ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε επιθετική ανάπτυξη σκοπεύει να προχωρήσει η φαρμακοβιομηχανία FAMAR έχοντας την υποστήριξη του fund Element Capitals Management (ECM) με έδρα την Κύπρο, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους μισού δισ. ευρώ και πριν από λίγο χρονικό διάστημα απέκτησε τον πλειοψηφικό έλεγχο της εταιρείας.
Στο πλευρό του ECM, από τη θέση του μετόχου μειοψηφίας, βρίσκεται το private equity fund Metric Capital Partners (MCP) με έδρα το Λονδίνο και υπό διαχείριση κεφάλαια 2,7 δισ. ευρώ.
Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς στη FAMAR διαμορφώθηκε έπειτα από την αποχώρηση του York Capital Management, η μετοχική θέση του οποίου εξαγοράστηκε από τους δύο εταίρους και, σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και νέες επενδύσεις στην εταιρεία. Και τούτο διότι ανώτατα στελέχη του fund ECM, το οποίο αύξησε τη μετοχική παρουσία του στη FAMAR, δηλώνουν άκρως ικανοποιημένα από τα λειτουργικά αποτελέσματα που έχει καταφέρει να επιτύχει η εταιρεία, ενώ, από την πλευρά του, το MCP τονίζει πως μέσω της συνεργασίας με την ECM Partners και τη διοικητική ομάδα της ΦΑΜΑΡ είναι έτοιμο να οδηγήσει την εταιρεία στο επόμενο επίπεδο. Προσβλέποντας σε μία από κοινού μακροπρόθεσμη στρατηγική με στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησης σε νέους τομείς.
Η εταιρεία έχει περάσει σε μία νέα τροχιά εξυγίανσης φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα από τα πιο επιτυχημένα turnaround stories της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Ορόσημο για την αλλαγή σελίδας ήταν ο Μάρτιος του 2020. Τότε, το fund KKR που είχε τον έλεγχο της εταιρίας, «έσπασε» τη ΦΑΜΑΡ στα δύο με το κομμάτι του Νότιου Τομέα της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία) να καταλήγει στα ECM Partners και το York Capital Management.
Ενδεικτικό της πίστης των νέων επενδυτών της φαρμακοβιομηχανίας είναι η «ένεση» ρευστότητας ύψους 30 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με στόχο τον εκμηδενισμό των χρεών της και την επιστροφή στην κερδοφορία.
Τα πρώτα δείγματα της επιτυχημένης εξυγίανσης εμφανίστηκαν στην ετήσια χρήση του 2020, όταν η εταιρία παρουσίασε αύξηση πωλήσεων κατά 3 εκατ. ευρώ, έσοδα ύψους 230 εκατ. ευρώ και λειτουργική κερδοφορία 15 εκατ. ευρώ.
Πλέον και όπως όλα δείχνουν η ΦΑΜΑΡ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον βασιζόμενη στην προοπτική των ολοένα και διευρυνόμενων δραστηριοτήτων της.
Στο διοικητικό τιμόνι της ΦΑΜΑΡ, βρίσκεται ο Διευθύνων Σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ρεγγής, ο οποίος εδώ και τριάντα χρόνια θητεύει σε καίρια πόστα της εταιρείας με πιο πρόσφατ αυτό του Γενικού Διευθυντή Επιχειρήσεων (Chief Operating Officer) κατά την περίοδο εξυγίανσης της.
Η σημασία για την Ελλάδα και οι εγκαταστάσεις στη Νότια Ευρώπη
Ο ελληνικός κλάδος της FAMAR (ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ) έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της παραγωγής φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων με ευρύ πελατολόγιο. Στόχος της είναι να παγιωθεί ως μία από τις πιο σημαντικές βιομηχανίες στον κλάδο των contract manufacturing organizations (CMO).
Στον τομέα της Νότιας Ευρώπης απασχολούνται έως και 2.000 εργαζόμενοι, με το 70% αυτών, δηλαδή 1.400 άτομα, να εργάζονται στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα η FAMAR έχει αναπτύξει στη Θήβα αποθηκευτικούς χώρους (logistics) συνολικής επιφάνειας 26.000 τ.μ. και επιδιώκεται η αύξησή της στα 35.100 τ.μ. εντός του 2022.
Η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει επίσης ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) στον Αυλώνα. Στην ίδια περιοχή λειτουργούν δύο εργοστάσια παραγωγής, ενώ άλλα δύο βρίσκονται στον Άλιμο και την Ανθούσα.
Στην Ισπανία και την Ιταλία η FAMAR διαθέτει δύο επιπλέον εργοστάσια παραγωγής καθώς και ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Θεόδωρος Κόντες: «Περιμένουμε 2,8 εκατ. επιβάτες κρουαζιέρας το 2022»
Gastrade: Ως το τέλος του χρόνου η επενδυτική απόφαση για το FSRU Αλεξανδρούπολη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Απώλεια έφερε στον Α . Λοβέρδο η στήριξη της υποψηφιότητας Τασούλα για την Προεδρία – Ο Παπαθεοδώρου αποχώρησε από τους «Δημοκράτες»
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεπέρασε τα 1,3 εκατομμύρια επιβατών τον Δεκέμβριο, μέσα σε ένα μήνα λειτουργίας
- Πώς να γλιτώσετε τους φόρους από ανείσπρακτα ενοίκια
- Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΑΡΑΙΓ, ΕΛΠΕ, ΠΛΑΘ