ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πώς μια εταιρεία μπορεί να επιδράσει στο ΑΕΠ μιας πόλης, αλλά και της χώρας συνολικά.
Πληροφορίες από την Pfizer Hellas μας μετέφεραν ότι επίκειται νέα, επικαιροποιημένη έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η οποία αναφέρει ότι η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης εκτιμάται στο 1,2 δισ. ευρώ (0,6%).
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το ΙΟΒΕ είναι σε διαδικασία ανάλυσης του παραδείγματος του φαρμακευτικού κολοσσού, υπολογίζοντας την επίδραση μιας τέτοιας επένδυσης στην οικονομία και στην απασχόληση της χώρας. Τα πρώτα ποσοτικά αποτελέσματα δείχνουν σε επίπεδο δεκαετίας συμβολή κατά 2,1 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας ή 1,2 δισ. στο ΑΕΠ της Θεσσαλονίκης, ποσό που αντιστοιχεί στο 0,6% του ΑΕΠ της πόλης.
Αναφορικά με την απασχόληση, η δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας υπολογίζεται ότι θα υποστηρίζει συνολικά περισσότερες από 3.500 θέσεις εργασίας, από 2.600 που υπολογιζόταν αρχικά.
Pfizer: Το οικονομικό αποτύπωμα στη Θεσσαλονίκη
Η παγκόσμια επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε το 2020 εν μέσω πανδημίας. Κάθε χρόνο, μάλιστα, προστίθεται μια νέα μονάδα σε αυτό το Παγκόσμιο Κέντρο της εταιρίας, τοποθετώντας ακόμη πιο εμφατικά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
Ειδικότερα 2020 δημιουργήθηκε και λειτούργησε το παγκόσμιο Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας. Μια εμβληματική επένδυση, που σήμερα απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζόμενους, οι οποίοι δουλεύουν 200 παγκόσμια projects για τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας (όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη), για την υγεία και για τους ασθενείς σε όλο τον κόσμο.
Την επόμενη χρονιά, το 2021, λειτούργησε το Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών, 1 από τα 6 στον κόσμο. Παρέχει εσωτερικές υπηρεσίες για την Pfizer σε 70 χώρες, με 390 εργαζόμενους, ενώ έχουν γίνει και 16 προσλήψεις προσφύγων.
Το 2022 δημιουργήθηκε το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης και Ασφάλειας (Safety Surveillance & Risk Management), 1 από τα 4 στην Ευρώπη. Απασχολεί ιατρικό προσωπικό (αυτή τη στιγμή 15 γιατρούς) και έχει ως αντικείμενο κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, την παρακολούθηση της ασφάλειας των φαρμάκων της φαρμακευτικής εταιρείας σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Την φετινή χρονιά, το 2023, δημιουργήθηκε ένα κέντρο για Κλινικές Μελέτες. Αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου δικτύου, με χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και ο Καναδάς, απασχολώντας περισσότερους από 100 επιστήμονες υγείας.
Νέες θέσεις εργασίας
Πρόσφατα το Παγκόσμιο Κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε συνολικά το ορόσημο των 1000 εργαζομένων, παρότι, όπως έχει αναφερθεί, ο αρχικός σχεδιασμός της επένδυσης δεν ξεπερνούσε τους 200. Το γεγονός αυτό οφείλεται, σύμφωνα με στελέχη της Pfizer Hellas, στη μεγάλη ικανοποίηση της πολυεθνικής εταιρείας για την πορεία των επενδύσεων στην Ελλάδα, κυρίως από το υψηλό επίπεδο των ταλέντων και των επιστημόνων στη χώρα μας.
Ήδη οι εργαζόμενοι στη συμπρωτεύουσα έχουν φθάσει πλέον τους 1.000, με περίπου το 15% αυτών να είναι Έλληνες, οι οποίοι επέστρεψαν από το εξωτερικό και το 63% να διαθέτει τουλάχιστον έναν τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών.
Διαβάστε επίσης
Συνεργασία της Pfizer Hellas με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»
ECM Partners: Ολοκλήρωσε την εξαγορά 68% του μετοχικού κεφαλαίου της Ιδιωτικής Πολυκλινικής ΥΓΕΙΑ
Τηλέμαχος Λαβίδας: Το παρασκήνιο του μεγάλου deal της Lavipharm στα φάρμακα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί