Η «καρδιά» της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και των επενδύσεων «χτυπά» στη Βιομηχανική Ζώνη λίγο έξω από την Τρίπολη.

Δημιουργούνται νέες μονάδες παραγωγής και οι επενδύσεις φιλοδοξούν να καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Ευρώπης σε φάρμακα υψηλής ποιότητας.

Παράλληλα ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και σε ερευνητικό επίπεδο δίνεται έμφαση στην καινοτομία.

Όλα αυτά αναφέρθηκαν στην εκδήλωση της ΠΕΦ στο Μουσικό Σχολείο Τρίπολης, με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας».

Οι επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου, που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026, περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι σημαντικές επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα εργοτάξια στη ΒΙΠΕ Τρίπολης, όπου έγινε ενημέρωση «in action» για τις δραστηριότητες και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή φαρμάκων.

Οι ομιλητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι σε λίγα χρόνια η Τρίπολη μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Οι επενδύσεις ενισχύουν την οικονομία της περιοχής. Ανοίγουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Οι μισθοί είναι 30% πάνω από τον βασικό μισθό και η παραγωγή φαρμάκων θα μπορεί να καλύπτει έως και το 75% των φαρμακευτικών αναγκών της χώρας, περιορίζοντας δραστικά τις ελλείψεις που υπάρχουν.

Θ. Τρύφων: Παραγωγή και καινοτομία

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Medicines for Europe και συνδιευθύνων σύμβουλος του ομίλου ELPEN, Θεόδωρος Τρύφων, μίλησε για την δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο.

«Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά που είμαι στην Τρίπολη. Δείχνουμε στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, υλοποιήσαμε αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι τα προϊόντα, τα οποία παράγει η χώρα μας είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Και πρόσθεσε:

«Έχουμε μικρό μερίδιο αγοράς και πουλάμε στον μέσο όρο πολύ χαμηλών τιμών. Παρόλα αυτά έχουμε το 65% της απασχόλησης και το 95% των νέων επενδύσεων95% των νέων επενδύσεων».

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καλύπτει 40 δισεκατομμύρια ασφαλισμένους παγκοσμίως και αυτό μπορεί να πάει 50% πάνω με συνεχείς επενδύσεις. Καλύπτει το 60% των αναγκών των Ελλήνων πολιτών σε φάρμακα.

Δ. Δέμος: Έμμεση και άμεση προαγωγή της καινοτομίας μέσω επενδύσεων

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, Δημήτρης Δέμος, προχώρησε με τη σειρά του σε μια παρουσίαση αναφορικά με τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και στην καινοτομία.

Όπως επεσήμανε:

«Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας και αυτό είναι γεγονός, γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις.

Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Ενεργοποίηση Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία

ΠΟΥ: 9.000 ασθενείς πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν από τη Γάζα

Τριαντόπουλος: Καταβλήθηκαν ήδη €15,2 εκατ. του 2ου κύκλου της 1ης αρωγής προς αγρότες της Θεσσαλίας