ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η πολυδιαφημισμένη νέα φαρμακευτική πολιτική είναι προ των πυλών και σε πρώτη φάση, αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι η ενίσχυση στα γενόσημα.
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει διασαφηνίσει ότι η Πολιτεία χορηγεί θεραπείες για να γίνουν καλά οι ασθενείς και όχι για να προωθήσει τα ακριβά φάρμακα.
«Υπάρχει κάποιος λόγος να ξοδεύει το κράτος παραπάνω λεφτά, χορηγώντας το πρωτότυπο Πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω τα γενόσημα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί Νο1 στόχο για την κυβέρνηση και η μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων θα συμβάλει, μεταξύ άλλων, σε αυτό. Ο κ. Γεωργιάδης αναμένεται να προωθήσει ρύθμιση, με βάση την οποία οι γιατροί θα συνταγογραφούν επώνυμα γενόσημα (δηλαδή με την εμπορική τους ονομασία), σε ποσοστό πάνω από το 15% των συνολικών φαρμάκων, που θα γράφουν.
Έρχεται ενίσχυση στα γενόσημα
Οι φαρμακευτικές εταιρείες, που παράγουν γενόσημα στη χώρα μας, εδώ και χρόνια λένε ότι δεν αυξάνονται τα μερίδιά τους, όποια μέτρα κι αν λαμβάνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Αναφέρουν, μάλιστα, πολύ συχνά το οξύμωρο φαινόμενο, να είναι εντυπωσιακά μεγαλύτερη η διείσδυση των γενόσημων και δη των ελληνικών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εν αντιθέσει με την Ελλάδα.
Το ποσοστό συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων από πλευράς αξίας, πάντως, είναι μάλλον ασαφές, καθώς κάποιοι το ορίζουν στο 15% και άλλοι στο 30%.
Το σίγουρο είναι ότι η περαιτέρω στήριξη των γενόσημων θα ανακουφίσει οικονομικά και τους πολίτες και τις εταιρείες και το κράτος. Ας μην ξεχνάμε πως η αυξημένη φαρμακευτική δαπάνη συνδέεται άμεσα με τα υπέρογκα ποσά των αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate), που δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, γεγονός που αποτελεί πάγιο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία τους, ενίοτε, δε, και για την επιβίωσή τους.
Έρχεται νέα κόντρα;
Η υποστήριξη της Πολιτείας στα γενόσημα, πάντως, προκαλεί εκνευρισμό και ένα αίσθημα αδικίας στην «απέναντι» πλευρά, στις φαρμακευτικές εταιρείες, που αναπτύσσουν και παράγουν καινοτόμα σκευάσματα.
Πηγές διαρρέουν ότι κυκλοφορεί επιστολή, στην οποία γίνεται σαφής αναφορά σε «εύνοια προς συγκεκριμένες ομάδες εταιρειών ή προϊόντων» εκ μέρους της Πολιτείας. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είμαστε μπροστά σε νέα κόντρα, καθώς οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες θα επωμιστούν επιπλέον clawback, λόγω της απόφασης για μερική απαλλαγή από αυτό των φαρμάκων, που έχουν χαμηλή τιμή στα φαρμακεία (λιανική κάτω από 6 ευρώ).
Στο πλαίσιο της νέας φαρμακευτικής πολιτικής για τη μείωση της δαπάνης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παράλληλα με τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων αναμένεται η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων για ορισμένες από τις πιο δαπανηρές δραστικές ουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο πιο αυστηρός έλεγχος της συνταγογράφησης, που θα κληθεί να κάνει ο ΕΟΠΥΥ.
Φαρμακευτική δαπάνη: Τι ισχύει διεθνώς
Την ίδια ώρα η νεότερη μελέτη της IQVIA για την «Παγκόσμια χρήση των φαρμάκων το 2024 – Προοπτικές έως το 2028», δείχνει ότι μέχρι το 2028 η παγκόσμια φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να φτάσει τα 2,3 τρισ. δολάρια.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η παγκόσμια χρήση φαρμάκων αυξήθηκε κατά 14% τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται περαιτέρω αύξηση 12% έως το 2028. Η παγκόσμια δαπάνη για φάρμακα σε τιμές καταλόγου αυξήθηκε κατά 35% την τελευταία πενταετία και προβλέπεται να αυξηθεί κατά 38% ως το 2028.
Διαβάστε επίσης:
Ράντζα: Θα εξαφανιστούν κάποτε από τα νοσοκομεία;
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί