνθρωποί μας», όπως είπε.
Έρχεται και Κέντρο Αριστείας
Στα σκαριά είναι, επιπλέον, ένα Κέντρο Αριστείας, που θα ξεκινήσει το 2026. Ο ρόλος του θα είναι αμιγώς εκπαιδευτικός και θα τρέχει προγράμματα σε συνεργασία με την Global Pfizer.
Η αρχική επένδυση το 2020 ήταν 20 εκατ. ευρώ και συνεχώς αυξάνεται.
Το 2023 στο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) εργάζονταν 550 επιστήμονες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 0,95% του συνολικού αριθμού των επαγγελματιών στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των νέων τεχνολογιών (ICT professionals) στην Ελλάδα.
Ειδική αναφορά έγινε στο Τμήμα, που ασχολείται με τις κλινικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνολικά έχουν τρέξει 230-240 κλινικές μελέτες και τα επόμενα χρόνια, αν όλα πάνε καλά, η εταιρεία θα λανσάρει νέες καινοτόμες θεραπείες στις θεραπευτικές κατηγορίες, στις οποίες δραστηριοποιείται.
Το αποτύπωμα στην Οικονομία
Ενδιαφέροντα ευρήματα προέκυψαν από μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη συνεισφορά της Pfizer στην ελληνική οικονομία την περίοδο 2020-2030.
Όπως διαπιστώθηκε, αυτή η συνεισφορά υπολογίζεται σε 2,5 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ. Από αυτό το σύνολο, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία που δημιουργείται άμεσα από την Pfizer εκτιμάται σε 1,1 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030.
Ως αποτέλεσμα, για κάθε 1 ευρώ άμεσης συνεισφοράς της εταιρείας δημιουργούνται συνολικά 2,3 ευρώ ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία. Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της Pfizer στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υποστηρίζει συνολικά (άμεσα και έμμεσα) περίπου 3.900 θέσεις εργασίας κατά μέσο όρο για την περίοδο 2020-2030.
Η συνολική δραστηριότητα της φαρμακοβιομηχανίας στη Θεσσαλονίκη ενισχύει σημαντικά και την τοπική οικονομία. Ειδικότερα η επίδραση στο ΑΕΠ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης υπολογίζεται σε 1,14 δισ. ευρώ συνολικά την περίοδο 2020-2030, στηρίζοντας κατά μέσο όρο περίπου 1.750 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης τοπικά.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, ανέφερε: «Ξεχωριστή βαρύτητα στο μείγμα των επενδύσεων έχουν αυτές, που γίνονται από διεθνείς εταιρείες και διατηρούν ή προσελκύουν ανθρώπινο κεφάλαιο στη χώρα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας. Υψηλή σημασία έχει, επίσης, η δημιουργία τοπικών συστημάτων και δικτύων εταιρειών, που μπορεί να αναζωογονήσουν και να ενδυναμώσουν περιοχές πόλεων, όπως έχει συμβεί στη Θεσσαλονίκη».
Η απάντηση για τον Άλμπερτ Μπουρλά
Στην παρούσα φάση, πάντως, την ηγέτιδα φαρμακευτική εταιρεία δεν φαίνεται να απασχολεί μόνο η επένδυση στη Θεσσαλονίκη. Το τελευταίο διάστημα πληροφορίες, που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, φαίνεται να προκαλούν τριγμούς και ανησυχία στο εσωτερικό της εταιρίας παγκοσμίως.
Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό fund Starboard Value, που πρόσφατα απέκτησε μερίδιο της Pfizer αντί ενός δισ. δολαρίων, φέρεται να ζητά την «κεφαλήν του κυρίου Μπουρλά επί πίνακι», κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων, για σερί αστοχιών, για μεγάλα επενδυτικά λάθη και για τη βουτιά την μετοχής.
Σε ερώτηση του Mononews για αυτό το θέμα, ο πρόεδρος και CEO της Pfizer Ελλάδας Ζαχαρίας Ραγκούσης, απάντησε:
«Βλέπω τις συνθήκες, βλέπω καθημερινή βελτίωση. Ως εργαζόμενος νιώθω ότι και οι συνθήκες βελτιώνονται και ότι η εταιρεία πάει μπροστά. Προφανώς υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και απαντήσεις. Το κομμάτι των επενδυτών είναι διαφορετικό. Είναι σημαντικό για μια εταιρεία να πείθει τους επενδυτές της, προκειμένου να συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτή. Σε επίπεδο μετόχων έχει απαντήσει ο ίδιος ο κ. Μπουρλά».
Διαβάστε επίσης
Pfizer: «Εμφύλιος» στη φαρμακοβιομηχανία με τον Μπουρλά στο στόχαστρο ακτιβιστών