ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το Mounjaro είναι το νέο φάρμακο, που έχει προκαλέσει «σεισμό», πριν ακόμη έρθει στη χώρα μας.
Το «αντίπαλον δέος» του Ozempic έχει δραστική ουσία την τιρζεπατίδη και συμβάλλει σε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια βάρους, που φτάνει έως και το 26% μετά από 72 εβδομάδες χρήσης. Είναι, δε, το πρώτο και το μόνο σκεύασμα, που χορηγείται για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη μαζί.
Το προϊόν κυκλοφορεί εδώ και μήνες στις ΗΠΑ και κάνει τρελές πωλήσεις, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία του αδυνατίσματος είναι μεταξύ των πλέον επικερδών. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα μας και όχι μόνο το φέρνουν από εκεί, πληρώνοντας 1.000 δολάρια μόλις για χρήση ενός μήνα (τέσσερις εβδομαδιαίες δόσεις).
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ-Lilly, Διονύσης Φιλιώτης, μιλώντας σε κλειστή ενημερωτική εκδήλωση για το Mounjaro, έκανε λόγο για μια ιστορική στιγμή και για ένα σκεύασμα, που έρχεται να ταράξει τα νερά.
Το Mounjaro σε έναν μήνα στα ελληνικά φαρμακεία
Το καινοτόμο φάρμακο φέρνει στη χώρα μας η Φαρμασέρβ-Lilly σε έναν μήνα από τώρα, τέλος Νοεμβρίου εκτός απροόπτου.
Πρόκειται για ένεση, που γίνεται υποδόρροια μία φορά την εβδομάδα, είτε στην περιοχή της κοιλιάς, είτε στο μπράτσο, είτε στον μηρό. Θα χορηγείται με ιατρική συνταγή και η θεραπεία ενός μήνα θα κοστίζει 253,05 ευρώ και δεν θα αποζημιώνεται, τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα. Θα ενταχθεί, δηλαδή, στη λεγόμενη αρνητική λίστα καταρχάς, out of pocket, όπως λέγεται στη γλώσσα της αγοράς φαρμάκου.
Θα έρθει στο σχήμα των 2,5mg και των 5mg συνολικά για 8.000 ασθενείς και σταδιακά τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν οι μεγαλύτερες δόσεις.
«Πλέον δημιουργείται μία μεγάλη τάση για φάρμακα υψηλής ζήτησης, να μην υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να μπουν στο σύστημα αποζημίωσης, αφού ούτως ή άλλως το 60% επιστρέφεται στο κράτος μέσω του clawback.
Σε ορισμένες περιπτώσεις το clawback ξεπερνάει το 80% και σε άλλες φτάνει και το 130%. Αναφερόμαστε πάντα στην αυτόματη υπέρβαση της δαπάνης, που επιστρέφεται στο κράτος, με αποτέλεσμα για πολλά φάρμακα να υπάρχει κίνητρο να κυκλοφορήσουν, χωρίς να ενταχθούν στη λίστα αποζημίωσης», όπως εξήγησε ο κ. Φιλιώτης.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Φαρμασέρβ-Lilly, Σπύρο Φιλιώτη, στη χώρα μας αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας, καθώς τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες έχει πλεονάζον σωματικό βάρος.
Όσο για την υψηλή τιμή, στην οποία θα χορηγείται το φάρμακο, τα στελέχη της εταιρείας αποκάλυψαν ότι ο όρος, για να εξασφαλίσουν χαμηλότερη τιμή πώλησης από εκείνη των ΗΠΑ, ήταν να μην ζητήσει η φαρμακευτική αποζημίωση από το κράτος.
Η καινοτομία στην υπηρεσία της παχυσαρκίας
Το Mounjaro (συνδυασμός από τις λέξεις mountain, που σημαίνει βουνό, και Kilimanjaro, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα) είναι το πρώτο φάρμακο μιας νέας κατηγορίας σκευασμάτων, που «προσδένεται» σε δύο υποδοχείς: στον GLP-1 και στον GIP.
Έχει ήδη χορηγηθεί σε κλινική μελέτη σε 1.010 άτομα στην Ελλάδα. Έχει μελετηθεί ως τώρα στο πλαίσιο εννέα κλινικών μελετών.
Στην παρούσα φάση είναι σε εξέλιξη δύο ακόμη μεγάλες κλινικές μελέτες Φάσης 3, στις οποίες, ειρήσθω εν παρόδω, συμμετέχουν πενήντα έμπειροι Έλληνες ερευνητές. Μία για την επίδραση του φαρμάκου στα μεταβολικά νοσήματα – που είναι και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα – και μία για την επίδρασή του στις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Στη συγκεκριμένη φάση συλλέγονται στοιχεία, καθώς χρειάζονται ακόμη πέντε χρόνια, για να εκτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα. Στις μελέτες αυτές συμμετέχουν κέντρα από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, τη Λάρισα και την Κρήτη.
Σε επόμενο στάδιο πρόκειται να μελετηθεί η επίδραση της τιρζεπατίδης και σε συνοδά – της παχυσαρκίας – νοσήματα, όπως, για παράδειγμα, στα αυτοάνοσα.
Εξάλλου μια πολύ σημαντική παράμετρος, την οποία επεσήμανε η παθολόγος με εξειδίκευση στον διαβήτη, υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Κατερίνα Μπαρμπαγιάννη, είναι ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα των κλινικών ερευνών, το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι δοσοεξαρτώμενο. Όπερ σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να συνεχίσει να παίρνει την θεραπεία του δια βίου, στην ίδια δόση με την οποία κατάφερε να χάσει τα κιλά, γιατί, αν το σταματήσει, τα κιλά επανέρχονται.
«Η παχυσαρκία είναι χρόνιο νόσημα, που επισύρει περισσότερες από 200 επιπλοκές, δηλαδή συννοσηρότητες. Ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) κόβει χρόνια ζωής και όσοι έχουν ΔΜΣ από 40 έως 50, ζουν έως 70 ετών.
Έχει φανεί ότι δυο χρόνια αφότου κάποιος έχασε τα παραπανίσια κιλά του, προσλαμβάνει εκ νέου το χαμένο του βάρους σε ποσοστό άνω του 50%. Πέντε χρόνια μετά ανακτά πάνω από το 80%», εξήγησε η κα Μπαρμπαγιάννη.
Διαβάστε επίσης
Eli Lilly: Πρόβλεψη για ισχυρά κέρδη το 2024 – Ποιο φάρμακο θα εξαντληθεί σύντομα στα φαρμακεία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα