Για εκτόξευση στις ατομικές θεραπείες από το ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) και αύξηση της δαπάνης μίλησε σε ημερίδα για το Ινστιτούτο η διευθύνουσα σύμβουλος Ελευθερία Τοκατλίδη.

ΙΦΕΤ«Οι πωλήσεις έχουν εκτοξευθεί, γιατί υπάρχουν νέα καινοτόμα φάρμακα και είναι πολλή η ζήτηση. Μέσα στο 2024 ήρθαν 82 νέες θεραπείες, με κόστος 7,7 εκατ.

1

Το 2023 η ζήτηση αυξήθηκε κατά περίπου 50% έναντι του 2022. Το ΙΦΕΤ δεν αυτενεργεί, εκτελεί εντολές. Όλη αυτή η συζήτηση για την αύξηση της δαπάνης έχει πολλά στοιχεία αντίφασης. Δεν είναι δυνατόν ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και να μην υπάρχει πρόσθετη επιβάρυνση», ανέφερε.

Οι προτάσεις Άδωνι για τη μείωση της δαπάνης

Οι υπέρογκες δαπάνες του ΙΦΕΤ απασχολούν εδώ και καιρό την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ζήτημα, αν και, όπως επεσήμανε, παρατηρείται μείωση της μέσης δαπάνης ανά ΑΜΚΑ.

«Από την μία πλευρά, αν κρίνουμε τις δαπάνες του ΙΦΕΤ ανά ΑΜΚΑ, καταγράφεται μείωση 20%. Από την άλλη η δαπάνη είναι αυξημένη, διότι έχουμε τους διπλάσιους ΑΜΚΑ που εξυπηρετούνται μέσω ΙΦΕΤ».

ΙΦΕΤΑπευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΕΟΦ, Ευάγγελο Μανωλόπουλο, είπε: «Προτιμούμε τις έκτακτε εισαγωγές μέσω ΕΟΦ από τις εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ. Κύριε Μανωλόπουλε να μη νιώθετε ανασφάλεια, να το κάνετε, μην το ψειρίζετε».

Να σημειωθεί ότι, όταν ένα φάρμακο εισάγεται μέσω του ΕΟΦ, το clawback και το rebate τα επιβαρύνονται μόνο οι εταιρείες που το φέρνουν και όχι όλες, όπως συμβαίνει, όταν η Πολιτεία «παραγγέλνει» ένα φάρμακο στο ΙΦΕΤ.

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για ένα τριετές μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας και φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να υπάρξει ένα σταθερό περιβάλλον για τις εταιρίες.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κανάλι καινοτομίας ως το 2025, με χωριστό προϋπολογισμό, αυτόνομη χρηματοδότηση και μικρό clawback, ώστε να εισαγάγονται στην Ελλάδα καινοτόμα φάρμακα για σπάνια νοσήματα και για νοσήματα απειλητικά για τη ζωή, που δεν είναι άμεσα διαθέσιμα μέσω του συστήματος αποζημίωσης του ΕΟΠΠΥ.

Σπάνια νοσήματα

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε ότι «η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο είναι καλή, αλλά ανορθόδοξη, διότι σημαντικό κομμάτι φαρμάκων έρχεται στη χώρα μέσω ΙΦΕΤ και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε. Αυτός ο τρόπος δεν είναι βιώσιμος».

Ο κ. Παπαδημητρίου επανέλαβε την πρόταση του ΣΦΕΕ για συστηματική καταγραφή της κλινικής αποτελεσματικότητας των φαρμάκων, τα οποία εισάγονται, ώστε να αποφασίζεται στη συνέχεια εάν θα αποζημιώνονται πλήρως ή όχι. Παράλληλα αναφέρθηκε σε έξι άξονες του σχεδίου για τα σπάνια νοσήματα.

ΙΦΕΤΟι εισαγωγές φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ για σπάνια (ορφανά) νοσήματα για το 2023 ανήλθαν σε 92.8 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 35% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων. Για το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι πωλήσεις ορφανών φαρμάκων ανήλθαν σε περίπου 48 εκατ., αποτελώντας το 34% των συνολικών πωλήσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.

Από αυτά, φάρμακα αξίας €28 εκατ. έχουν λάβει έγκριση από τον FDA, ενώ φάρμακα αξίας 44.5 εκατ. έχουν έγκριση από τον ΕΜΑ.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, ο FDA λέει απλά έναν ένα φάρμακο βλάπτει ή όχι, ενώ ο ΕΜΑ αποζημιώνει, πληρώνει, άρα το σκέφτεται τρεις φορές αν θα δώσει την έγκρισή του σε κάποιο νέο σκεύασμα.