Η τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, περιλαμβάνει διάταξη για το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές που καταβάλλει η φαρμακοβιομηχανία για το υπερβάλλον ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης) για τα νοσοκομειακά φάρμακα και κάνει ειδική αναφορά στα εμβόλια της γρίπης.

Δύο Έλληνες επιχειρηματίες, που μεγαλουργούν στους τομείς αυτούς, είναι ίσως και οι μόνοι, που βγαίνουν ωφελημένοι από αυτή την εξέλιξη.

1

Αρκετοί πίστευαν ότι ο Υπουργός Υγείας δεν θα πραγματοποιούσε τις απειλές του προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο φάνηκε ότι εκείνος δεν διστάζει «να βάλει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο».

Η νέα τροπολογία επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, με κυριότερη αυτή της κατάργησης της συνταγής κατανομής του clawback – υπενθυμίζεται ότι το clawback ξεκίνησε ως ένα προσωρινό μέτρο, αλλά δεν έχει καταργηθεί ακόμη και προκαλεί ανοιχτή πληγή για τις φαρμακοβιομηχανίες.

Οι βασικές αλλαγές

Οι πιο βασικές αλλαγές, που φέρνει η τροπολογία που κατατέθηκε, είναι η κατάργηση του «80-20%» για το εξωνοσοκομειακό φάρμακο και του «90-10%» για το νοσοκομειακό φάρμακο, δηλαδή του μεριδίου ανάπτυξης στον υπολογισμό του clawback, που εξισορροπείται με αύξηση στο rebate (υποχρεωτική έκπτωση).

Επιπλέον δημιουργούνται δύο ξεχωριστοί προϋπολογισμοί από τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ένας για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους της κατηγορίας 1Α και 1Β και ένας για όλα τα υπόλοιπα.

Νούμερο ένα στόχος είναι να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη, να εξοικονομηθούν πόροι για τη φαρμακευτική περίθαλψη και να μειωθεί σταδιακά το clawback, όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υγείας.

Ποιους ωφελεί η νέα τροπολογία

Ειδικότερα στη νέα τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στο λεγόμενο «πολυώνυμο Μπερσίμη», στον μαθηματικό τύπο υπολογισμού του rebate, με την εισαγωγή 5% rebate για τα φάρμακα υψηλού κόστους και 3% για τις ομάδες φαρμάκων υψηλής δαπάνης. Αναμένεται να αφορά σε κατηγορίες με κατανάλωση πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα θα μπαίνει κλιμακωτό πλαφόν στο clawback. Πιο συγκεκριμένα, για όσα νοσοκομειακά φάρμακα κοστίζουν έως 5 ευρώ θα είναι μηδενικό, από 5-15 ευρώ θα είναι 20% και από 15-30 ευρώ θα είναι πλαφόν το 40%.

Ο Δημήτρης Δέμος της DEMO ΑΒΕΕ είναι ένας από τους επιχειρηματίες, που δικαιώνεται μετά από χρόνια χάρη στις νέες ρυθμίσεις. Η εταιρεία της οικογένειας παράγει από τα περισσότερα νοσοκομειακά σκευάσματα στην Ευρώπη και αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή σε νοσοκομειακά φάρμακα «ρουτίνας» για το ΕΣΥ.

Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO
Δημήτρης Δέμος, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας DEMO

Μέχρι τώρα, λόγω των στρεβλώσεων που υπάρχουν στο νοσοκομειακό φάρμακο, η εταιρεία επιβαρυνόταν με ιδιαίτερα υψηλές φορολογήσεις, κυρίως έμμεσες.

Ωστόσο στο εξής, για πάρα πολλά από τα σκευάσματά της δεν θα πληρώνει clawback, διότι είναι φθηνά.

Υπενθυμίζεται ότι η DEMO ΑΒΕΕ προχωρά σε επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης του μισού δισ. ευρώ για φάρμακα και για εμβόλια.

Τι ισχύει για τα εμβόλια

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η τροπολογία κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στα εμβόλια της γρίπης, τα 2/3 της αγοράς της οποίας έχει έτερος Έλληνας φαρμακοβιομήχανος.

Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά για τα εμβόλια, πέρα από εκείνα για την COVID-19. Και εξηγούμε. Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν το έκαναν όσοι πολίτες υπολογιζόταν πως θα το κάνουν, το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα επίσης. Το, δε, εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου γίνεται άπαξ, δηλαδή μία φορά, όπως και εκείνο για τον έρπητα, οπότε εκ των πραγμάτων ο αριθμός όσων το έκαναν δεν αυξήθηκε. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι πολλά από τα εμβόλια… ξέμειναν.

Το 2021 η ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε κάνει και το 2020, ζήτησε από τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν εμβόλια, να εισαγάγουν περί τα 4,1 εκατομμύρια τεμάχια. Ωστόσο περίπου 1 εκατομμύριο αντιγριπικά εμβόλια περίσσεψαν. Τα εμβόλια έχουν ημερομηνία λήξης έναν χρόνο. Οπότε δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν την επόμενη χρονιά.

Ακόμη και να μπορούσαν, όμως, δεν θα ήταν αποτελεσματικά, μιας και κάθε χρόνο παρασκευάζονται εμβόλια με τα νέα στελέχη του ιού της γρίπης. Άρα αχρηστεύονται. Όμως οι εταιρείες, οι οποίες τα προμηθεύουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα είχαν πληρώσει ή θα τα πλήρωναν σε διάστημα 2-3 μηνών – μιλάμε για απώλειες της τάξης περίπου των 8,5 ευρώ.

Στη νέα τροπολογία σημειώνεται πως, ειδικά για αυτά τα αδιάθετα σκευάσματα, οι εταιρείες δεν θα ζημιωθούν, αλλά θα αφαιρέσουν την ζημιά αυτή από το clawback που ήταν να πληρώσουν.

Διαβάστε επίσης:

Ταμείο Ανάκαμψης: Κατατέθηκαν φαρμακευτικές επενδύσεις 605 εκατ. ευρώ