ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μετά από αρκετές αναβολές ξεκινά μέσα στον Απρίλιο η αποστολή των πρώτων sms για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση υπεγράφη στα μέσα Μαρτίου και περιγράφει αναλυτικά ποιες είναι οι γυναίκες, οι οποίες μπορούν να ωφεληθούν από τη διαδικασία, καθώς και ποια είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν.
Τα μηνύματα θα σταλούν τμηματικά. Πρώτες θα πάρουν παραπεμπτικό για τεστ ΠΑΠ οι γυναίκες ηλικίας από 21έως 29 ετών και στη συνέχεια οι ωφελούμενες ηλικίας από 30 έως 65 ετών για HPV DNA τεστ.
Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αφορά σε περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών. Παρέχει δωρεάν εξετάσεις τεστ ΠΑΠ, HPV DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία, με την ασφαλή και εξειδικευμένη εξέταση από ειδικούς γιατρούς.
Όπως έχει εξηγήσει η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η δωρεάν βιοψία αφορά και στη διενέργεια και στη λήψη του δείγματος.
«Δεν υπάρχει κανένα κόστος για τις γυναίκες, δεν θέλουμε καμία γυναίκα να σκεφτεί το κόστος, που μπορεί να συνεπάγεται ο εντοπισμός ευρήματος στην πρώτη εξέταση, γιατί αυτό είναι ένα από τα βασικά εμπόδια, που αποτρέπουν τις γυναίκες να κάνουν ακόμη και τη βασική εξέταση.
Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας διατίθεται δωρεάν προς όλες τις γυναίκες. Υλοποιείται με βάση τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και καλύπτει όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες».
Η απάντηση στα δημοσιεύματα για τον καρκίνο τραχήλου
Με αφορμή τις συνεχείς αναβολές των συγκεκριμένων δωρεάν εξετάσεων – λόγω και των εκκρεμών ως τότε συμφωνιών με γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα – δημοσιεύματα έκαναν λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό.
Η κα Αγαπηδάκη έδωσε διευκρινίσεις για το θέμα. Σχετική ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
Ο σχεδιασμός του προγράμματος πρόληψης κατά του καρκίνου της μήτρας έγινε με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, η οποία έχει συσταθεί με τον νόμο 4675/2020 και καθορίζει το επιστημονικό πρωτόκολλο κάθε προληπτικού προγράμματος, βασιζόμενη σε διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες, με στόχο την υψηλότερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας για τους πολίτες.
Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «άλλαξαν τα κριτήρια», καθιστώντας τον διαγωνισμό «φωτογραφικό», με απαιτήσεις που δήθεν ευνοούν συγκεκριμένη εταιρεία. Παράλληλα η προδιαγραφή, που προβλέπει υποχρεωτική έγκριση από FDA ή WHO καταγγέλλεται ως αχρείαστη.
Είναι αδιανόητο να στοχοποιείται ένα πρόγραμμα ως δήθεν φωτογραφικό και, μάλιστα, να αναφέρεται ότι υπάρχει φωτογραφικός διαγωνισμός, τη στιγμή που μιλάμε για την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές συμμετοχής των παρόχων υγείας (ιατρών, κέντρων και εργαστηρίων) στο πρόγραμμα και όχι για διαγωνισμό.
Με άλλα λόγια δεν αποκλείεται κανένας, ο οποίος διαθέτει τις υψηλής ποιότητας προδιαγραφές, που έχουν τεθεί με γνώμονα την ποιότητα της Δημόσιας Υγείας και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Αν κάθε πρόγραμμα, που γίνεται με στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, θεωρείται ότι εξυπηρετεί συμφέροντα, δε θα έπρεπε να βάζουμε κανένα ποιοτικό κριτήριο ποτέ, διότι πάντα κάποιος θα αποκλειόταν.
Με βάση τις προδιαγραφές της ΕΕΔΥ, το Υπουργείο έθεσε προδιαγραφές με υψηλά πρότυπα, ώστε να διασφαλίζεται:
α) υψηλή ευαισθησία: να ανιχνεύει, δηλαδή, η ανάλυση ακόμα και την ελάχιστη παρουσία του ιού HPV και κάθε τύπου του ιού HPV και
β) υψηλή ειδικότητα: να ανιχνεύει τον συγκεκριμένο ιό και όχι κάποιον άλλο, και να διαχωρίζει τους συγκεκριμένους τύπου ιού, που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Διαβάστε επίσης
ΠΕΦ: Στην Τρίπολη «χτυπά η καρδιά» των επενδύσεων – 1.000 νέες θέσεις εργασίας – Η καινοτομία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα
- Σίμος Παληός: «Ο Έλληνας πρέπει να πίνει καφέ όρθιος»