Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών, καθώς καλούνται να επιστρέψουν στο κράτος μέσω του clawback 83% των εσόδων τους για το α’ εξάμηνο του 2023, λόγω της εκτόξευσης της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία.

Η πρόεδρος του PIF, Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, με δηλώσεις της στο Mononews και στο Healthstories, κάνει λόγο για αδιέξοδο και ζητά άμεση διόρθωση. Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του PIF θα συναντηθούν με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, για να συζητήσουν το θέμα.

Στο 83% το clawback για το α’ εξάμηνο του 2023

Η… λυπητερή έφτασε με τη μορφή αναλυτικού σημειώματος και τώρα οι φαρμακευτικές «τρέχουν και δεν φτάνουν». Δυο μέρες τώρα η μία σύσκεψη διαδέχεται την άλλη και τόσο ο ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) όσο και το PIF (Pharma Innovation Forum) ανασυγκροτούνται, προκειμένου να περάσουν… στην επίθεση.

Το μήνυμά τους προς τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη είναι σαφές. Αυτό δεν θα περάσει, καθώς επισύρει καταστροφικές συνέπειες ακόμη και για την ίδια τη βιωσιμότητα ορισμένων εταιρειών.

Πηγές του Healthstories και του Mononews από την αγορά φαρμάκου κάνουν λόγο για καταστροφή.

«Το 83% είναι καταστροφικό για τις εταιρείες, που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους νοσοκομειακά φάρμακα, αλλά και για όσες εταιρείες έχουν καινοτόμα σκευάσματα. Επιπλέον για κάποιες εταιρείες το clawback 83% απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητά τους», όπως ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι έχουν ζητήσει ραντεβού με τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος θα δει σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, εκπροσώπους του PIF.

Στελέχη του Υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα τους ακούσει, όπως κάνει πάντα. Ωστόσο οι πληροφορίες ότι το clawback για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα είναι μικρότερο και ότι θα υπάρξουν διορθώσεις, δεν στοιχειοθετούνται για την ώρα και οι φαρμακευτικές κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα».

Επιπλέον υπάρχει μία, ακόμη, σημαντική παράμετρος, η οποία έχει να κάνει με την εικόνα των εταιρειών και κατ’ επέκταση της χώρας μας προς τα έξω. Καμία «μαμά εταιρεία» στο εξωτερικό δεν «πετάει τη σκούφια της» για το δυσθεώρητο ποσό, που καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό κράτος, ποσό που αμαυρώνει την καλή μαρτυρία όσων επί πολλά χρόνια δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Λ. Μπαρμπετάκη: «Θέλουμε άμεση διόρθωση»

Η πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, μιλώντας στο Healthstories και στο Mononews, είναι σαφής και κατηγορηματική.

«Είναι σοκαριστικά τα νούμερα. Δεν έχουμε θορυβηθεί απλά, είμαστε σε αδιέξοδο. Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση του Υπουργού, για να διορθωθεί το ποσοστό. Είναι μη βιώσιμο.

Δεν πιστεύω ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας Υπουργός, που δεν καταλαβαίνει. Απλά τώρα δεν αρκεί ο διάλογος, θέλουμε παρέμβαση, θέλουμε να διορθωθεί το clawback για το 2023. Μεσοσταθμικά δεν μπορούμε να μιλάμε με αυτά τα νούμερα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη φαρμακευτικών εταιριών με νοσοκομειακά φάρμακα ανέφεραν – σύμφωνα με πληροφορίες – ότι εντόπισαν κάποια λάθη στα σημειώματα που παρέλαβαν. Τονίζουν, δε, ότι τώρα πιο πολύ από ποτέ χρειάζεται μια «πυροσβεστική» κίνηση, ίσως με την εκπλήρωση του πάγιου αιτήματος για μια δημοσιονομική ένεση 80 – 100 εκατ. ευρώ…

Υπενθυμίζεται ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει νομοθετική παρέμβαση για το θέμα, αναγνωρίζοντας ότι οι τεράστιες επιστροφές είναι εν πολλοίς ένα άδικο μέτρο. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν η παρέμβαση αυτή θα έχει αναδρομική ισχύ και αν θα κατευνάσει τις δικαιολογημένες αγωνίες των εργαζόμενων στις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μεγάλη η επιβάρυνση για τις φαρμακευτικές

Η περασμένη χρονιά θεωρείται μια από τις πιο δύσκολες για το φάρμακο. Και τα μέτρα, που έχουν ληφθεί, για τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης και το «φρένο» στη φαρμακευτική δαπάνη, για την ώρα δεν έχουν αποδώσει.

Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη (εξωνοσοκομειακή και νοσοκομειακή) για το 2022 διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 5,6 δισ. ευρώ το 2021. Για το 2023 εκτιμάται ότι ανήλθε στα 7,1 δισ. ευρώ.

Οι εταιρείες, πέρα από τη συγκεκριμένη επιβάρυνση με clawback, επιβαρύνθηκαν και με επιπλέον εκπτώσεις της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, άρα η συνολική τους συνεισφορά διαμορφώνεται στα περίπου 330 εκατ. ευρώ.

Το ποσοστό του clawback για το α’ εξάμηνο του 2023 αφορά σε όσα φάρμακα δεν είναι σε κλειστές συμφωνίες (έχουν τεθεί, δηλαδή, σε συμφωνία τιμής κατόπιν διαπραγμάτευσης).

Το 2022 το clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο διαμορφώθηκε στο 69%, ποσοστό εξίσου δυσβάσταχτο.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε το PIF για το θέμα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), που κοινοποιήθηκαν στις εταιρείες μας και αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2023, οι υποχρεωτικές επιστροφές λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, είναι 83%, ξεπερνώντας και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις».

Διαβάστε επίσης

Εξώδικο του ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ για την είσπραξη του clawback