Έγκριση από τον FDA για το nivolumab σε ασθενείς που έχουν λάβει προηγουμένη θεραπεία για τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, τον πιο συχνό τύπο καρκίνου της ουροδόχου κύστης, λαμβάνει η Bristol-Myers Squibb.
Η εταιρία ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση nivolumab για ενδοφλέβια χρήση για τη θεραπεία ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα (mUC), οι οποίοι εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια πλατινούχου χημειοθεραπευτικού σχήματος ή μετά από αυτό, ή εξέλιξη της νόσου εντός 12 μηνών μετά από νεοεπικουρική ή επικουρική θεραπεία με πλατινούχο χημειοθεραπευτικό σχήμα.
Η ένδειξη αυτή εγκρίθηκε με ταχεία διαδικασία αδειοδότησης, η οποία βασίστηκε στο ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης του όγκου και στη διάρκεια της ανταπόκρισης. Η έγκριση για αυτή την ένδειξη θα παραμείνει σε ισχύ υπό την προϋπόθεση ότι το κλινικό όφελος θα επαληθευτεί και θα επιβεβαιωθεί σε μελέτες.
Στις Η.Π.Α. η συνιστώμενη δόση για το mUC είναι 240 mg χορηγούμενη με τη μορφή ενδοφλέβιας έγχυσης σε διάστημα 60 λεπτών κάθε δύο εβδομάδες έως ότου παρουσιαστεί εξέλιξη της νόσου ή μη αποδεκτή τοξικότητα. Στη μελέτη CheckMate -275, ποσοστό 19,6% (95% CI: 15,1-24,9, 53/270) των ασθενών ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με nivolumab. Το ποσοστό των ασθενών με πλήρη ανταπόκριση ήταν 2,6% (7/270) και το ποσοστό των ασθενών με μερική ανταπόκριση ήταν 17% (46/270). Στους ασθενείς με ανταπόκριση, η διάμεση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 10,3 μήνες (εύρος: 1,9+-12,0+ μήνες). Ο διάμεσος χρόνος έως την ανταπόκριση ήταν 1,9 μήνες (εύρος: 1,6-7,2).
Το nivolumab συσχετίζεται με τις παρακάτω Προειδοποιήσεις και Προφυλάξεις που περιλαμβάνουν σχετιζόμενες με το ανοσοποιητικό: πνευμονίτιδα, κολίτιδα, ηπατίτιδα, ενδοκρινοπάθειες, νεφρίτιδα και νεφρική δυσλειτουργία, δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, εγκεφαλίτιδα, καθώς και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, αντιδράσεις στην έγχυση και εμβρυική τοξικότητα.
«Ο στόχος μας να βοηθήσουμε περισσότερους ασθενείς υλοποιείται ακόμα περισσότερο με τη σημερινή έγκριση του nivolumab σε αυτόν τον πληθυσμό και είμαστε ενθουσιασμένοι που η Ανοσο-Ογκολογική θεραπεία μας αποτελεί πλέον μία επιλογή και μία πιθανή ελπίδα για αυτούς τους ασθενείς», είπε ο Chris Boerner, πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος της Bristol-Myers Squibb στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην Ανοσο-Ογκολογία και στην παροχή θεραπειών, όπως το nivolumab σε όλο και περισσότερους ασθενείς που έχουν ανάγκη για επιπλέον επιλογές».
Ο FDA εξέτασε την αίτηση κατά προτεραιότητα, έχοντας ήδη αποδώσει στο nivolumab τον Χαρακτηρισμό Επαναστατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση ασθενών με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό ουροθηλιακό καρκίνωμα, οι οποίοι εμφάνισαν εξέλιξη της νόσου κατά τη διάρκεια πλατινούχου χημειοθεραπευτικού σχήματος ή μετά από αυτό, ή εξέλιξη της νόσου εντός 12 μηνών μετά από νεοεπικουρική ή επικουρική θεραπεία με πλατινούχο χημειοθεραπευτικό σχήμα. Η ένδειξη αυτή εγκρίθηκε με ταχεία διαδικασία αδειοδότησης, η οποία βασίστηκε στο ποσοστό ανταπόκρισης του όγκου και στη διάρκεια της ανταπόκρισης. Η έγκριση για αυτή την ένδειξη θα παραμείνει σε ισχύ υπό την προϋπόθεση ότι το κλινικό όφελος θα επαληθευτεί και θα επιβεβαιωθεί σε μελέτες.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσο συχνός είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης και ότι αποτελεί τον πέμπτο κατά σειρά διάγνωσης τύπο καρκίνου. Αυτό είναι ο λόγος που είμαστε αφιερωμένοι στην ευαισθητοποίηση και την υποστήριξη των ερευνητικών προσπαθειών που μπορεί να αποφέρουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς που τις χρειάζονται», δήλωσε η Stephanie Chisolm, διευθύντρια Εκπαίδευσης και Έρευνας του Δικτύου Υποστήριξης για τον Καρκίνο της Ουροδόχου Κύστης (Bladder Cancer Advocacy Network). «Η έγκριση αυτή αποτελεί ακόμα ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για την κοινότητα των ασθενών με καρκίνο της ουροδόχου κύστης και προσφέρει την ελπίδα που χρειάζονται οι ασθενείς και οι οικογένειές τους».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: TAKE CARE: Δωρεάν εφαρμογή για ασθενείς που δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Αυτές είναι οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα