• Pharma & Health

    Χαμηλό κόστος και λιγότερες μέρες νοσηλείας το «κλειδί» για αποδοτικά νοσοκομεία

    • NewsRoom


    Με στόχο, να αναδείξουν προτάσεις και λύσεις αλλά και να συζητήσουν τις προκλήσεις στη διαχείριση των νοσοκομείων και τη διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων με τρόπο που να εξασφαλίζεται η επάρκεια φαρμάκων και να εγγυάται η ποιότητα και η ασφάλεια για τους ασθενείς, διεξάγεται για 2η συνεχή χρονιά το συνέδριο «Νοσοκομείο και Νοσοκομειακό Φάρμακο».

    Στο πλαίσιο αυτό, γα πρώτη φορά 9 διοικητές μεγάλων νοσοκομείων και 2 διοικητές υγειονομικών περιφερειών συζητούν μεταξύ άλλων για τα προβλήματα κατανομής προϋπολογισμών και οικονομικής/λειτουργικής αποδοτικότητας νοσοκομείων, τη χρηματοδότησή τους, τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στο χώρο του νοσοκομείου και τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

    «Τα έξοδα των νοσοκομείων αφορούν κυρίως φάρμακα, υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, μισθοδοσία, υπηρεσίες outsourcing και άλλες δαπάνες. Τα όρια δαπανών από το 2015 έως το 2018 αυξήθηκαν. Τα έσοδα ενός νοσοκομείου αφορούν κυρίως μεταβιβάσεις από τον ΕΟΠΥΥ και πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, από το 2016 προστέθηκε στα έσοδα  και το νοσοκομειακό claw back. «Για το 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων έφτασαν στα 2,136 δις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων μειώθηκαν σημαντικά. Χαρακτηριστικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων χρεών έφτασαν τα 1,3 δις ευρώ το 2011 και τον Δακέμβριο του 2016 έφτασαν μόλις στα 450 εκ. ευρώ» ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Όλγα Ιορδανίδου, Διοικήτρια 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρήστος Βαράκης, Διοικητής ΓΝΑ «Η Ελπίς», αναφερόμενος στη μισθοδοσία ενός νοσοκομείου τόνισε ότι αυτή αγγίζει το 47% της συνολικής δαπάνης ενός νοσοκομείου.» Η αποδοτικότητα ενός νοσοκομείου δεν λαμβάνει υπόψη της τις δαπάνες μισθοδοσίας, αλλά μετράται με δείκτες αποδοτικότητας μέσω συνολικής δαπάνης, φαρμακευτικής δαπάνης και δαπάνης υγειονομικού υλικού, ανά νοσηλευθέντα. Επίσης η αποδοτικότητα μετράται με κριτήριο τις ημέρες νοσηλείας ανά νοσηλευθέντα. Ο συνδυασμός χαμηλού κόστους και λιγότερων ημερών νοσηλείας μας δίνει τα πλέον αποδοτικά νοσοκομεία. Υπάρχει πλέον σκέψη να αναλυθούν οι δαπάνες ανά κλινική και με βάση τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια (ΚΕΝ) για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα» δήλωσε ο κ. Βαράκης.

    Η κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Διοικήτρια, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του οικονομικού management ενός νοσοκομείου τονίζοντας ότι είναι προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων προς όφελος των ασθενών» είπε η κυρία Μπαλασοπούλου.

    Σύμφωνα με την ίδια, ο προγραμματισμός, η παρακολούθηση και η ανάλυση των οικονομικών ροών και μεγεθών, είναι τα πρώτα βήματα για το οικονομικόmanagement ενός νοσοκομείου. Αμέσως μετά ακολουθεί η κατάρτιση του προϋπολογισμού του δημόσιου νοσοκομείου, ενώ παράλληλα αξιολογείται η αποδοτικότητά του, έτσι ώστε να αποφασιστεί και η αντίστοιχη χρηματοδότησή του.

    Πρέπει να χρησιμοποιηθούν συγκεκριμένοι δείκτες και να πάμε στη λογική “pay for performance”. Τέλος πρέπει να γίνει ανακατανομή των πόρων και να ενισχυθούν τα τμήματα και οι κλινικές που έχουν πραγματική ανάγκη από πόρους και προσωπικό.

    Το συνέδριο  «Νοσοκομείο & Νοσοκομειακό Φάρμακο», διοργανώνεται από τo Health Daily και τη Boussias Communication,  με τη συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Ξανθός: Στόχος μας μια πιο δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξήσεις έως 111% στις επιβαρύνσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Εξαγωγές φαρμάκων: Προσεγγίζοντας την αλήθεια



    ΣΧΟΛΙΑ