Μόλις 1 στους 3 Έλληνες (36%) έχει εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ.) χαρακτηρίζει ανησυχητικό το συγκεκριμένο εύρημα και ζητά ένα πιο ανθρωποκεντρικό και ψηφιακά ενισχυμένο σύστημα υγείας, στο οποίο οι ανισότητες δεν θα έχουν θέση.

Το ποσοστό αυτό μειώνεται κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες και πέφτει στο 25% σε άτομα, που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην τελευταία θέση.

1

Η α’ αντιπρόεδρος της ΕΝ.ΑΣ.ΕΛ., Κατερίνα Κουτσογιάννη, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας, μας είπε:

«Τα ευρήματα της έρευνας του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα επιβεβαιώνουν αυτό, που οι ασθενείς και οι οικογένειές τους βιώνουν εδώ και χρόνια: σοβαρά κενά στον συντονισμό της φροντίδας, έλλειψη υποστήριξης στη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και χαμηλή εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας.

Παρόλο που η χώρα μας κινείται γύρω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ, όσον αφορά στα αποτελέσματα υγείας, η εμπειρία των ασθενών στην πρωτοβάθμια φροντίδα παραμένει ανεπαρκής, με χαμηλά επίπεδα συντονισμού, περιορισμένη πρόσβαση σε τακτικές ιατρικές επισκέψεις και ελάχιστη ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων υγείας».

Ένωση Ασθενών Ελλάδας για έρευνα του ΟΟΣΑ για το ΕΣΥ

Οι Έλληνες ασθενείς, ιδιαίτερα ενεργοί στη συμμετοχή για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της περίθαλψης και της πολιτικής υγείας, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις.

Μείζον ζήτημα η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες και υγείας και σε φάρμακα, αλλά και η έλλειψη ψηφιοποιημένων δεδομένων, που θα διευκολύνει την επαφή με γιατρούς και νοσοκομεία, κερδίζοντας χρόνο και μειώνοντας την ταλαιπωρία.

Η κα Κουτσογιάννη, ιδιαίτερα μαχητική, ούσα και η ίδια χρόνια ασθενής, υπογραμμίζει την ανάγκη ενδυνάμωσης των Ελλήνων ασθενών, ώστε να απολαμβάνουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες από το ΕΣΥ.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 37% των ασθενών νιώθει σίγουρο για τη διαχείριση της υγείας του, ενώ η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας βρίσκεται στο 36%, πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για ένα πιο ασθενοκεντρικό, ολοκληρωμένο και ψηφιακά ενισχυμένο σύστημα υγείας, που θα δίνει δύναμη στους ασθενείς και θα διασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες».

Εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ: Γιατί κλονίζεται

Η νέα έρευνα ανέδειξε ότι συγκεκριμένες παράμετροι υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο ΕΣΥ.

«Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, με την εμπιστοσύνη στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης να αποτελεί ένα ιδιαίτερα πιεστικό ζήτημα», ανέφεραν οι ειδικοί στην έκθεση PaRIS (Αποτελέσματα Έρευνας Δεικτών που αναφέρουν οι Ασθενείς) του ΟΟΣΑ.

«Η δυσπιστία στο ΕΣΥ συνδέεται με διάφορα συστημικά ζητήματα, όπως η υποχρηματοδότηση, η ανεπαρκής πρωτοβάθμια περίθαλψη και οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής για εξειδικευμένη θεραπεία.

Ενώ το 78% των Ελλήνων ασθενών εμπιστεύεται τον πιο πρόσφατο επαγγελματία υγείας, που έχει επισκεφτεί, η εμπιστοσύνη στο ευρύτερο σύστημα υγείας παραμένει ασθενής. Εν τέλει οι συστημικές ανεπάρκειες του συστήματος υπονομεύουν τη συνολική εμπιστοσύνη στις δομές υγείας της Ελλάδας», προσθέτουν.

