ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης, ο καθηγητής Δερμιτζάκης θα έχει ενεργό συμβουλευτικό ρόλο στη διενέργεια των Προληπτικών Γενετικών τεστ PRS (Polygenic Risk Scores) τα οποία αποτελούν παγκοσμίως την πιο σύγχρονη έκφραση της Προληπτικής Ιατρικής, καθώς χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής για να ελέγξουν μικροδιαφορές στο DNA, οι οποίες αθροιστικά αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.
Τα τεστ PRS μπορούν να προσφέρουν, βάσει του μοναδικού γονιδιακού προφίλ του κάθε ατόμου, εκτίμηση της πιθανότητας εμφάνισης της Στεφανιαίας Νόσου, του Διαβήτη Τύπου ΙΙ, των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), της νόσου Alzheimer και τριών από τις συχνότερες μορφές καρκίνου (Μαστού, Προστάτη και Παχέος Εντέρου).
Η δραστηριότητα αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της λειτουργίας του καινούργιου Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας το οποίο προσεγγίζει με νέα φιλοσοφία τον προληπτικό έλεγχο: Ο συμβατικός τρόπος προσέγγισης του προληπτικού ελέγχου δίνει τη θέση του στην «Υγεία Ακριβείας», τη Νέα εποχή της Πρόληψης.
Σταθερό όραμα του Κέντρου αποτελεί η ουσιαστική πρόληψη των πιο διαδεδομένων χρόνιων ασθενειών, αλλά και η επίτευξη της βέλτιστης δυνατής υγείας και ποιότητας ζωής.
Ο βασικότερος στόχος του Κέντρου για την επίτευξη του ευρύτερου οράματος είναι η χρήση της Γονιδιωματικής Ιατρικής για την προσαρμογή κι εξατομίκευση του Προληπτικού πλάνου, με βάση τη μοναδική βιολογία του κάθε ατόμου. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας με τον καθηγητή κ. Δερμιτζάκη, θα ενισχυθεί η ευρύτερη δραστηριότητα του Ομίλου στον τομέα της Γονιδιωματικής Ιατρικής.
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης
Ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης είναι Διευθυντής του Κέντρου του Γονιδιώματος Health 2030, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη (iGE3) και Καθηγητής Γενετικής στο Τμήμα Ιατρικής Γενετικής και Ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Είναι πρώην πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας στην Ελλάδα. Είναι επίσης μέλος των Εκτελεστικών Συμβουλίων του Swiss Personalized Health Network (SPHN) και μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και συνεργαζόμενο μέλος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.
Η έρευνα του επικεντρώνεται στη γενετική βάση των κυτταρικών φαινοτύπων, των πολυπαραγοντικών χαρακτηριστικών και της ιατρικής ακρίβειας και έχει υποστηριχθεί από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Welcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Juvenile Diabetes Foundation και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH). Είναι επίσης αποδέκτης επιχορήγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 160 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως τα Nature, Science και Nature Genetics. Επισυνάπτεται αναλυτικότερο βιογραφικό του.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα