ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σοβαρές καταγγελίες εναντίον όλων, όσοι εμπλέκονται στο μείζον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, έκαναν τα μέλη του ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων. Μίλησαν για το φαινόμενο «σκούπα» στα φαρμακεία, για υποκρισία και θέατρο, για τον ρόλο των φαρμακοποιών, για υποεφοδιασμό της αγοράς και για το λουκέτο σε πολλές φαρμακαποθήκες, ως συνέπεια όλων αυτών.
Ο πρόεδρος των φαρμακαποθηκάριων Θεόδωρος Σκυλακάκης δεν μάσησε τα λόγια του και καταλόγισε ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία θεωρεί υπεύθυνα για τις ελλείψεις φαρμάκων. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο του ΕΟΦ, του ΠΦΣ και του ΣΦΕΕ και σε «συμφέροντα».
Ποια φάρμακα θα λείψουν
Ειδικότερα, σχετικά με το ποια φάρμακα εξακολουθούν να είναι σε έλλειψη, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε:
«Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες, μιλάμε για περίπου 135-140 φάρμακα. Τα αντιβιοτικά (αμοξυκιλλίνη), οι μοντέρνες ινσουλίνες που αντιμετωπίζουν και την παχυσαρκία εκτός από τον διαβήτη και τα σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».
Το φαινόμενο με τις ελλείψεις συγκεκριμένων φαρμάκων αναμένεται να διαρκέσει, εκτιμούν οι φαρμακαποθηκάριοι, μέχρι τουλάχιστον να γίνει επαναπατρισμός των πρώτων υλών από την Ασία.
«Ζητάμε από το Υπουργείο Υγείας να προβεί άμεσα σε άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών 130 κωδικών (από τους 282), που δεν είναι σε έλλειψη, αφού πρώτα κάνει έλεγχο. Ογδόντα πέντε (85) από αυτούς «λιμνάζουν» στις φαρμακαποθήκες και σε 50 από αυτούς υπάρχει μεγάλη επάρκεια σε γενόσημα. Ζητάμε προστασία. Η πλατφόρμα του Υπουργείου Υγείας είναι στη σωστή κατεύθυνση».
Υπενθυμίζεται ότι, με απόφαση του ΕΟΦ, από τον Ιανουάριο του οι γιατροί συνταγογραφούν με δραστική ουσία τα φάρμακα, τα οποία λείπουν, προκειμένου οι φαρμακοποιοί να μπορούν να δώσουν στους πολίτες γενόσημα – μέτρο, ωστόσο, που είναι άγνωστο, εάν εφαρμόζεται.
Δριμύ κατηγορώ σε ΕΟΦ, ΠΦΣ και ΣΦΕΕ
Οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκάριων έβαλαν κατά του ΕΟΦ, του ΠΦΣ και του ΣΦΕΕ, που αποτελούν τους τρεις κρίκους στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων στη χώρα μας. Υπογράμμισαν ότι είναι στρατηγικός και μειωμένος ο εφοδιασμός της αγοράς με συγκεκριμένα σκευάσματα και ότι κυκλοφορούν 14 παράνομες λίστες για μαύρες συναλλαγές.
«Ο ΠΦΣ ξέρει ή δεν ξέρει ότι φαρμακεία – μέλη του κάνουν συστηματικά άμεσες, παράνομες εξαγωγές ή έμμεσες μέσω «τσαντάκηδων», με τη μέθοδο «σκούπα» και ακόμη πιο παράνομες; Αν το ξέρει πραγματικά, με ποιο ηθικό πλεονέκτημα δείχνει με το δάχτυλο τις φαρμακαποθήκες, όταν δεν έχει πρώτα καθαρίσει τον δικό του Σύλλογο; Θα θέλαμε να μάθουμε τα κέρδη των φαρμακοποιών του Συνεταιρισμού Μυτιλήνης που ανήκει ο κ. Βαλτάς (πρόεδρος ΠΦΣ). Οι φαρμακαποθήκες ήταν που πούλησαν δεκάδες χιλιάδες κουτιά πρεγκαμπαλίνης στο κύκλωμα παράνομης εξαγωγής στη Γαλλία; Με βάση τις ανακοινώσεις της ΣΔΟΕ, δεν ήταν οι φαρμακαποθήκες».
Και πρόσθεσαν: «Ρωτάμε τους κ.κ. Βαλτά και Ευγενίδη, μέλη Συνεταιριστικών Φαρμακαποθηκών με διοικητικό ρόλο, κάνουν ή όχι πωλήσεις οι συνεταιρισμοί σας και όλοι οι συνεταιρισμοί της Ελλάδας, σαν αυτές που δημόσια καταδικάζετε; Εάν κάνουν, πόσες μέρες πριν καταγγείλατε ως φαρμακοποιοί μια έλλειψη, έχουν οι ΣΥΦΑ κάνει την τελευταία τους πώληση για εξαγωγή;».
Τι λένε για τις παράλληλες εξαγωγές
Όσον αφορά στον ΕΟΦ κατήγγειλαν ανυπαρξία και ότι αδυνατεί να ελέγξει την αγορά, «κανείς δεν ελέγχει, εάν εφαρμόζεται ο νόμος». Για τον ΣΦΕΕ ότι «κουνάει το δάκτυλο» και ότι «οι πολυεθνικές υποεφοδιάζουν συνειδητά, στοχευμένα και με στρατηγικό τρόπο την αγορά» – ειδικότερα αναφέρθηκαν σε γνωστό κολλύριο μεγάλης πολυεθνικής.
Σχετικά με τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, το ερώτημα στο οποίο δεν απαντά κανείς, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι πώς γίνεται, ενώ αγγίζουν μόνο το 7% της δαπάνης, να ευθύνονται για τις ελλείψεις, όταν, «το 2006, που έφτασαν το 19% της δαπάνης, δεν είχαμε κανένα πρόβλημα».
Επιπλέον ανέφερε ότι οι παράλληλες εξαγωγές το 2022 έφτασαν τα 250 εκατ. σε μια δαπάνη 3,7 δισ. ευρώ. «Το ερώτημα είναι, γιατί σταμάτησε ο ΕΟΦ να δημοσιεύει τα στοιχεία των εξαγωγών και των πωλήσεων φαρμάκων στη συνολική αγορά».
Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Μιχάλης Τσατσαρώνης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο φαινόμενο «σκούπα» στα φαρμακεία και πρότεινε να ζητηθούν από τους χονδρέμπορους στοιχεία πωλήσεων από το ΑΦΜ.
Η κα Ειρήνη Μαρκάκη ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει ότι οι ηλεκτρονικές συνταγές θα ελέγχονται από την ΗΔΙΚΑ και αναφέρθηκε σε ευρωπαϊκή έρευνα, σύμφωνα με την οποία το 80% των φαρμάκων, που συνταγογραφείται στην Ελλάδα, είναι πρωτόποτυπο και το 20% γενόσημο.
Διαβάστε επίσης:
Διαθέσιμα στα φαρμακεία τα αντιγριπικά εμβόλια
Dentist Pass: Προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως 22 Οκτωβρίου
Ειρήνη Αγαπηδάκη: Τι απαντάει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο
──────────────────
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά στο «Santa Night Run»
- Πάρος: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι για την επίθεση σε δύο αδέρφια – Στην υπόθεση εμπλέκονται άλλοι 5 νεαροί
- Συνελήφθη κι άλλος αστυνομικός της Βουλής για ενδοοικογενειακή βία