Η θέση της ΕΛΛΟΚ

Ο πρόεδρος της ΕΛΛΟΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), Γιώργος Καπετανάκης, μας λέει σχετικά:

«Η έρευνα του ΟΟΣΑ αποτελεί μία ηχηρή καμπάνα, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Πολιτεία και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Πρακτικά το αποτέλεσμα αυτό, με μία πρώτη επιφανειακή ανάγνωση, έρχεται να μας φωνάξει ότι οι πραγματικά σοβαρές και στοχευμένες διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που έχουν σημειωθεί ή σχεδιάζονται, κυρίως μετά το πέρας της πανδημίας, δεν έχουν τον αντίκτυπο που θα αναμέναμε στους πολίτες και ιδιαίτερα στην κατηγορία που αφορά σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Ο κατακερματισμός στην παροχή υπηρεσιών υγείας, η έλλειψη ικανοποιητικής διασύνδεσης της πρωτοβάθμιας με τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ο υπό αναθεώρηση υγειονομικός χάρτης της χώρας, οι μεγάλες καθυστερήσεις, η ασυνεννοησία και η γραφειοκρατία, φαίνεται καθαρά ότι υπονομεύουν και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης για την πλειονότητα του πληθυσμού.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη συμμετοχής των Οργανώσεων Ασθενών – ως εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών και των τελικών χρηστών των υπηρεσιών υγείας στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή πολιτικών, που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας και σε καλύτερες εκβάσεις – είναι εμφανές ότι επηρεάζει την κοινή γνώμη και την εμπειρία των ασθενών, ιδιαίτερα εκείνων που ως χρόνια πάσχοντες έρχονται σε συχνή επαφή με το σύστημα υγείας και τις δομές του.

Είναι εμφανές ότι θα πρέπει να σταθούμε στην ανάγκη αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και στην προοπτική μίας διαφορετικής, ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, που θα εστιάζει σε αυτά που έχουν αξία πρωτίστως για τους ασθενείς, διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο στον χώρο της υγείας, που θα κινείται γύρω από τους ασθενείς, σε αντίθεση με αυτό που ισχύει σήμερα και το οποίο αναγκάζει τους ασθενείς να κινούνται γύρω από τις υφιστάμενες, συχνά ανεπαρκείς και αναποτελεσματικές διαδικασίες».

Τι προτείνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει διαχρονικά επικεντρωθεί στη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας και στη μέτρηση της ικανοποίησης των ασθενών, συνεργαζόμενη με φορείς όπως το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, καθώς και με τον ΟΔΙΠΥ (Οργανισμός Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία).

«Μαζί υλοποιούμε κοινές δράσεις, όπως η ανάπτυξη εργαλείων αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του έργου HealthIQ. Στόχος μας είναι να κατανοήσουμε τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, ώστε να τεκμηριώσουμε την ανάγκη λήψης μέτρων για τη βελτίωση της φροντίδας τους.

Ταυτόχρονα, οι ανισότητες που καταγράφονται μεταξύ των φύλων και των εισοδηματικών ομάδων καταδεικνύουν την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές υποστήριξης των πιο ευάλωτων ασθενών. Η αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν σχεδόν οι μισοί ασθενείς στερούνται κατάλληλο συντονισμό φροντίδας ή όταν τα ψηφιακά εργαλεία παραμένουν απρόσιτα για τη μεγάλη πλειονότητα όσων τα χρειάζονται.

Ως Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καλούμε σε τολμηρές, συστημικές μεταρρυθμίσεις, που θα τοποθετήσουν τους ασθενείς στο επίκεντρο των πολιτικών υγείας. Χρειαζόμαστε ένα προσβάσιμο, καλά στελεχωμένο και σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο να εξασφαλίζει ότι κανένας ασθενής δεν θα μείνει πίσω λόγω οικονομικών, γεωγραφικών ή συστημικών εμποδίων. Η ώρα για δράση είναι τώρα», τόνισε η κα Κατερίνα Κουτσογιάννη.