ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ΕΣΥ εισάγει τις νέες τεχνολογίες και μπαίνει – έστω και με καθυστέρηση – στη νέα εποχή.
Στο πνεύμα των όσων είπε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ για μια «πολύ πιο ψηφιακή υγεία για όλους το 2027» και για «ένα πραγματικά νέο σύστημα υγείας, αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών», το ΕΣΥ εκσυγχρονίζεται.
Αναβαθμίζει συστήματα συγκέντρωσης στοιχείων, εκπαιδεύει προσωπικό για την κωδικοποίηση ιατρικών πράξεων και ψηφιοποιεί τα ιατρικά αρχεία σχεδόν όλων των δημόσιων νοσοκομείων, έργα συνολικής επένδυσης 130,53 εκατ. ευρώ.
ΕΣΥ: 130,4 εκατ. για τις νέες τεχνολογίες
Η κωδικοποίηση και η τιμολόγηση ιατρικών πράξεων συνιστά μια από τις προτεραιότητες για το ΕΣΥ, καθώς συνδέονται άμεσα με τα κόστη και κατ’ επέκταση με τον εξορθολογισμό των νοσοκομειακών δαπανών και άρα με τη διαφάνεια των διαδικασιών πληρωμής.
Το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (KETEKNY) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG ανέθεσε στην εταιρεία MASTER – 3Μ PLAN την εκπαίδευση και την πιστοποίηση 4.240 επαγγελματιών στην κλινική κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και στους κανόνες τιμολόγησης, έναντι 5,37 εκατ. ευρώ.
Το έργο στοχεύει στην αναδιοργάνωση και στον εξορθολογισμό της διαδικασίας υπολογισμού των αποζημιώσεων, που καταβάλλονται για όλες τις ιατρικές πράξεις που γίνονται εντός των ελληνικών νοσοκομείων, μέσω της δημιουργίας μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας.
Η πλατφόρμα αυτή θα διαλειτουργεί με το υφιστάμενο Ελληνικό Σύστημα DRG (Σύστημα Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων).
Η υλοποίηση του έργου περιλαμβάνει:
- Σύνταξη μελετών τρέχουσας κατάστασης, αξιολόγησης αναγκών και καθορισμό απαιτήσεων/σύνταξη προδιαγραφών για τις εφαρμογές που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου.
- Ανάπτυξη εφαρμογής διαλειτουργικότητας του Ελληνικού Συστήματος DRG με τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων.
- Ανάπτυξη εφαρμογών διαβούλευσης κωδικοποιήσεων ICD και ΕΤΙΠ.
- Ανάπτυξη πλατφόρμας συλλογής οικονομικών και λογιστικών στοιχείων από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
- Εκπαίδευση και πιστοποίηση 4.240 επαγγελματιών στην κλινική κωδικοποίηση περιστατικών ανά DRG και τους κανόνες τιμολόγησης.
Στο πρόγραμμα προβλέπεται να συμμετέχουν γιατροί και νοσηλευτές ή διοικητικοί υπάλληλοι νοσοκομείων, οι οποίοι διαθέτουν αποδεδειγμένες γνώσεις ιατρικής ορολογίας.
Επτά εκατ. για αναβάθμιση του συστήματος συγκέντρωσης στοιχείων
Η εξέλιξη του υπάρχοντος Συστήματος Επιχειρηματικής Ευφυΐας – BI-Health σε ένα πιο σύγχρονο εργαλείο, βασισμένο στις νέες τεχνολογίες, θα επιταχύνει τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις νοσηλείες ασθενών (ανάμεσά τους και τις δαπάνες υγείας, με σκοπό τον περιορισμό τους).
Ο δρόμος ανοίγει με επένδυση 7,13 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, που κάλεσε τους δυνητικούς δικαιούχους να υποβάλουν σχετική πρόταση στο «ΤΠΑ ΥΓΕΙΑΣ», με τίτλο «Ολοκληρωμένο Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυΐας – BI Health».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Άδωνη Γεωργιάδη, η Επιχειρησιακή Νοημοσύνη (Business Intelligence – BI) περιλαμβάνει ένα σύνολο από εφαρμογές και μεθοδολογίες, που έχουν σκοπό τη λήψη διοικητικών αποφάσεων, για τη διαχείριση και για την ανάπτυξη των διαφόρων Οργανισμών. Βασικές λειτουργίες του ΒΙ είναι, μεταξύ άλλων, η συλλογή, η αποθήκευση και ο καθαρισμός δεδομένων, οι Πίνακες Ελέγχου (Dashboards), η κοινή χρήση πληροφοριών καθώς και οι λεπτομερείς αναλύσεις.
Το BI-Health αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στον οργανωτικό, λειτουργικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών διοικητικής πληροφόρησης, της πιο αποδοτικής διαχείρισης των πόρων και του πιο λεπτομερούς ελέγχου των λειτουργικών και οικονομικών στοιχείων.
Οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω του ΠΣ ΕΠΑ έως τις 28/02/2025.
Ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων
Την ίδια ώρα σε 8 εταιρείες και κοινοπραξίες ανατέθηκε να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση εκατομμυρίων ιατρικών αρχείων στο ΕΣΥ, σε 127 δημόσια νοσοκομεία, ανοίγοντας τον δρόμο για τον ψηφιακό φάκελο υγείας του ασθενούς.
Οι εταιρείες θα μοιραστούν 118 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκτελέσουν το έργο, που αφορά στην ψηφιοποίηση μια σειράς περίπου 200 εκατομμυρίων αρχείων, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.
Πρόκειται για τις: VODAFONE, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΟΤΕ, Uni Systems, Κοινοπραξία ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, NETCOMPANY -INTRASOFT – QUALCO, NOVA – PROFILE και ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ.
Το εν λόγω έργο βρίσκεται εντός της Συμφωνίας – Πλαισίου για το Έργο: «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Η αξία του ανέρχεται στα 14.725.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (2.850.000 ευρώ) για κάθε έναν από τους 8 αντισυμβαλλόμενους.
Το έργο περιλαμβάνει:
- Συλλογή και Προετοιμασία του Υλικού: Φυσικά έγγραφα και ιατρικές εξετάσεις συγκεντρωμένα και οργανωμένα σε φακέλους για την ψηφιοποίηση.
- Ψηφιοποίηση και Δημιουργία Μεταδεδομένων: Οι φυσικοί φάκελοι και οι εξετάσεις ψηφιοποιούνται και δημιουργούνται μεταδεδομένα, που συνδέονται με τα ψηφιοποιημένα αρχεία, όπως περιγραφές, ημερομηνίες κτλ.
- Αποθήκευση σε Εφαρμογή Διαχείρισης Εγγράφων: Το ψηφιοποιημένο υλικό αποθηκεύεται σε μια εφαρμογή διαχείρισης εγγράφων, που επιτρέπει την αναζήτηση και τη διαχείριση των ψηφιοποιημένων αρχείων.
- Κεντρικό Αποθετήριο στο Cloud Health: Το ψηφιοποιημένο υλικό και τα μεταδεδομένα του αποθηκεύονται σε ένα Κεντρικό αποθετήριο στο Cloud Health της ΗΔΙΚΑ.
- Ενσωμάτωση με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας: Το αποθετήριο θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει την Εθνική υποδομή του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των πολιτών (NDPHR), επιτρέποντας την πρόσβαση των ασθενών και των πολιτών στα ιατρικά τους δεδομένα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση