ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Άλλη μια διάκριση για την Ιουλία Τσέτη, αυτή τη φορά με παγκόσμιο χαρακτήρα. Η πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), φαρμακοποιός MSc, επίτιμη Δρ. Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημίου Πατρών, απέσπασε τον τιμητικό τίτλο Γυναίκα της Χρονιάς 2024, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης CPHI στο Μιλάνο, που την αναδεικνύει ως την πιο επιδραστική γυναίκα στον χώρο του φαρμάκου παγκοσμίως.
Η κα Τσέτη έλαβε για πρώτη φορά στην πολυετή καριέρα της παγκόσμια διάκριση, γεγονός που δικαιώνει τις επαγγελματικές της προσπάθειες για την ανάδειξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας εκτός συνόρων.
Άλλωστε τα περίπτερα, που στήνουν σε διεθνείς εκθέσεις οι συνεργάτες του ΟΦΕΤ (που περιλαμβάνει τις φαρμακοβιομηχανίες Uni-pharma και InterMed και την εμπορική Pharmabelle στην Κύπρο), σχολιάζονται από την αγορά και από τους γιατρούς ως τα πιο εντυπωσιακά, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών κάθε φορά.
Ι. Τσέτη: Η πιο επιδραστική γυναίκα στον χώρο του φαρμάκου
Η έκθεση CPHI αποτελεί σημείο αναφοράς για την παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, ενώνοντας τους ανθρώπους της υγείας εδώ και 35 χρόνια. Το συγκεκριμένο βραβείο, δε, θεσπίστηκε φέτος για πρώτη φορά και αφορά στη γυναίκα που ξεχώρισε στον κλάδο του φαρμάκου σε παγκόσμια κλίμακα.
Η φετινή χρονιά επεφύλασσε πολλές νέες εμπειρίες για την Δρ. Ιουλία Τσέτη – και ακόμη δεν έχει τελειώσει…
Η υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΣΕΒ τάραξε τα νερά, καθώς 117 χρόνια από την ίδρυση του φορέα, δημιουργήθηκε μία παρακαταθήκη για κάθε επιχειρηματία, που θα θελήσει να διεκδικήσει συμμετοχή στο εκλέγειν και στο εκλέγεσθαι.
Δίνει χώρο στη νέα γενιά
Η πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι σημασία έχει ο αγώνας και η προσπάθεια, επιθυμώντας μέσα από το παράδειγμά της να δώσει κίνητρα στη νέα γενιά, που μπαίνει στον απαιτητικό κλάδο του φαρμάκου. Άλλωστε το Ίδρυμα ΑΜΚΕ στο όνομα του αείμνηστου πατέρα της Κλέωνα Τσέτη προσφέρει γενναίες υποτροφίες σε νέους επιστήμονες.
Η ίδια η κα Τσέτη πάντα συγκινείται, όταν μιλά για τα όσα μπορούν να καταφέρουν οι νεότερες γενιές.
Όταν πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για το τιμόνι του ΣΕΒ, είχε πει μεταξύ άλλων: «Η υποψηφιότητά μου θέλω να είναι μια ελπίδα για όλους τους νέους, για να μεγαλουργήσουν, χωρίς διακρίσεις ανά φύλο, χρώμα ή θρησκεία. Είναι αφιερωμένη σε αυτούς, που θα πάρουν τη σκυτάλη. Έχω υποχρέωση στις γενιές που έμειναν και θέλουν να δουλέψουν εδώ, να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, οφείλω να είμαι παρούσα».
Πολλάκις, δε, έχει αναφερθεί στην ανάγκη διασύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας με τη βιομηχανία και ειδικότερα με τον κλάδο του φαρμάκου, καθώς και στην ανάγκη η βιομηχανία να χρηματοδοτεί ερευνητικά προγράμματα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ασθενείς μέσα από νέες καινοτόμες θεραπείες.
Ο ΟΦΕΤ έχει δημιουργήσει ένα ευρύ επιστημονικό δίκτυο, που το αποτελούν πάνω από 30 ερευνητικές ομάδες από τον ακαδημαϊκό χώρο. Το εν λόγω δίκτυο αξιοποιείται για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και τεχνολογιών, κάποια από τα οποία, μάλιστα, κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Γυναίκα της χρονιάς για το 2024
Πίσω στη νέα παγκόσμια τιμητική διάκριση για την αφοσίωση και για τη δέσμευσή της σε θέματα καινοτομίας, βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής υπευθυνότητας, η κα Τσέτη τιμήθηκε για τα επιστημονικά και για τα επιχειρηματικά επιτεύγματά της ως «αληθινή οραματίστρια και πρωτοπόρος του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας, έχοντας αφήσει σημαντικό αποτύπωμα στην παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία».
Παραλαμβάνοντας το βραβείο η κα Τσέτη ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είμαι συγκινημένη για τη διάκριση αυτή, η οποία με ενδυναμώνει και με καθιστά ακόμη πιο υπεύθυνη, όσον αφορά στα ζητήματα της φαρμακοβιομηχανίας, της έρευνας και της καινοτομίας.
Το γνωστικό μου πεδίο και οι σπουδές μου στη Φαρμακευτική και στις Βιοεπιστήμες, με οδήγησαν στην έρευνα, την οποία υπηρετώ με αφοσίωση και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου, καθώς επιδιώκω να βρίσκομαι όσο περισσότερο μπορώ στο Εργαστήριο.
Χρειαζόμαστε περισσότερους νέους ανθρώπους και γυναίκες στο πεδίο των Βιοεπιστημών, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν – μέσα από το μονοπάτι της έρευνας – καινοτόμες και αποτελεσματικές θεραπείες, καθώς γνωρίζουμε ότι θα συνεχίσουν να υπάρχουν υγειονομικές και κλιματικές προκλήσεις.
Και μιλώντας για καινοτομία, να επισημάνω ότι αποτελεί το πεδίο, το οποίο θα μας ταξιδέψει μακριά και θα σφραγίσει το συγκριτικό πλεονέκτημα της οικονομίας, του επιχειρείν και της έρευνας σε κάθε χώρα».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Volkswagen: Στα άδυτα της συμμαχίας με τη Silicon Valley για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας
- Ελληνικό: Κέρδη 0,98 ανά μετοχή για τους μετόχους της Lamda από τα τελευταία deals για οικόπεδα
- Γιώργος Στάσσης: Διπλάσιες επενδύσεις, ισχυρά κέρδη, νέα σχέδια ανάπτυξης
- Η κυβέρνηση βρίσκει τον βηματισμό της και η αντιπολίτευση τον ψάχνει