ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Σπάνιων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ) αυτή τη στιγμή υπάρχουν 7.500 καταγεγραμμένες σπάνιες παθήσεις, για τις οποίες τα ορφανά φάρμακα αποτελούν τη μόνη θεραπευτική λύση. Ωστόσο, μόνο το 1% αυτών διαθέτει εγκεκριμένα φάρμακα από την ΕΕ.
Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων έχει εξαιρεθεί τόσο από το σύστημα «9-6-3» όσο και από το «κόστος εισόδου»(πρόσθετο rebate 25%) για τα νέα φάρμακα, εκτιμάται ότι η επιβάρυνσή τους με την προσθήκη του νοσοκομειακού clawback στις υπάρχουσες εκπτώσεις και επιστροφές εξόδων (+28%), ενδέχεται να δημιουργήσει ένα μη βιώσιμο περιβάλλον για αυτά τα φάρμακα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατήρησή τους στην ελληνική αγορά καθώς και τη μελλοντική εισαγωγή νέων ορφανών φαρμακευτικών προϊόντων στην χώρα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, η εισαγωγή φαρμάκων μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), δεν θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για όλες τις παθήσεις, ενώ επιπλέον κοστίζει περισσότερο, δεδομένου ότι αφενός τα φάρμακα εισάγονται στην τιμή της χώρας από την οποία προμηθεύονται, αφετέρου επιβαρύνονται με τα διαχειριστικά κόστη.
Εκτός από τα ορφανά φάρμακα, ανησυχίες εκφράζονται και για τα προϊόντα από πρωτεΐνες πλάσματος/παράγωγα αίματος, τα οποία είναι μοναδικές θεραπείες που χορηγούνται για τη αντιμετώπιση μιας σειράς σπάνιων, απειλητικών για τη ζωή, χρόνιων και γενετικών παθήσεων.
Σύμφωνα με την «κοινή πρωτοβουλία», είναι επείγον να εξεταστεί η εξαίρεση αυτών των κατηγοριών προϊόντων από το νοσοκομειακό clawback, λαμβάνοντας υπόψη το χαμηλό οικονομικό όφελος που μπορεί να προέλθει από την επιστροφή, έναντι του δυσανάλογου κινδύνου για τους ασθενείς στην Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που ο αριθμός των ασθενών και το κόστος θεραπείας είναι εξ ολοκλήρου ανελαστικά και εύκολα προβλέψιμα, άρα είναι αδύνατο να υπάρξει υερσυνταγογράφηση.
Σημειώνεται ότι από τα 2,5 δις της φαρμακευτικής δαπάνης, στα ορφανά φάρμακα αντιστοιχούν μόνο τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ στα παράγωγα 1, τα 60-70 εκατ. ευρώ.
Ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι εκφράζουν και οι ασθενείς, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες πρόσβασης στις θεραπείες τους, τις οποίες προμηθεύονται αποκλειστικά από νοσοκομειακά φαρμακεία. Παράλληλα καλούν το υπουργείο Υγείας να διευθετήσει το θέμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη για τη ζωή τους πρόσβαση στη θεραπεία.
Ο Γενικός Διευθυντής της Shire Hellas Χρήστος Δάκας δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση χρειάζεται να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη λύση που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τα φαρμακευτικά προϊόντα σπάνιων, απειλητικών για τη ζωή, χρόνιων και γενετικών παθήσεων. Είναι σημαντικό να συζητήσουμε πιθανές επιλογές πολιτικής και εναλλακτικών λύσεων σαν μέρος της επανεξέτασης του συστήματος επιστροφής clawback».
*Την κοινή πρωτοβουλία στηρίζουν οι παρακάτω εταιρείες και φορείς:
Φαρμακευτικές εταιρείες: Amgen, CSL Behring, Genesis, Novo Nordisk, Pharmathen, Sanofi-Genzyme, Shire, Vianex
Φορείς: Plasma Protein Therapeutic Association (PPTA), European Confederation of Pharmaceutical Entrepreneurs (EUCOPE), Επιστημονική Εταιρία Σπανίων Παθήσεων και Ορφανών Φαρμάκων (Ε.Ε.Σ.Π.Ο.Φ.), Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ι. Μπασκόζος: Δικαίως διαμαρτύρεται η φαρμακοβιομηχανία για το clawback
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήσεις έως 111% στις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: A. Ξανθός: Αδιαμφισβήτητο το αδιέξοδο στην πολιτική φαρμάκου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανέτα: Η ΕΚΤ να οδηγήσει τα επιτόκια της σε «ουδέτερο, ή ακόμα και επεκτατικό, έδαφος»
- Νετανιάχου: Η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τη Γάζα
- Ερντογάν για νέο πυρηνικό δόγμα: Η Ρωσία πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό της
- Ρωσία: Πότε είναι πιθανή μία πυρηνική απάντηση από τον Πούτιν – Κλιμακώνονται οι απειλές