ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τη σημασία, που έχει ο ανταγωνισμός στις αγορές της Υγείας, ανέδειξε στην ομιλία του, στο συνέδριο του Economist, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Όπως ανέφερε: «Από πολύ νεαρός, όταν ασκούσα τα καθήκοντα του Υφυπουργού Ανάπτυξης και σχετιζόμουν τότε με τον τομέα της Υγείας στα φάρμακα και στις προμήθειες, είχα εξάγει ένα κρίσιμο συμπέρασμα. Ότι το κράτος, το δημόσιο, όταν επιβάλλει τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, τότε όλα τα πράγματα δουλεύουν πολύ σωστά και στην αγορά και στην Υγεία και στους τομείς γενικότερα, που αναφέρεται ο ανταγωνισμός. Όπου δεν τηρούνται κανόνες, τότε νοθεύεται και ο ανταγωνισμός. Λοιπόν, είναι ευκαιρία να βάλουμε τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει στις αγορές αυτές, που σχετίζονται με την Υγεία, μέσα από τους προϋπολογισμούς και τις διαδικασίες προμήθειας των νοσοκομείων».
Και πρόσθεσε: «Προχωράμε με έναν νέο τρόπο οργάνωσης των νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς, οι οποίοι θα είναι ορισμένοι και θα είναι αντικείμενο διαχείρισης με τρόπο ορθολογικό και υπεύθυνο, σύμφωνα με τα πρότυπα της διαχείρισης των προϋπολογισμών που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παντού διαγωνισμοί, παντού διαγωνισμοί και ανταγωνισμός».
Το μήνυμα στη φαρμακοβιομηχανία
Ο κ. Χρυσοχοΐδης επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα η διαχείριση των καινοτόμων φαρμάκων, καθώς «αποτελούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της δαπάνης, είναι πολύ μεγάλες οι ετήσιες αυξήσεις, λόγω ακριβώς της εισόδου στη χώρα αυτών των νέων κρίσιμων θεραπειών που έρχονται. Αυτό χρειάζεται από την πλευρά μας μια διαχείριση. Ήδη η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και έχει νομοθετήσει για το clawback 50 εκατ. για πέρυσι, 150 εκατ. για φέτος και 300 εκατ. για του χρόνου για τη μείωση του clawback, με αναφορά πάντα το RFF».
Αναφερόμενος, δε, στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, είπε: «Για τα φάρμακα, που παράγονται στη χώρα, θέλουμε να κάνουμε ένα expansion. Να μεγαλώσουμε όσο μπορούμε την εθνική φαρμακευτική βιομηχανία. Είναι τύχη πραγματικά η παρουσία της στην Ελλάδα».
Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε για άλλη μια φορά τη σημασία της εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, προανήγγειλε το – εδώ και πολλά έτη αναμενόμενο – εθνικό μητρώο καταγραφής για τον καρκίνο και αποκάλυψε ότι επίκειται η δημιουργία Κέντρων Χρονίων Παθήσεων στα νοσοκομεία, κάτι που αποτελεί για εκείνον προσωπικό στοίχημα.
Η σπόντα για τον ΕΟΦ
Στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στον ΕΟΦ, υπογραμμίζοντας ότι «χρειάζεται μια συγκλονιστική, θα έλεγα, ανανέωση και ενίσχυση του προσωπικού του».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΦ είναι ακέφαλος, μετά την παύση από τα καθήκοντά του, του τέως προέδρου Δημήτρη Φιλίππου στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε έληξε η θητεία του και δεν ανανεώθηκε.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή του νέου προέδρου αυτού του νευραλγικού – όπως θα έπρεπε να είναι εξ’ ορισμού – Οργανισμού, δεν είναι απλή υπόθεση και ότι ο Υπουργός δεν έχει ακόμη καταλήξει στην επιλογή του νέου ατόμου, που θα πρέπει ιδανικά και να γνωρίζει καλά από φάρμακα και να είναι ένα «στιβαρό» πρόσωπο, που θα αναμορφώσει τον ΕΟΦ.
Επιπλέον πρόσθεσε: «Οργανώνουμε αυτή τη στιγμή ομάδες, προκειμένου να καταλήξουμε στο να αποφασίσουμε μια εθνική φαρμακευτική πολιτική, η οποία θα σηματοδοτήσει και την άμεση πρόσβαση σε όλες τις θεραπείες και με τη δημιουργία μηχανισμού HTA, δηλαδή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του κόστους. Αυτά όλα θα ενταχθούν στον ΕΟΦ και μια επιτροπή διαπραγμάτευσης εντός του πλαισίου του ΕΟΠΥΥ».
Θ. Τρύφων: Τι χρήζει αντιμετώπισης
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων ανέφερε ότι είναι πολλά τα θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία.
«Είναι πολλά τα θέματα, όπως κανονισμοί και γραφειοκρατία, επιπλέον κόστη σε θέματα κανονιστικών διαδικασιών και περιβάλλοντος, ολοένα αυξανόμενα κόστη και ολοένα χαμηλότερες τιμές. Φάρμακα πωλούνται σε τιμές κάτω από 1 ή 2 ευρώ και αυτό είναι ένα σκηνικό μη βιώσιμο, που απειλεί την πρόσβαση των ασθενών».
Ο κ. Τρύφων επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της ύπαρξης εγχώριας φαρμακευτικής παραγωγής, «ενός κλάδου που επενδύει, δραστηριοποιείται με εξωστρέφεια και παράγει διεθνώς εμπορεύσιμα προϊόντα, που προσθέτουν αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην υπερβολική – όπως τη χαρακτήρισε – φορολόγηση του κλάδου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε: «Η μείωση της υπερβολικής φορολόγησης θα ξεκλειδώσει ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις από τη φαρμακοβιομηχανία, αυξάνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά της. Η τεράστια αυτή επιβάρυνση, όχι μόνο διαμορφώνει συνθήκες οριακής βιωσιμότητας για εκατοντάδες φάρμακα, αλλά ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την ανάπτυξη».
«η τεράστια αυτή επιβάρυνση, όχι μόνο διαμορφώνει συνθήκες οριακής βιωσιμότητας για εκατοντάδες φάρμακα, αλλά ταυτόχρονα στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την Ανάπτυξη».
Διαβάστε επίσης
Το μήνυμα του Μ. Χρυσοχοΐδη στα νοσοκομεία, οι αλλαγές στα πρόσωπα, τα νέα κριτήρια
Merck: Mega deal $5,5 δισ. για την ανάπτυξη τριών πολλά υποσχόμενων φαρμάκων για τον καρκίνο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία